Dtum
Login with Facebookk
1935 | Április

Igen nagy sikert aratott a tavaszi mezőgazdasági kiállitás

A Budapesti Tavaszi Mezőgazdasági Kiállitás ezidén is beigazolta, hogy állattenyésztésünk és földmivelésünk szinvonala a páratlanul sulyos gazdasági viszonyok közt is tovább emelkedett. A magyar gazdák minden tudásukat latba vetették, hogy elsőrangu minőségeket érjenek el élő állatban és terményben egyaránt. A mezőgazdasági kiállitás bizonyitéka annak, hogy ez teljes mértékben sikerült is.

Ezt nemcsak mi magyarok állapithattuk meg,
hanem az Ausztriából, Svájcból, Csehországból, Romániából, Jugoszláviából jött gazdák és az az impozáns gazdacsoport, amelyik a Német birodalom gazdatársadalmának üdvözletét hozta a magyar seregszemlére.

A kiállitás talán még sohse volt olyan nagyvonalu,
olyan sokoldalu és élénk, mint ezidén. Autók kigyózó sora, villamosok és autóbuszok öntötték a publikumot a Pongrác-uti telepre, hol zászlóerdő, tarka pavillonok zakatoló gépek és lovasparádék lüktető életet teremtettek.

A nagytribün alatti istállókban
remek arabs, lipizzai, angol félvér és noniusz-csődörök, pompás belga mének voltak láthatók. A szarvasmarhák istállóiban méltó feltünést keltettek az Eszterházy hercegi hitbizomány azon tehenei, melyek naponta 60, sőt 70 liter tejhozamnak adói s igy a világ legjobb teheneinek (világrekorderek) mondhatók. A pirostarka és szimmentáli bikák csoportjában ezidén is nagyon szép állatokat mutattak be a somogy-, baranyamegyei, valamint a hódmezővásárhelyi és orosházi kisgazdák – bizonyságául annak, hogy a nagy gazdaság modern felkészültségével és áldozatkészségével a magyar kisgazda állatszeretete sikeresen veszi fel a versenyt. A magyar marhák istállói, valamint a borzderesek pavillonjai is megteltek elsőrangu tenyészanyaggal.

A juhtenyésztés éledő konjunkturájával párhuzamosan,
különösen a fésüsmerinók és a husmerinók uralták a terepet, de szerepelt néhány finomposztógyapjas juhászat is.

A sertések közt pompás angol kanok, itt-ott ugyanezen fajtákból való kocák voltak kiállitva, de legtöbb bámulója volt öt darab vaddisznónak, melyeket a veszprémi püspökség állitott ki. A püspökségnek 1750 óta van vaddisznótenyészete, jelenleg is 120 darabot nevelnek.

Nagyméretü volt a baromfikiállitás
és az egész pavillont megtöltő kutyakiállitás is.

A gépgyárak az idén hatalmas anyaggal vonulnak ki
a kiállitásra és sok érdekes talajmivelő ujdonságot is bemutattak.

Frigyes királyi herceg uradalmai
külön pavillonban mutatták be nagyszerü gazdálkodásuknak sokoldaluságát: élő állatok mellett nemesitett vetőmagvak, szeszgyárak, malmok modelljei, vadászati trofeák, halastórészlet, stb. nagy gyönyörüséget okozott a kiállitás minden látogatójának.

A földmivelésügyi minisztérium külön csarnokában
azon intézmények mutatkoztak be, melyek a tej termelésének és feldolgozásának terén végeznek kutató munkát. A magyar erdészet, halászat, a zöldmező-mozgalom, a magyar bortermelés és husipar, a magyar paprika, mind nagyszerü anyaggal szerepeltek a kiállitáson.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hortobágyi csikósok a mezőgazdasági kiállításon 260 kg-os zsírkolosszus a mezőgazdasági kiállításon
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98