Dtum
Login with Facebookk
1935 | Március

Gömbös miniszterelnök felhívja az ellenzék vezéreit, jöjjenek vele

Gömbös miniszterelnök vasárnap délelőtt feleségének kíséretében Gyönkre érkezet. Itt előbb a képviselőtestület díszközgyűlésén beszélt a falu megerősítésének szükségességéről, majd a községháza erkélyéről mondott beszédet Pesthy Pál jelöltségének támogatására.


- Az új stílus az - mondotta a miniszterelnök –, hogy mi nem a szavak erejével, hanem cselekedetekkel akarjuk meggyőzni a magyar népet. Vannak, akik nem akarják belátni, hogy az idők állandóan előrehaladnak, akik mindenáron arra az álláspontra helyezkednek: „minden jól van úgy, ahogy eddig volt”. Ezeket veszedelmes embereknek tartom, mert a természetben is örök haladást, fejlődést lehet látni. A másik álláspont az, hogy nem elég sebesen haladunk. Ez az a bizonyos „radikális irányzat, amely még veszedelmesebb az előbbinél, mert délibábokat fest az égre. Én a legélesebben szembeszállok a földosztókkal, meg kell védeni a kis-, közép- és nagybirtokot. Mammutbirtokok nem kellenek, de szükség van az egészséges nagybirtokra.


A miniszterelnök ezután németül folytatta beszédét:
- A magyarországi németséget elsősorban az jellemzi, hogy mindig hű volt a magyar államhoz. Ez nem is volt másképpen várható, mert németnek lenni annyit jelent, mint hűnek lenni, hűnek lenni pedig annyit jelent, mint ebben a hazában keresni a boldogulást. Csak tartsátok meg német anyanyelveteket, ez nem összeegyezhetetlen a magyarsággal.


A miniszterelnök ezután gépkocsin Murgára, szülőfalujába hajtatott, édesanyja meglátogatására, ahonnan Tamásiba ment.

 

Az ottani népgyűlésen a többi között ezeket mondotta:
- Az ellenzéki vezérek egymásután jelentik ki, hogy teljes mértékben egyetértenek velem, csak azt kifogásolták, hogy eddig az egységespártra támaszkodtam. Ime, most már nincsen együtt a régi Ház és most a nemzeti egység táborára kívánok támaszkodni. Alkalmat kívánok adni, hogy mindenki, elsősorban az ellenzék vezérei, jöjjenek velem, menjünk együtt.


Nem vallási izgatással, hanem termelő munkával lehet csak segíteni a nemzeten. Az élet sem tesz különbséget katolikus és protestáns magyar között. A választások idején nem szeretek beszélni, inkább csak meg akarom kérdezni, vajjon a magyarság helyesli-e a politikámat.
Azt a politikát helyesli-e, amely a reformokat papiros formában a fiókban felejti, vagy azt, amely igazi reformokkal lép az életbe és azokat megvalósítja.


Gömbös miniszterelnök dunántúli körútján Tamásiból jövet megállott Siófokon, ahol Berky alispán üdvözlő beszédére válaszolva kijelentette, hogy Magyarországon nincs szükség ideges nemzetszervezési munkák lemásolására. A magyar politikai géniusz évszázadok során kitermelte mindig azt az alkotmányos kormányformát, amely mellett a magyar nép gyarapodott, virágzott, betöltötte a maga történelmi hivatását.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gömbös Gyula miniszterelnök Pesthy Pál
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98