Dtum
Login with Facebookk
1935 | Szeptember

Fapótló tüzelőanyagról kell gondoskodni

Magyarország tüzifaellátásáról érdeklődtünk Pétery osztálytanácsosnál.
– A tüzifabehozatalt – mondta Pétery István – erősen korlátozta a kormány. 40 millió pengőről 3 millióra csökkent a behozatal, a hazai tüzifatermelés pedig 90.000 vagonról 230.000 vagonra szökött fel. Ezt előreláthatóan nem fogjuk tudni fenntartani és olyan intézkedésre lesz szükség, amellyel a tüzifafogyasztást csökkentjük és fapótló tüzelőanyagról gondoskodunk. Az új építkezések során egymásután állították be a fatüzelésű kályhákat, holott sokkal kivánatosabb a magyar energiagazdálkodás szempontjából a belföldi szénnel való fűtés, amelynek a központi fűtés lenne a legésszerűbb formája.

– Az ipari minisztériumnak megvan a programmja
a központi fűtésberendezések létesítésének az elősegítésére. Ezzel függ össze a távfűtés kérdése is. A távfűtésnek ma – technikai problémái alig, csupán jogi nehézségei vannak. A távfűtésben a fővárosi koncessziók kérdésével, a háztömbfűtésben különböző tulajdonosok kezében levő bérházak melegellátásának egybekapcsolásával, az egyes házak fűtésében pedig az adókedvezményekkel kapcsolatos problémák tisztázásával fogunk célt érni. A távfűtés megvalósulása elé tornyosuló nehézségek elől semmiesetre sem szabad meghátrálni.


Harc a füst ellen


– Budapest fürdőváros levegőjét meg kellene menteni
a kellemetlen füsttől. Itt vissza kell térnem a nemesített szénre. A nemesített szén ugyanis nem füstöl, szemben például a füstölő brikettel. A dunai hajók füstokádó kéményei ellen a jövő évtől kezdve konkrét intézkedés történik.

– Szükség lenne e szempontból
az iparvállalatok hatékonyabb ellenőrzésére, füstellenőrök beállítására.


Benzingyártás szénből


– A szénlepárlás felé mind nagyobb figyelemmel fordul az ipar.
A szénből való benzingyártás terén újabban elért eredményeink rendkívül biztatóak és kivánatos volna, hogy a benzinszükségletünk egy részét hazai termelésből állítsuk elő.


Tüzifapótlás tőzeggel


– Magyarország nagykiterjedésű tőzegtelepekkel rendelkezik,
a tőzeg felhasználásának a kérdése azonban eddig még nem tekinthető megoldottnak. A mosonszentjánosi erőtelep tőzegből állít elő gázt és ebből villamosenergiát. Ma a tőzeg brikettezésének problémája van előtérben, a kisérleti eredmények biztatók és minden remény meg van arra, hogy a tőzeg, mint tüzifapótló anyag be fog válni. Egyébként a faproblémához tartozik még falepárolótelep létesítése és a faszén szükséglet hazai kielégítése. Egyes magyar fákból kitünő faszén állítható elő.

– Magyarország tőzegvagyonának megállapítása
folyamatban van és ehhez képest sor kerülhet bizonyos inveszticiókra.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98