Dtum
Login with Facebookk
1935 | Április

Apróságok

A Nemzeti Színház ugyan a korlátlan lehetőségek hazája, de amiről most beszélnek, az egy kicsit mégis valószínűtlen. Valami hatos tanácsról van szó. Színészek és nem színészek fehér asztal mellett eligazították, hogy most már itt van az ő idejük és a zavarosból kihalászhatják a Nemzeti Színház imperiumát maguknak. Hatan gascognei legények,- kapitányuk Cyrano kiváló megszemélyesítője. Azért ő, mert neki csak egy szavába kerül és Gyula megcsinálja a dolgot.

A Nemzeti Színházban roppant respektussal hallgatják a vezérlő színészt, aki majd megmondja a Várban aperte, hogy hoci azt a Nemzeti Színházat, itt a hatos tanács, akár csak a teáter francéban, ez aztán csinál nektek reformpolitikát, hogy ti csak nézzétek és csodálkozzatok. Bár attól riadoznak most a Nemzeti Színházban, hogy a hatok felmennek a Várba és visszajönnek ítélni elevenek és holtak fölött.

Csakugyan vérfagyasztó eshetőség a hatok honfoglalása a Nemzeti Színházban..Megnyugvásul csak az szolgáltat, hogy akit csak így Gyulának emlegetnek, az nem más mint Magyarország miniszterelnöke, aki lehet, hogy kedveli azt a nagyon tehetséges színészt, de bizonyára igen furcsálná, hogy a becsvágyó subalternek nagy ívben megkerülnék a közbeeső parancsnokságokat, egyszerre csak elébe toppannának, hogy ők most átveszik a kommandót az ezredben. Elvégre Hóman Bálint se hagyná szó nélkül, hogy az ő dolgát ilyen szépen elvégzi nélküle a hatos tanács. Talán nem tévedünk, ha azt hisszük, hogy a siklóig sem jutnak el a lelkes reformerek...


A Bodó-kávéház legújabb attrakciója: Balogh Bandi, a londoni Hungaryan Restaurant énekes prímása, akit az angol kritika, mint briliáns varázshegedűst és nagyszerű tenoristát említ. Esténként játszik tomboló sikerrel.

Vasárnap este a húsvéti idegenforgalom
Budapestre hívta az irodalmi világ egyik nagyságát: Vonaton jött a nagy osztrák író, egyedül érkezett és a Hungária egyik harmadik emeleti, Dunára néző szobájában szállott meg. Hétfőn régi barátjával, a Pesten élő német íróval Otto Zarek- kel volt együtt. Kora délelőtt mentek el a szállodából ás késő éjszakáig nem tértek haza. Kedd estig marad Budapesten. Szigorúan rangrejtve járkál a városban, a szálloda portásainak és összes hivatalnokainak meghagyta, hogy ne árulják el ittlétét és a nagyobb biztonság kedvéért nem a főkapun, hanem a szálloda oldalbejáratán közlekedik...

Öt mosolygó és feltűnően elegáns fiatalember kávézik a szigeti Nagyszálló derűs reggelizőtermében, ahová pazarlóan árad be a húsvéti napfény. Csodálkozva nézzük őket: öt angol, mégpedig M. P: öt brit képviselő, akik néhány nap alatta annyira hozzáakklimatizálódtak Pesthez, hogy kávét isznak kaláccsal, a hagyományos angol tea helyett. Muirhead ezredes szakértő szemmel nézegeti a kávé mellé tálalt almát is. A colonel ugyanis agrárszakember...Sir Hamilton Kerr, Lord Burghley és Mr. Thomas nagyon angolosnak találják Magyarországot, csak éppen az országutakat nem dicsérik. Udvariasan és tipikus angol zárkozottsággal mosolyognak, de nem hazudnak: nem dicsérik az utakat. Pedig a legjobb autóvezető, Albrecht főherceg röpítette le őket két nappal ezelőtt mágócsi kastélyába. Az Alföld olyan, mintha Kanadába volnánk, vagy Loncolnshire-ben mondja Mr. Thomas. „Ez a sziget, smaragd pázsitjával, szép öreg fával, ezüst ködével egy darab Anglia”- teszi hozzá Sir Hamilton...Nevetgélnek, boldogoknak látszanak...

Sugár és Barna cég értesíti az úri közönséget, hogy különleges angol divatszövetei és úri divat különlgeségei megérkeztek.

A Daily Mail április 16-iki száma társasági rovatában emlékszik meg arról, hogy ez az öt angol gentleman Albrecht Kir.herceg meghívására Magyarországra utazik, majd szóról-szóra ezeket írja : Informátorom azt mondja, hogy egy csapat szép magyar lány fog szolgálatukra állni, akiket erre a célra a herceg válogatott össze a magyar arisztokráciából.Az irántunk mindig szívélyes és megértő Daily Mail bizonyára lovagiasan rektifikálja ezeket a sértő, méltatlan sorokat, ha erre illetékes helyről felkérik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Nemzeti Színház a 20-as években Sir Hamilton Kerr
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98