Dtum
Login with Facebookk
1932 | Október

Gömbös Gyula beszéde a romhányi csatasikon

Soldos főispán üdvözlő szavaira Gömbös miniszterelnök így válaszolt:
- A mai napot nem akarom arra fölhasználni, hogy politikát hirdessek. A romhányi csata napját akarom méltatni a magam szemszögéből. Abban az időben is hiányzott a magyar egység: kurucok és labancok állottak egymással szemben, két politikai világnézetet hirdetve.


Ma elmult az ideje annak, hogy a kurucok és labancok nézőpontjából kiindulva válaszfalakat emeljünk a magyarok közé.


A független Magyarországnak csak egy táborban lehet a helye s a független Magyarországnak egy a kötelessége, kimüvelni azt a nemzeti öncéluság jegyében. Ne legyen sem kuruc, sem labanc, hanem legyen magyar testvér, aki összefog, megérti az idő szavát s velem együtt imádkozik a magyar sorsért.


A magyar mindig makacsul ragaszkodott szabadságához és az volt a vágya, hogy független legyen. Történelmi szemmel nézve meg kell becsülnie a nemzetnek immáron függetlenségét s rá kell eszmélnie arra, hogy független nemzetnek egészen más életet kell élnie, belpolitikailag is, mint aminőt eddig élt.


A nagy nemzeteket az jellemzi, hogy történelmi célkitüzésükben évszázadokon keresztül ugyanazon az uton járnak. Cromwell óta külpolitikai kérdésekben egyformán gondolkozik minden angol. Anglia világpolitikát csinált.


Magyarországnak keleteurópai politikát kell csinálnia. Ennek a politikának egy vonalon kell haladnia, ebben a kérdésben nem lehet különbség magyar és magyar között.


A magyar kuriának át kell vennie patriárchális hivatását, az érdes munkáskezet meg kell fognia a magyar kuria tulajdonosának és az ősi magyar hagyomány istápolójának, hogy figyelmeztessen mindenkit, hogy ezt a frontot, a magyar ur és a magyar kisgazda frontját áttörni senkinek nem lehet!


A miniszterelnök beszédét éljenzés és ünneplés követte.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gömbös (1), Keresztes-Fischer (2), Soldos Béla főispán (3) és egyéb előkelőségek a romhányi emlékműnél Az emlékmű Istók János szobrászművész és Munk Dezső építészmérnök alkotása
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98