Dtum
Login with Facebookk
1927 | Március

Karinthy Frigyes felesége öngyilkosságot követett el

A családi viszály, amely kibéküléssel végződött


A főváros iró és művésztársadalmában napok óta nagy részvéttel és megdöbbenéssel beszélnek arról, hogy egyik legnépszerűbb irónk családi életében sulyos válság történt, melynek szomoru következményeképpen Karinthy Frigyes a híres és népszerű iró felesége öngyilkosságot követett el.
Karinthy Frigyes 1921-ben vette feleségül egy fővárosi orvos elvált feleségét. Első feleségét 1918-ban a spanyol kór ölte meg. Első házasságából maradt egy kisfia. Az uj feleség is hozott az uj házasságába – első házasságából – egy kisfiut.


Boldogok voltak az özvegy iró és az elvált orvos feleség házasságának első hónapjai. De nemsokára arról kezdtek suttogni Karinthy barátai, hogy nem harmónikus a házaséletük: az asszony tulságosan nagyigényű – hiába tartozik a legnagyob jövedelmű iróink közé a férj, a harminc-negyvenmilliós havi háztartási költség sem elég, mert az addig szerény keretek között élő iró kénytelen volt életnivóját szinte nagyurivá emelni. Szakácsnő, szobalány, házikisasszony, nevelőnő, nagy lakás, nyári drága külföldi utazások, óriási szabó számla stb. Az iró saját pályájának ugyszolván bérmunkása lett, amit irótársai sulyos szemrehányások között meg is mondtak neki.


A családi háboruság annál kevésbé maradhatott titokban, mert Karinthy számtalan alkalommal allegórikus formában maga megirta a lapokban házasságának csődjét. Állandóan civódva éltek egymás mellett, de egyikük sem gondolt a válásra, mert már volt közöttük egy erős uj kapocs: az uj házasságból született gyermek.


Nemrégiben azonban uj nézeteltérések támadtak a házastársak között. A feleség tudomására jutott, hogy a férje halálosan beleszeretett egy feltünően szép fiatal urileányba, aki – menyasszonya volt az iró egyik társaságbeli barátjának. A kis budai kávéházban, amelyet szinte irodalmi centrummá avatott az, hogy a hires és népszerű Karinthy mindennapos vendége, esténként együtt volt a feleség, a jóbarát menyasszonyával, akibe a – férj szerelmes volt.


Amikor az egyik barátnő „jóakaratu” indiszkréciója folytán az asszony megtudta, hogy férje a fiatal leánynak udvarol, heves szemrehányásokat tett neki. Ennek következményeképpen azután Karinthy elköltözött az elegáns budai lakásból.


Ekkor történt, hogy a magára maradt elkeseredett asszony nagydózisu luminállal megmérgezte magát, ugyhogy be kellett szállítani a Fasor-szanatóriumba, ahol a második emelet ötvenhatos számu szoba betege volt napokon keresztül. Baráti közvetités révén ott történt meg azután a férj és a feleség között a kibékülés, amely siettette is a feleség gyógyulását, amennyiben az asszony szombaton este el is hagyta már a szanatóriumot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98