Dtum
Login with Facebookk
1935 | Augusztus

Anyák vére mint oltóanyag a megelőzés érdekében

A járványos gyermekbénuláson kívül a szamárköhögés a gyermekek egyik legfertőzőbb betegsége, ami tulajdonkép egy neme a tüdőgyulladásnak.

Middelfartban, egy dániai városkában, minden iskolásgyermeket beoltottak édesanyjuk vérével, hogy ezáltal elejét vegyék az ott járványszerűen pusztító gyermekbénulás terjedésének. A véroltással való védekezés állítólag amerikai tapasztalatokon alapszik, ahol, legutóbbi pennsylvaniai járvány idején, nagy sikerrel alkalmazták a felnőttek vérével való oltásokat.

Tudományos körökben nagy figyelemmel kíséri a dániai kísérletezéseket, amivel kapcsolatban dr Göttche Oszkár, egyetemi magántanár, a budapesti fehérkereszt gyermekkórház főorvosa, a következőket mondotta:

- Tudomásunk van a dániai kísérletezésekről. Téves azonban a napilapoknak az a beállítása, hogy a felnőttek vérével való oltást, a gyermekbénulási járvány leküzdésére, amerikai tapasztalatokra építve végzik.

Nálunk, Magyarországon, a legutóbbi két-három évvel ezelőtti gyermekbénulási járvány idején, amely Szegeden volt a legnagyobb méretű, Waltner Károly professzor kezdeményezésére és irányítása mellett, rendszeresen alkalmazták a még mindig újszerűen ható védőoltást. Az elgondolás alapja az, hogy ezen betegségben, enyhébb vagy súlyosabb formában többnyire átesik minden gyermek, tehát átestek - feltételezetten - az anyák is.

Miután megállapíttatott, hogy az, aki egyszer átesett a gyermekbénulás vagy gyermekparalízis betegségén, többé nem kapja el a bajt, vagyis immúnissá válik, a felnőtt vérével való védőoltás, az immunizálás céljait szolgálja. Egy, a betegségen már átesett ember vérével oltani be a gyermeket s ezáltal immunissá tenni a betegséggel szemben.

Nem arról van tehát szó, hogy a súlyos betegségben szenvedő gyermeket, az anya vérével való beoltás által gyógyítjuk, a védőoltás csak a baj megelőzését szolgálja. Az oltáshoz tulajdonképpen minden felnőtt ember vére jó, az anyák vérét csak az egyező vérképlet miatt alkalmazzák.

A betegség maga mint gyermekbetegség van elkönyvelve, de megkaphatják felnőttek is, amennyiben gyermekkorukban nem estek volna át ezen a betegségen. Miután a fertőzésnek sok esetben igen enyhe lefolyása van, a beteg gyermek hozzátartozói nem is tudják, hogy gyermekük tulajdonkép átesett a betegségen. Az enyhe lefolyású fertőzéseknél mindössze párnapi rosszullét lép fel, fejfájás jelentkezik s igen sok esetben bőrérzékenység és a végtagok úgynevezett „húzó fájdalmai”.

A súlyosabb természetű gyermekbénulási eseteknél a beteg egyik-másik végtagja teljesen megbénul s a bénulás sok esetben állandósul. Ezt az állapotot, tehát magát a betegséget, fertőzés hozza létre, mely a gerincvelő mozgató magvaiban keletkezik, helyesebben a betegség akor következik be fentemlített bénulási formában, ha a fertőzés a gerincvelő mozgató magvaihoz jutott el.

Ezek a mozgató magvak a csigolyákon vannak és központja azoknak az idegszálakat, melyek a végtagokat mozgatják. A fertőzött mozgató magvak funkcióképtelenekké válnak s az agytól hiába kapjak meg a parancsot, hogy végezzék feladataikat: hozzák működésbe az alájuk rendelt idegeket s ezáltal a végtagok - a parancsnak nem tudnak többé eleget tenni. Az így megbénult végtag, amely különben, teljesen egészséges, a betegség következtében elsorvad, a beteg béna marad.

Az anyavérrel való oltások egyre szélesebb körökben foglalkoztatják az orvosokat, melyeket, ismétlem, azzal a céllal történnek, hogy ennek a nagyon súlyos gyermekbetegnek elejét vegyék.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ottó királyfi húga vasárnap zászlóanya volt Iváncán Ottó királyfi húga vasárnap zászlóanya volt Iváncán
A vasmegyei Iváncán vasárnap tartották azt a tűzoltózászló...
Molnár Ferenc és Fedák Sári válópörében csak ősszel lesz tárgyalás Molnár Ferenc és Fedák Sári válópörében csak ősszel lesz...
Molnár Ferenc ügyvédje Polónyi Dezső dr. útján tudvalevőleg válópört...
A munka befolyása a szervezetre A munka befolyása a szervezetre
Már a régi görögök is ismerték és csodálták az emberi, valamint az...
A fasizmus felé vezeti Oroszországot Stalin A fasizmus felé vezeti Oroszországot Stalin
Nyolc hónappal ezelőtt egy fiatal bolseviki egyetlen pisztolylövéssel...
Nietzsche egyetlen barátnője, a hires Lou Salomé elmondja A Reggel-nek regényük történetét Nietzsche egyetlen barátnője, a hires Lou Salomé elmondja A...
München idegenforgalmas utcáin és az éttermekben utánafordulnak az...
Új vasút Erdélyben Új vasút Erdélyben
A mádéfalva-gyergyószentmiklósi vasútvonal építésével a múlt hónapban...
Megbotozott tisztek Megbotozott tisztek
Már régóta ismert dolog volt az, hogy az angol hadseregben ez olyan...
Szolnoki vasúti felüljáró Szolnoki vasúti felüljáró
Horthy Miklós, Magyarország kormányzója jelenlétében avatták fel az...
A magyar szállodaipar törekvései az idegenforgalom fejlesztésére A magyar szállodaipar törekvései az idegenforgalom fejlesztésére
Idegenforgalmunk a mult évben örvendetes fellendülést mutatott. Ezt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98