Dtum
Login with Facebookk
1935 | Január

A Temps bírálata Gömbös szolnoki beszédéről

Párizs, január 27.
(Az “Információ” tudósítójának telefonjelentése.) A Temps külön cikkben foglalkozik Gömbös miniszterelnök szolnoki beszédével és azt írja, hogy ennek a beszédnek a hangja meglepő. A francia ujság felfogása szerint a Népszövetség keretében nincsenek másodrendű és elsőrendű nemzetek. Minden nemzet egyenlően élvezi azokat a jogokat, amelyeket a szerződésekben lefektettek.


A lap azonban úgy találja, hogy Gömbös Gyula követelései ezeket a jogokkal ellentétben vannak. Magyarország a békeszerződések területi reviziójának követeléséhez ragaszkodik és a magyar miniszterelnök azt hiszi, hogy a jövő fejlődése békés eszközökkel meghozza ezt az eredményt.


A Temps felfogása szerint a jelenlegi helyzetben ez a hit csak illúzió lehet, mert a revizió konflagrációra vezet.


A Temps azt hiszi, hogy a magyar miniszterelnök feltételeit csak nagyon nehezen tarthatja fenn, ha célhoz akar jutni, s megállapítja, hogy Gömbös Gyula beszéde ébren tartja majd a bizalmatlanságot tovább is a kisantant fővárosaiban.


A francia lap a katonai egyenjogúság követelését is „célszerűtlennek” mondja és az a véleménye, hogy az engesztelhetetlenség ebben a főkérdésben lehetetlenné teszi Magyarországnak, csakúgy mint a német birodalomnak, hogy a konszolidációt célzó megállapodásokhoz csatlakozzék.

Közreadjuk az „Információ” párizsi jelentését a Temps cikkéről, de hangsúlyoznunk kell, hogy a francia külügyminisztérium szócsöve a békeszerződések revizióját illetőleg lényeges tévedésben van. Gömbös miniszterelnök szolnoki beszédében ismét kifejezte minden magyar politikusnak azt az egyértelmű állásfoglalását, hogy a reviziót Magyarország békés úton kívánja elérni.


A békés revizióra, a határok módosítására minden lehetőséget megad a népszövetségi alapokmány 19. szakasza. Ha tehát a békerevizió magyar ábránd, akkor illúzió az a nagyfontosságú okmány is, amelyen a Népszövetség intézménye és Európa mai nemzetközi rendje alapul. Hogy a katonai egyenjogúság követelése célszerűtlen?


Ezzel a megállapítással csak azt a jogtalanságot szegezhetjük szembe, amelyet Magyarország teljes lefegyverzése és szomszédainak példátlan fegyverkezése jelent.


Ilyen ellentéteket fentartani és állandósítani nem lehet és nem szabad.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A szolnoki városháza Gömbös Gyula
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98