Dtum
Login with Facebookk
1936 | Április

Apróságok

Mire e sorok az olvasó elé kerülnek, Karinthy Frigyest, a kitűnő írót éppen operálja Olivacrona professzor, a stockholmi egyetem világhírű agysebésze. Az operáció időpontja ma hétfőn reggel nyolc órára van kitűzve a stockholmi Seraphin-Lazarettben, amelynek Karinthy feleségével együtt már néhány nap óta lakója. Az operáció időtartama öt óra s – nem lehet a pácienst altatni..

Hóman Bálint kultuszminiszter nyitotta meg a csárdást azon a ragyogványos estélyen, amelyet a magyar kormány rendezett Kosvialkowsky lenegyel miniszterelnök tiszteletére a belügyminisztérium ma már európai hírű óratermében. Az utolsó évek egyik leghangulatosabb kormánybálja zajlott le a híres aranyóra alatt szombat este. Kánya külügyminiszter volt a cigány vajda, az ő utasítására játszott Bura Sándor a bandája élén... Bura az estét a Rákóczi – indulóval vezette be, azután lenegyel nótákat játszott a lengyel urak kitörő és nekibúsuló örömére, majd Gömbös miniszterelnök húzatott két siratószép magyar nótát: Két gyöngye volt a falunak és Nem akar az ökörcsorda legelni címűeket... A magyar dalokat nagy gyönyörűséggel hallgató Kosvialkowsky lengyel miniszterelnök tapsai közben pattant aztán a középre Hóman Bálint és éjjel tizenkét órától háromnegyed kettőig pattogtak a lakkcipők sarkai a kormány lengyelbarát bálján.


Ma, hétfőn, Szent Zita napján a Magyar Nők Szent Korona Szövetsége megemlékezik az idegenben élő özvegy királynéról, Zitáról. Névünnepe alkalmából hálaadó mise lesz az egyetemi templomban, délelőtt 10 órakor. A szentmiseáldozatot P. Besnyő Gyula, a nem rég idegenből hazatért Pálos barátok perjele mutatja be.

Leopold Edit, Leopold Elemér dr felesége,- kedves és társaságszerte népszerű úriasszony- levizsgázott a szabómesterségből és Báthory ucca 5. szám alatt urilányok részére divatszalont nyitott.


Vasárnap tovább tárgyaltak a segédek a Berki- Pálffy -Daun lovagias ügyben. Párbajbíróság dönt a továbbiak folyamán.

Június 9-én lesz minden idők legnagyobb szabású garden party- ja a Gellértszálló egész területén, az osztrék- magyar társaság rendezésében, a kormányzó úr fővédnöksége alatt. Élőképek, tűzijáték, víziünnepély, virágtombola s számtalan más nagystílű esemény szerepel a garden party programján.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98