Dtum
Login with Facebookk
1935 | Október

Eckhardt Tibor választási beszéde

Debrecen, október 20.

A Független Kisgazda Párt vasárnap délelőtt tartotta választási nagygyűlését. A 4000 főnyi közönség nagy ünnepléssel fogadta Eckhardt Tibort, Hegymegi-Kis Pált és Farkasfalvi Farkas Gézát. Sarkady István kisgazda nyitotta meg a gyűlést, majd Hegymegi-Kis Pál és Farkasfalvi Farkas Géza hangoztatta, hogy a mai rendszer diktatúrára tör.


Tomboló taps és éljenzés közepette emelkedett szólásra Eckhardt Tibor:
- Félév óta – kezdte beszédét – a helyzet annyiban változott, hogy Gömbös felrúgta azt a megállapodást, amelyet velünk a titkot választójog megvalósítására kötött és így a programot nem vele, hanem ellene valósíthatjuk csak meg.


Amikor a képviselőházban, amely soha nem látott erőszak között ült össze, az első ülésen felállottam, hogy tiltakozzam a választási terror ellen, a diktatúrák hideg lehelete áramlott felém. Nem is a parlament légkörének, a parlamenti pince hidegének lehellete volt ez, hogy belémfojtsa a szót. Ekkor határoztam el, hogy ezzel a diktatorikus, törvénytelenségeket elkövető rendszerrel szemben csak egy kötelességünk lehet: össze kell fognunk, hogy leleplezzük a diktatorikus törekvéseket és kiseperjük ennek a nemzetre káros hatását. Ma már az a tudat hatja át legkülönbözőbb ellenzéki pártokat köszönetet kell mondanunk ebben az egyetlen vonatkozásban Gömbös Gyulának, aki megteremtette az igazi nemzeti egységet, de nem maga mellett, hanem maga ellen.


Gömbös rendszere és a külföldi példák között, - mondotta - csak annyi a különbség, hogy míg más országokban nyiltan csinálják meg a diktatúrát, addig itt csempészáruként akarják behozni! Nem idegbajos félelem, mint ahogyan a miniszterelnök itt Debrecenben mondotta, hanem a hazáért való félelem késztet arra, hogy járjam az országot és felszólítsam a magyar népet: vigyázz magyar népem, mert ha egyszer a szolgaság bilincseit reád rakják, azokat soha többé le nem vetheted, vigyázz magyar nép, mert ha egyszer a Balkán szinvonalára jutották, akkor elvesztetted létjogosultságod Európában.


A Nep becsületes, velünk hasonló gondolkodási képviselői, ha egyszer fordul a világ, szégyenleni fogják és le fogják tagadni, hogy valaha a Nep-ben voltak. A mi politikánk kizárólag Gömböt Gyula politikája ellen irányul. Az a meggyőződésem, hogy a mai súlyos nemzetközi helyzetben, amely nézetem szerint a közeljövőben még rosszabbodni fog, szükség van arra, hogy magyar és magyar között az ellentétek kiküszöböljék. De éppen ennek a munkának érdekében megengedhetetlen, hogy Gömbös Gyula akár csak egy napig is hivatalában maradjon.


Azt is mondotta Gömbös Gyula, hogy a keresztény nemzeti gondolkodású magyaroknak egy táborban a helyük. Ebben a táborban azonban Gömbös Gyulának nincs és nem lehet helye, mert ő sem nem keresztény, sem nem nemzeti. A keresztény gondolat új alázatosság jegyében él és nem nyegle, a keresztény ember nem ékeskedik idegen tollakkal, nem nevezi ki magát vezérnek, mert megvan ennek a nemzetnek a vezére, a kormányzó úr. A keresztény szellem sem tűri azt sem, hogy a pártkasszát a kartelek töltsék meg. És kérdem, mi abban a nemzeti, hogy ispánok felett is nyegle, fizetett pártitkárok gyakoroljanak hatalmat!


Ezt nem tűrheti a magyar értelmiség! Egyébként örvendetes, hogy az értelmiség is egyre tömegsebben fordul el Gömbös Gyulától.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98