Dtum
Login with Facebookk
1935 | Augusztus

Anyák vére mint oltóanyag a megelőzés érdekében

A járványos gyermekbénuláson kívül a szamárköhögés a gyermekek egyik legfertőzőbb betegsége, ami tulajdonkép egy neme a tüdőgyulladásnak.

Middelfartban, egy dániai városkában, minden iskolásgyermeket beoltottak édesanyjuk vérével, hogy ezáltal elejét vegyék az ott járványszerűen pusztító gyermekbénulás terjedésének. A véroltással való védekezés állítólag amerikai tapasztalatokon alapszik, ahol, legutóbbi pennsylvaniai járvány idején, nagy sikerrel alkalmazták a felnőttek vérével való oltásokat.

Tudományos körökben nagy figyelemmel kíséri a dániai kísérletezéseket, amivel kapcsolatban dr Göttche Oszkár, egyetemi magántanár, a budapesti fehérkereszt gyermekkórház főorvosa, a következőket mondotta:

- Tudomásunk van a dániai kísérletezésekről. Téves azonban a napilapoknak az a beállítása, hogy a felnőttek vérével való oltást, a gyermekbénulási járvány leküzdésére, amerikai tapasztalatokra építve végzik.

Nálunk, Magyarországon, a legutóbbi két-három évvel ezelőtti gyermekbénulási járvány idején, amely Szegeden volt a legnagyobb méretű, Waltner Károly professzor kezdeményezésére és irányítása mellett, rendszeresen alkalmazták a még mindig újszerűen ható védőoltást. Az elgondolás alapja az, hogy ezen betegségben, enyhébb vagy súlyosabb formában többnyire átesik minden gyermek, tehát átestek - feltételezetten - az anyák is.

Miután megállapíttatott, hogy az, aki egyszer átesett a gyermekbénulás vagy gyermekparalízis betegségén, többé nem kapja el a bajt, vagyis immúnissá válik, a felnőtt vérével való védőoltás, az immunizálás céljait szolgálja. Egy, a betegségen már átesett ember vérével oltani be a gyermeket s ezáltal immunissá tenni a betegséggel szemben.

Nem arról van tehát szó, hogy a súlyos betegségben szenvedő gyermeket, az anya vérével való beoltás által gyógyítjuk, a védőoltás csak a baj megelőzését szolgálja. Az oltáshoz tulajdonképpen minden felnőtt ember vére jó, az anyák vérét csak az egyező vérképlet miatt alkalmazzák.

A betegség maga mint gyermekbetegség van elkönyvelve, de megkaphatják felnőttek is, amennyiben gyermekkorukban nem estek volna át ezen a betegségen. Miután a fertőzésnek sok esetben igen enyhe lefolyása van, a beteg gyermek hozzátartozói nem is tudják, hogy gyermekük tulajdonkép átesett a betegségen. Az enyhe lefolyású fertőzéseknél mindössze párnapi rosszullét lép fel, fejfájás jelentkezik s igen sok esetben bőrérzékenység és a végtagok úgynevezett „húzó fájdalmai”.

A súlyosabb természetű gyermekbénulási eseteknél a beteg egyik-másik végtagja teljesen megbénul s a bénulás sok esetben állandósul. Ezt az állapotot, tehát magát a betegséget, fertőzés hozza létre, mely a gerincvelő mozgató magvaiban keletkezik, helyesebben a betegség akor következik be fentemlített bénulási formában, ha a fertőzés a gerincvelő mozgató magvaihoz jutott el.

Ezek a mozgató magvak a csigolyákon vannak és központja azoknak az idegszálakat, melyek a végtagokat mozgatják. A fertőzött mozgató magvak funkcióképtelenekké válnak s az agytól hiába kapjak meg a parancsot, hogy végezzék feladataikat: hozzák működésbe az alájuk rendelt idegeket s ezáltal a végtagok - a parancsnak nem tudnak többé eleget tenni. Az így megbénult végtag, amely különben, teljesen egészséges, a betegség következtében elsorvad, a beteg béna marad.

Az anyavérrel való oltások egyre szélesebb körökben foglalkoztatják az orvosokat, melyeket, ismétlem, azzal a céllal történnek, hogy ennek a nagyon súlyos gyermekbetegnek elejét vegyék.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Barta István osztrák rekordja Barta István osztrák rekordja
Barta István, az NSC-nek jelenleg Bécsben élő kiváló mellúszója, az...
Fiaskóval végződött a stockholmi fedett pálya mérkőzés Fiaskóval végződött a stockholmi fedett pálya mérkőzés
Stockholm – Budapest 3:2 Budapest reprezentatív kettősének...
MHC I. – KISOSz válogatott 7:1 (3:0) MHC I. – KISOSz válogatott 7:1 (3:0)
Szombaton délután játszotta le a KISOSz hokki csapata második...
Az emberi test melegmennyisége Az emberi test melegmennyisége
Ismeretes, hogy a munka meleget fejleszt. Maga a szervezet élete, a...
Sárga istenek, sárga emberek Sárga istenek, sárga emberek
Kelet megint divatba jött. Egymásután kerülnek a könyvpiacra az...
„Spirituális eszközökkel győztünk New-Yorkban!” „Spirituális eszközökkel győztünk New-Yorkban!”
Most érkezett haza Amerikából Szablya János kormányfőtanácsos, a...
Balesetek a footballjátéknál Balesetek a footballjátéknál
A footballjáték ugy szerepel a köztudatban, mint egy nem teljesen...
Herriot éles beszédében utasította vissza a német fegyverkezési követeléseket Herriot éles beszédében utasította vissza a német fegyverkezési...
Herriot miniszterelnök vasárnap nagy beszédet mondott a német...
A tenger alatt járó hajók A tenger alatt járó hajók
A tenger alatt járó hajók szerkezete most már oly tökélyre jutott,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98