Dtum
Login with Facebookk
1935 | Április

Európa húsvéti borzongása

Titokzatos félelem, gyötrő aggodalom, meg nem szűnő gyanakvás érzete borzong végig a világsajtó húsvéti számaiban. Mintha Sziciliától a Hebridákig nem volna Nyugat-Európában ország vagy kormány, amely ne tekintene nyugtalansággal, bizalmatlansággal, idegenkedéssel és megdöbbenéssel Németország felé! Hogyan alakul a német birodalom és Európa nyugati felének jövő viszonya? – ez kérdés aggasztja ma Európa nyugati felét, a keresztény kultúra tulajdonképpeni bölcsőjét és tűzhelyét.

 

Európa fél az új Németországtól! Nem a német nemzeti szocializmus politikai és gazdasági programja, nem is nemzetközi érintkezési formáinak szokatlan stilusa rettenti meg a nyugati lelket, hanem a nyers erőnek, a könyörtelen keménységnek politikai hitvallása, amelyet a német nemzeti szocializmus a tudósok és a filozófusok ledöntött oltárainak helyébe emelt. Az angolok, franciák és olaszok jobban ismerik a német népet, amint ezt általában hisszük. És éppen, mert jól ismerik, félnek attól, hogy ez a páratlanul tehetséges, munkás, művelt és becsületes emberi közösség, politikai ítélőképességének ingatagsága következtében olyan kalandba sodródhatik, amely Európa széles területeinek a megsemmisülését jelentené.

 

Akármilyen oldaláról nézzük Európa és Németország e kettősarcu világrengető kérdését; mindenünnen a félelem eltorzult vonásai merednek elénk. Csak ez a félelem, csak ez a gyanakvás magyarázza meg azt a szokatlan egységet, amely Nagybritannia, Franciaország és Olaszország közös stresai határozatában kétségtelenül megjelent, csak az a kínzó nyugtalanság tette tehetővé a genfi egyhangú határozatot. Ez a meg nem szűnő, nöttön növő nyugtalanság a motorikus ereje annak a lázas és szakadatlan diplomáciai munkának, amely elszakított a németek mellől minden barátot és szövetségest úgy, hogy a Harmadik Birodalom ma, - és ezt lehetetlen meg nem látni, - jeges és dermesztő elszigeteltségben él Európa közepén.

 

Hogy ez az elszigeteltség mit jelent idézzük emlékezetünkbe, hogy a császári Németországnak, amely erősebb, gazdagabb, hatalmasabb volt, mint Hitler Németországa, az egykori monarchia állott az oldalán a maga nagy erőforrásaival és hatvanmilliós lakosságával. A monarchia helyén ma kevés kivétellel a németellenes koalíció szuronyai merednek az égnek. Több mint félezer éve rejtelmes okok sodorják a német nemzetet irgalmatlan összecsapásba Európa latin felével. E harc a Hohenstaufenek korától tart mind a mai napig.

 

A most következő egy-két év dönti el merre fordul Németország, feladja vagy vállalja a harcot Európa ellen, megbékül-e Európa nyugati felével,vagy a mérkőzés és kiegyenlítődés olyan irtózatos harcok és véráldozatok árán történik-e meg, mint félezer év óta annyiszor.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vecchio festménye Az utolsó vacsora Szaporodnak a légvédeli gyakorlatok Berlinben A halálfej alatti szöveg figyelmezteti az embereket egy fel nem robbant bombára
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Biztató kezdet után két Európa-bajnokságot nyertek ökölvívóink Biztató kezdet után két Európa-bajnokságot nyertek...
Vasárnap este tartották meg az Európa-bokszbajnokságok óriási...
Zichy Tivadar lejtős élete Zichy Tivadar lejtős élete
Tivit tehát a hórihorgas, karcsú, szőke Zichy Tivit letartóztatták,...
Gonosz Tibike Gonosz Tibike
A mult évben nyolcz suhanczot hoztak be a főkapitányságra a...
Élő lámpás
A természet legérdekesebb jelenségei közé A természet legérdekesebb...
Nem én kiáltok Nem én kiáltok
Egy lelkes tollu fiatal kritikus a következő érdekes recensiót küldte...
Elloptak egy kocsi kenyérjegyet Elloptak egy kocsi kenyérjegyet
Berlinben a napokban egy egész kocsi kenyérjegyet elloptak. Az egyik...
Nagyjelentőségű újítás a „Műtömés” terén Magyarországon Nagyjelentőségű újítás a „Műtömés” terén...
A huszadik század egy nagy átalakulási korszakot jelent nemcsak a...
Andorffy Imre nyugalmazott postatakarékpénztári tanácsos öngyilkos...
A magas, sovány, zavaros tekintetű tanácsosnak két szenvedélye volt,...
Tárczay Felicides bűnlajstroma Tárczay Felicides bűnlajstroma
A politikai rendőrségen ma fejezték be Tárczay Felicides Román...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98