Dtum
Login with Facebookk
1930 | Szeptember

Néhány szó a kartell-törvényjavaslatról

Régóta vajudó problémát kiván megoldani eme javaslat törvényerőre való emelésével az igazságügyminiszter karöltve a Kereskedelemügyi miniszterrel. Amilyen örömmel vett tudomást szövetségünk ennek a javaslatnak elkészültéről, éppen olyan aggodalommal töltött el bennünket annak átolvasása. Nem hisszük ugyanis, hogy ez a törvénytervezet a legkisebb mértékben is javítani fog a ma már kétségtelenül szomorú magángazdasági életen.

Félő, hogy ez az évek óta szőnyegen fekvő probléma továbbra is probléma marad; még pedig azért, mert ez a javaslat a legkevésbbé sem alkalmas arra, hogy a közép- és kisipar helyzetén segítsen. Mindenről intézkedik, a kérdés lényegét azonban csak érinti.

A nyers és féligkész anyagokat feldolgozó ipart, valamint a fogyasztók tömegét nem az érdekli, hogy a kartellek esetleges erkölcstelenségeit milyen módon büntetik meg, hanem elsősorban az, hogy ezek az anyagok a feldolgozó ipar rendelkezésére olsan árakon kerüljenek, amely árak legalább nagyjából magukon hordják az általánosan nyomasztó gazdasági helyzet bélyegét.

Vagyis röviden: az iparosság és a fogyasztók ettől a törvénytől az árak szabályozását várták s e helyett napvilágot látott egy oly, minden kétséget kizárólag jól átgondolt jogászi munka, amely legfeljebb arra alkalmas, hogy a perek százait, ezreit indítsa meg s a szintén nagy nélkülözések között élő ügyvédi kar sorsán enyhítsen.

Pedig a célja nem ez.
Véleményünk szerint azonban még ezt a célt sem fogja elérni, mivel az anyagilag lerongyolódott iparosság, rá lévén utalva a sokszorta tőke-erősebb kartellek hitelezésére, aligha mer az áruzsorával szemben birói úton orvoslást kérni. De nem kérhet, mert egészen bizonyosan mindazok, akik élni kivánnának e törvény-tervezet adta jogukkal, mely szerint a kartelleket túlzott árakért a biróság elé szólítanák, fekete listára kerülnének. Ez a fekete lista pedig ma, amikor a fogyasztó is csak évekre nyúló részletekben fizet – ha ugyan fizet – a legalkalmasabb arra, hogy ez a törvény csak írott malaszt maradjon.

Az iparosság és a fogyasztók tömege nem perelni akar, hanem oly rendszabályokat látni, amelyek perlekedés nélkül szabályozzák az anyagárakat. És ha mégis perelni kell, ezt a semmiképpen nem irigylendő jogot szivesen átengedi a hatóságoknak.

Természetesen a kérdésnek ezt a megoldását sem úgy képzeljük, hogy egy jobbára jozzá nem értő bizottság mondjon ítéletet a kartellek által diktált anyagárakról, hanem minden egyes esetben az eme anyagok, avagy fél kész gyártmányok előállításában járatos szakemberek bevonásával. A kultúra mai fejlett fokán szinte elképzelhetetlennek tartjuk, hogy egy javaslatban elképzelt Kartellügyi Országos Bizottság néhány tagjával az annyi ezer és ezerféle anyag helyes árát igazságos módon megtudja határozni.

Mi e törvény-tervezetet általánosságban éppen úgy, mint részleteiben alkalmatlannak tartjuk.
És semmiesetre sem adjuk hozzájárulásunkat ahhoz, hogy ennek dacára e kérdés az ősszel összeülő törvényhozó testület elé ne terjesztessék. Évek óta halogatják az illetékes körök e kérdés szabályozását, véleményünk szerint a mai gazdasági viszonyok egy percnyi halasztást sem tűrnek el. Sürgősen meg kell alkotni a törvényt. De nem a javaslat szerint.

Elejét kell venni és nem büntetni az áruzsorát: ez legyen a főelv.
Igy talán lesz valami eredmény, különben csak a halott törvények számát szaporítjuk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A "Splendid Hotel"-ben.
A zöld hegyek közt, a kék tavak partján Holdvilágos szép nyári est...
Magánparcellázás Magánparcellázás
A mult hetekben minden lap földosztásban utazott, de hát nem is...
Knock- out a dunaparti Anna- Bárban Knock- out a dunaparti Anna- Bárban
Csütörtök éjszaka vidáman szólt a zene a Wurm uccai Anna-bárban, a...
Terv a búvárhajóharc felújítására Terv a búvárhajóharc felújítására
1915. szeptember közepétől tengeralattjáró-harcok jobbára a...
Bulgária fegyverszünetet köt Bulgária fegyverszünetet köt
A rohamosan száguldó események lánczolatában a következőkben...
Mint ,,házasulandó ifju” jelentkezett egy százhuszkilós tolvaj és mindent ellopott, ami lányosházaknál a kezeügyébe került Mint ,,házasulandó ifju” jelentkezett egy százhuszkilós tolvaj...
Mayer Sándor 37 éves műszerész apróhirdetések és házasságközvetítő...
Wieliczkai sóbánya Wieliczkai sóbánya
Minden templomban áhítatos csend uralkodik. Ha a hívő üres templomba...
Színház Színház
A "Délibáb"-ot az európai kontinens, Angolország és Amerika igen sok...
Egy híres franczia szobrász művei Budapesten. Egy híres franczia szobrász művei Budapesten.
Egy híres franczia szobrász művei Budapesten. A jelenkor egyik...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98