Dtum
Login with Facebookk
1935 | Október

Új kartelltörvény készül az ipari minisztériumban

A négy esztendővel ezelőtt megalkotott kartelltörvény nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.
A megváltozott gazdasági viszonyok arra késztetik a kormányt, hogy újabb, hasonló jellegű törvényalkotással lépjen a nyilvánosság elé, mert csak törvényes felhatalmazás alapján gyakorolhat az államhatalom olyan befolyást az ipari termelésre, amilyenre a fogyasztó közönségnek és magának a magyar iparnak az érdekében is szükség van. Bornemisza Géza ipari miniszter utasítást adott minisztériuma illetékes osztályainak, hogy kezdjék meg az új kartelltörvény kidolgozásának előkészületeit.

Az illetékes tényezők évek óta aggodalommal tapasztalják
az egészségtelen és gyakran kereskedelmi szempontból illojális versengést, amely egy-egy ipari kezdeményezés nyomán most már szokásszerűen lábrakap. A gyáraknak a nyomába, amelyek egyedül vagy többedmagukkal valamilyen újabb termelési ágra, új cikkre rendezkedtek be, „nachzüglerek” lépnek, hasonló célú vállalatokat, üzemeket alapítanak és mindaddig éles versenyt támasztanak az úttörő gyárvállalatoknak, ameddig az üzemük beszüntetését vagy a kartellhez való csatlakozásukat búsásan meg nem fizetik.

Ilyen üzleti manőver igen sok akadt az utóbbi időben,
ezek azonban nem tekinthetők a kartellek magánügyének, mert az áldozatot, amellyel a felesleges versenytársakat kizárják vagy magukhoz kapcsolják, végeredményben a fogyasztóknak kell kétszeresen megfizetniök.

Magyarország mai állapotában
sem a fogyasztó ilyen alapon történő újabb megterhelését, sem pedig a valutáért megszerezhető nyersanyagokkal való ilyen versenygazdálkodást nem lehet szó nélkül tudomásul venni. A kormánynak a spekulációs verseny kiküszöbölésével egyidejűen gondoskodnia kell arról, hogy a külföldről behozatalra kerülő nyersanyaggal, valutáris helyzetünkre való tekintettel, racionálisan gazdálkodják az ipar.

Ebből a meggondolásból indul ki
előreláthatóan az új törvényalkotás, amely intézkedik az ipari kényszertársulásról, a nyersanyag ellátásba bizonyos rendszert visz be, egyben pedig állami árellenőrzés útján elejét veszi annak, hogy a kellemetlen versenytársaktól megszabadított kartellek a maguk jobb helyzetét önző árpolitikára váltsák fel a gyakorlatban. Ez a befolyás megilleti az államot, márcsak annak fejében is, hogy segédkezet nyujt a külföldi nyersanyag valutaszükségletének biztosítására.

De az ipar szempontjából is tűrhetetlen állapot,
hogy a termelési és értékesítési lehetőséget, amihez egy vagy több komoly, szolid iparvállalat nagy fáradsággal és áldozattal épített utat, konjunkturális haszonszerzésre alakult vállalatok szüreteljék le, dömpingárakkal veszélyeztessék a reálisan kalkuláló üzemek egzisztenciáját, majd pedig gondtalan munkanélküli jövedelmet biztosítsanak maguknak annak fejében, hogy leállítják a gépeiket és szélnek eresztik a munkásaikat.

Az ipari termelés ilyen visszásságainak a kiküszöbölésére,
továbbá a kartellek működésének ellenőrzésére és árpolitikájának a jogos érdekekkel való összeegyeztetése céljából előreláthatóan szükségesnek mutatkozik majd valamennyi fontosabb iparágban olyan központi szervezet életrehívása, amelyben az illető iparág reprezentánsai, továbbá az állam kiküldöttei foglalnak helyet. Ez a csúcsszervezet irányító befolyást gyakorol az egyes vállalatok termelésére, figyelemmel kíséri a hazai és külföldi értékesítő tevékenységüket és árpolitikájukat.

Bornemisza Géza ipari miniszter intenciója az,
hogy az új kartelltörvény sem a szabad versenyt, sem az egyes vállalatok kezdeményező tevékenységét ne bénítsa meg, de olyan betekintést és befolyást biztosítson az államnak, amelynek a révén „in statu nascendi” akadályozhatja meg a szakmákon belül divó gyilkos versenyt, a helytelen árképződést, a rendszertelen nyersanyaggazdálkodást. Az új törvényalkotás az előkészületek szerint semmiféle demagógiának nem nyujt érvényesülési lehetőséget, a fogyasztók védelméről azonban ép olyan intézményesen gondoskodik, mint amennyire az ipari termelés útjából is elhárítja a felesleges akadályokat.

A törvényjavaslat kidolgozásával
még csak a kezdet kezdeténél tartanak, de valószínű, hogy a tél folyamán már a képviselőház elé kerül. A régi kartelltörvény alapvető rendelkezéseit nem érintené az új javaslat, az elgondolás az, hogy azzal párhuzamosan haladjon.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Merre gurul az aranykorona? Merre gurul az aranykorona?
Olyan országban, mely példátlanul sulyos válság után erejének teljes...
Briand meg van elégedve az eddig kapott válaszokkal Briand meg van elégedve az eddig kapott válaszokkal
A német választ Briand memorandumára kedden délelőtt adja át az...
Az FTC nemzetközi versenye Az FTC nemzetközi versenye
A svédek startja és néhány bajnokunk bemutatkozása adott díszt az FTC...
Az 1914. év első felének költségvetése Az 1914. év első felének költségvetése
A pénzügyminiszter a képviselőház mai ülése elé terjesztette az...
Amerika szakított Németországgal Amerika szakított Németországgal
Uj világrész kapcsolódik be a háboru óriási csataláncába: Amerika...
Az osztrák válogatottak győzelme Az osztrák válogatottak győzelme
A rossz előérzet nem tagadta meg magát. Amit a „N.Sp.”...
Öt ember helyett két ujj Öt ember helyett két ujj
A gép feltalálása az akkori idők gazdasági tudósai szerint az...
Ujlaki Rezső hőstette Ujlaki Rezső hőstette
Annak idején már közöltük, hogy Ujlaki Rezső, a Temesvári AC...
A régi egyiptomiak állatkultusza, a macska A régi egyiptomiak állatkultusza, a macska
A macska kultuszáról már a régi görög írók is sok érdekes adatot...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98