Dtum
Login with Facebookk
1936 | Április

Franciaország népe a békére szavazott vasárnap

Párizs, április 26.
Történelmi jelentőségű képviselőválasztás folyt le vasárnap Franciaországban, amelynek népe nemcsak a súlyos belpolitikai problémák felett döntött, de irányt szabott a nagy demokratikus köztársaság külpolitikájának is, ezzel döntően befolyásolta, mi lesz Európában: felvirrad-e a sóvárogva várt béke napja, vagy a legborzalmasabb háború martalékaként pusztul-e el az európai emberiség és vele együtt a civilizáció?

 

A francia választópolgárság nagy komolysággal és méltóságteljesen válaszolt ezekre a kérdésekre, de e pillanatban még senki sem tudhatja, milyen verdiktet rejtenek magukban a szavazóurnák? Az elmult választások egyikén sem jelent meg annyi szavazó az urnák előtt, mint most és ebben nem akadályozta meg a választókat a borús, esős idő, amellyel a vasárnap Párizsra köszöntött. 1932-ben mindössze 9 millió választó szavazott le és a nemszavazók tábora az összes szavazatoknak húsz százalékát tette ki. Most ez a százalék lényegesen kisebb lett; Párizsban délig a választóknak ötven százaléka szavazott le.

 

A szavazásra már korán reggel gyülekeztek az iskolák előtt a választók és sok helyen akkora volt a tolongás, hogy húsz-huszonöt percig is várakozniuk kellett, amíg rájuk került a sor.


Reggel kilenc órakor szavazott le Lebrun köztársasági elnök, aki gyalog ment a szavazóhelyiségbe és amikor polgári kötelességéinek teljesítése után kilépett, a fotóriporterek gépeik pergőtüze alá vették. Az elnök elbeszélgetett az újságírókkal, akik természetesen aktuális politikai kérdésekről kérték véleményét, de Lebrun, amilyen kedves, épp olyan óvatos volt.


Korán délelőtt szavaztak a miniszterek is, akik közül csak néhány van Párizsban, mert tizenkét miniszter vesz részt a választási harcban és ezért kerületében tartózkodik. Ugyancsak kerületükben voltak a kormány államtitkárai is, akik valamennyien felléptek a mostani választáson. A szavazás minden különösebb izgalom és rendzavarás nélkül folyt le.


Párizs és az ország közvéleménye teljesen tisztában volt a vasárnapi képviselőválasztás jelentőségével és ámbár az eredményt most még csak találgatni lehet, a jobb és baloldal hangulatából kétségtelen biztonsággal megállapítható, hogy túlnyomó többsége a háború ellen szavazott.


A nőknek jelenleg nincsen választójoga Franciaországban és a női választójog hívei felhasználták a képviselőválasztást arra, hogy élénk agitációt folytassanak a nők szavazati joga érdekében. A Quartin Latin-ben hatalmas kalapdobozokat helyeztek el az uccasarkokon és felszólították a közönséget, hogy ezekbe az urnákba is dobjon szavazatot és követelje a húsz évnél idősebb nők választójogát. Az ucca közönsége egyrészt humorosan, másrészt rokonszenvezve vett részt az uccai szavazásban és itt is, ott is felhangzott a nők felé a bátorítás: Legközelebb ti is velünk fogtok szavazni!

 

Este 8 órakor véget ért a szavazás és megkezdődött a választás eredményének megállapítása, amely meglehetősen lassan és körülményesen folyik. Az eredmény csak hétfőn délelőtt lesz ismeretes.


A választáson résztvevő huszonegy pártnak és frakciónak mandátumai a feloszlatott képviselőházban igy oszlottak meg: a jobboldalnak 199, a középpártoknak 144, a baloldali népfrontban egyesült pártoknak 272 tagjuk volt.


A népfront, a francia parlament négy pártból legnagyobb pártszövetsége tehát az összes mandátumok 44.2 százaléka fölött rendelkezett, szemben a 17 pártból álló közép- és jobboldallal. A pótválasztások, amelyek azokban a kerületekben lesznek, ahol egyetlen jelölt sem szerzett abszolút többséget, a jövő vasárnap fognak lefolyni.


Úgy volt, hogy ekkorára a bányászok országszerte sztrájkba lépnek, de szombaton késő este sikerült megegyezést létesíteni a munkások és munkaadók között, úgyhogy előreláthatólag a pótválasztás zavartalansága is biztosítva van.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Új országos csúcseredmény született a Millenáris betonteknőjében Új országos csúcseredmény született a Millenáris...
Vasárnap délután dőlt el Magyarország egyesületi üldöző...
A pestvidéki atléták nyerték a legtöbb vidéki bajnokságot A pestvidéki atléták nyerték a legtöbb vidéki bajnokságot
A kispesti sporttelepen rendezték az országos vidéki atlétikai...
Kakaó Kakaó
Harmónia, megelégedettség, boldog családi élet csak ott lehet, ahol...
A kávé A kávé
A kávé… Báró Orczy Lőrinc, a XVIII. század főuri költője még jó...
Olasz–magyar kikötő lesz Fiume? Olasz–magyar kikötő lesz Fiume?
Már a bécsi és budapesti találkozók előtt, közvetlenül a Duce milanói...
Elitélt kommunisták Elitélt kommunisták
A budapesti büntetőtörvényszéken a következő kommunistákat itélték el...
Muzeum Sümegen Muzeum Sümegen
Sümegen Darnay Kálmán már régen gyüjti a régiségeket, történelmi és...
Legyen a gazda iparos! Legyen a gazda iparos!
Réges-régtől fogva tudják Európa cultur népei, hogy a sors...
Feleséggyilkos orvos Feleséggyilkos orvos
Borzalmas feleséggyilkosságról adnak hírt Londonból. Ugyanis dr....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98