Dtum
Login with Facebookk
1934 | Szeptember

Gömbös e héten Bethlen Istvánnal tárgyal a választójogi reformról

A választójogi reform körül megindult harcban szélcsend állt be. Ez a szélcsend azonban csak rövid ideig fog tartani, mert a reform előkészítésének ügye nem kerül le a napirendről. Gömbös miniszterelnök a választójogról tett nyilatkozatának megfelelően folytatja megbeszéléseit a verető politikusokkal.


E hét derekára várják gróf Bethlen István visszaérkezését, hogy a választójogi reform alapelveiről eszmecserét folytasson Gömbös miniszterelnökkel.


Amint munkatársunkkal illetékes helyen közölték, a választójogi reform előkészítése még csak kezdő stádiumban van és egyelőre mindössze az a kialakult terv, hogy a választói reform az egész vonalon bevezeti a titkos szavazást.


Semmi más elhatározás nem történt, semmiféle előzetes tervezet nem készült. Egységespárti politikusok körében napok óta egyre többet lehet hallani a lajstromot választás kiterjesztése ellen megnyilvánuló hangulatról.


Külföldi precedensekre hivatkoznak, elsősorban Franciaországra, ahol a lajstromos szavazást hosszú választójogi vita után bevezették, de csakhamar visszatértek az úgynevezett többségi rendszerre, amelyben elsősorban egyéneknek szól a választás és a francia választónak is sokkal megfelelőbb ez a rendszer. A magyar vidéki választó hasonlóképpen közvetlen viszonyt óhajt képviselője és maga között, amit lajstromos választás esetén aligha tud elképzelni, amidőn egy-egy megyei lajstromos kerületnek 4-10 képviselője is van és mindegyik egyaránt képviseli az egész kerületet.

 

Ugyancsak egységespárti politikusok körében vetődött fel az a terv, hogy a választójogi reformot néhány szakaszos kerettörvény útján úgy kell megalkotni, hogy alapelvei a következők legyenek:
1. titkot szavazás az egész vonalon,
2. az ajánlási rendszer egyszerűsítése (esetleg választási kauicióval kombinálva az önjelöltek távoltartására)
3. a mai elavult kerületi rendszer arányosítása egyenlő kerületek alakításával,
4. szigorú büntető szankciók a választás tisztaságának biztosítása és
5. a választói jogosultság reformja abban az irányban, hogy az állandó lakosság túlsúlyát ne veszélyeztesse semmiféle agitáció.


Ezek az elgondolások még semmiféle konkrét formát nem öltöttek. Az egyéni választási rendszer hívei azonban a miniszterelnökre hivatkoznak, aki a lajstromot választási rendszerrel szemben az általános többségi rendszer híve.


B. B.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gömbös Gyula Bethlen István
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98