Dtum
Login with Facebookk
1935 | Október

A dobozkartell önző politikája akadályozza a paprikakivitelt

A Münchenben tartott nemzetközi élelmiszerkiállításon tudvalevően Magyarország is résztvett. Huszonhat cég önállóan mutatta be saját készítményeit és számos csoportos kiállítás is volt a magyar exportcikkekből. A németek elsősorban három magyar cikk iránt érdeklődtek, a bor, az akácméz és a paprika iránt. Ezer dobozos paprikamintát vitt ki a növényforgalmi iroda és a minták az utolsó darabig elfogytak, sőt tömegesen adtak fel új megrendeléseket is a német vásárlók.

Figyelemreméltó ez a körülmény,
hiszen a háború előtt Németországban jóformán csak a patikák árusítottak apró zacskókban, nemritkán hamisított paprikát, míg most a növényforgalmi iroda ólomzárolt, ellenőrzött minőségű paprikát hoz forgalomba és minden nyolcad-, negyed-, fél- és egészkilós dobozban egy németnyelvű receptkönyvet is csatol a magyar fűszer felhasználásáról.

Megfelelő propagandával, mintafőzésekkel fontos piacot lehetne
teremteni Németországban a magyar paprikának, különösen most, amikor jóformán minden fűszert a tengeren túlról, nehezen előteremtett valutáért tudnak csak beszerezni. Sajnos azonban a magyar paprikakivitelt megnehezíti a dobozkartell kapzsi árpolitikája.

Aránytalanul drágán adják
a paprika csomagolásához szükséges fémdobozokat és emellett az így adjusztált paprikát magasabb vámmal sujtják az import országok, mint a zsákban szállított őrölt paprikát. Bécsben már sikerült bizonyos fokig ezeket a nehézségeket megszüntetni, mert a földmívelési minisztérium megállapodást létesített a Kotányi cég bécsi házával. Oda zsákokban viszik ki a paprikát és megfelelő ellenőrzés mellett Bécsben rakják dobozokba az árut. Ezzel a rendszerrel kellene megpróbálkozni a német piacok meghódítása céljából is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98