Dtum
Login with Facebookk
1936 | Április

Derbi győzelmével bajnok lett a Hungária

Hungária – Ferencváros 3:2 (1:1)

Pompás napsütésben már négy óra körül 20.000 ember vette körül a Hungária-úti pálya játékterét és ez a nézőszám öt óráig, amikorra a Ferencváros és a Hungária csapata a pályára lépett, 24.000 növekedett. Az utóbbi hetek eredményei alapján a közönség úgy érezte, hogy régen látott nívójú összecsapás lesz a két rivális között.

Kétségtelen, hogy a Hungária legutóbbi gyengébb eredményei és a Ferencváros magasba szökő formája, indokolttá tette ezt a nagy érdeklődést, amely az örök derbi iránt megnyilvánult. Pedig ez a bajnokság sorsára már különösebb kihatással nem bírt.

Nagyszerű képet nyújtott a Hungária-úti pálya. A hölgyek tavaszi kosztümjei valóságos divatrevüt varázsollak a Hungária-úti pályára, ahol a páholyokban a politikai, társadalmi és művészvilág számos kitűnősége foglalt helyet.

A hangulat erősen Ferenc város-párti volt, érthető is. A két táboron kívül a semlegesek a Ferencvároshoz pártoltak, mert egyrészt hálásabb dolog a favorithoz csatlakozni, másrészt az örök emberi irigység szívesen látja, ha a fák nem nőnek az égig és megtörik a Hungária veretlensége.

De azért a Hungária sem maradt magára, mert minden épkézláb hívője kivonult a mérkőzésre, hogy buzdításával átsegítse csapatát ezen a nehéz akadályon. A hangulat már a Budai-Kispest - mérkőzésen is eléggé emelkedett volt. Mintha csak tréninget tartottak volna a derbire a szavalókórusok.

Olyan éktelen éljenzés fogadta az elő-mérkőzésen esett gólokat. A Budai-Kispest mérkőzés elég érdekes volt ahhoz, hogy a hatalmas tömeg türelmesen várja annak végét.

A csapatok nem sokáig várattak magukra. Mindenki azt hiszi, hogy az MTK-pályán a Ferencváros csapata fog először pályára lépni, azonban fordítva történt. Elsőnek a saját pályáján vendégként szereplő Hungária játékosai futnak a pályára és azután jön a pályaválasztó Ferencváros.

Mindkét csapatot hatalmas éljenzés fogadja, de már ebből az előjátékból is meg lehet állapítani, hogy a ferencvárosi drukker tábor erősebb. Fényképezés és mán jön Gombos bíró segédeivel.

A helyválasztásnál, amelyen Sárosi és Mándi vesznek részt. Mándinak kedvez a szerencse. A Ferencváros kezd nap és szél ellen. Kutasi trikójának színe miatt késedelmet szenved a kezdés. Egyszínű trikót adnak a Kapusnak.

Az induló zöld-fehér támadást Bíró akasztja és Müller pompás lövését Kutasinak kell fognia. Müller utána fájdalmas arcot vág, kissé megrándította a lábát. Kemény jó beadását Sárosi kapja és Bíró csak kornerre tud menteni. Nagy az izgalom, a kapu egészen üres és Bíró csak éppen az utolsó pillanatban emeli újabb kornerre a labdát.

Utána Kemény lövi Sárosi fejpasszát kapásból nagyszerűen, de Szabó a levegőben úszva üti ki. Élvezetes a játék, különösen ahogy a Hungária szorongatott helyzetéből kibontakozik. Remekül hozzák előre a labdát. Kemény-Mándi párharcból korner lesz, amelyet Kemény mögé ível. Toldi bombája kevéssel megy mellé. Kardos hasonló erejű lövéssel válaszol. Ő jobban célzott, mert Kutasit találta el.

Az első Hungária-kornert a 13. percben íveli be Titkos. Nem sikerül, de szabadrúgás lesz. Turay lövi, a lepattanó labdát Müller gurítja gyengén. A véletlenül odatévedt Táncos kornerra küldi, amelyből Kardos melléfejel.

Ferencvárosi korner következik – eredménytelenül. Turai újabb szabadrúgást küld mellé. Cseh és Titkos pompás összjátéka után Kardos nehéz helyzetből is csak alig lő mellé. Most a Ferencváros szorongat. Táncos – Kiss – Sárosi támadásból Sárosi belsővel lő, Szabó jól ment. Toldi ráfut, támadja a kapust, Sebes is megjelenik a helyszínen. Egyesek tizenegyest követelnek, de nem volt semmi. Kissé összeütköztek a mellkasok…

 


A 20. percben ártatlan labdából szerez vezetést a Hungária. Egy előrevágott labdát Korányi kényelmesen követ. Sas zavarja a bekket, aki a kifutó Kutasi mellett elgurítja a labdát, amely kínos lassúsággal, szinte gúnyolódva gurul a kapuba, 1:0.

A Ferencváros támadásai erőtlenek, de nem is érvényesülhetnek, mert Bíró szenzációsan játszik. Szinte bosszantóan biztos. Állójáték folyik, kissé erős volt úgy látszik a kezdés. A pihenési időszakban a Ferencváros a többet támadó.

Nehéz percek után születik meg váratlanul az egyenlítés, Sárosi kapja Táncot beadását, forgolódással várja, míg Kiss jól elhelyezkedik. Amikor elérkezett a pillanat, átgurítja és a jobbösszekötő laposan lő. A labda Szabó hasa alatt becsúszik. 1:1.

Potya gólarány ugyancsak 1:1. Korányi újabb hazaadását a közönség viharos kiáltozással kíséri. Korányi Müller lövését ököllel fogja. Gombos bíró azonban nem látott hendszet. A következő alkalommal egyenlít Gombos. Sas lefut, beadása Lázár lógó öklén akad meg.

A bíró fütyül, mindenki azt hiszi, hogy korner, de Gombos a tizenegyes pontra mutat. Cseh lövi, Kutasi védi, de a bíró újra rúgat, mert beszaladt. Cseh újra rúg, a közönség tombol. Cseh tizenegyesét Kutasi kapu fölé tolja. A kornert még rúgják és vége a félidőnek.

Szünet után a Hungária változtat csatársorán. Cseh és Kardos helyet cserélnek. Cseh mindjárt szép labdát ad Sasnak, akinek süvítő lövése alig megy kapu mellé. A másik oldalon Toldi fölélő. Kemény beadása túl magas, a szél kiviszi.

Következő támadását Dudás csak kornerre tudja menteni. Ezt Bíró hárítja. Titkos nagy lendülettel indul a kapott labdával, de Polgár és Kutasi egyesült erővel szerelik. A játék nagyon változatos, mindkét csapat egyformán kiveszi részét a támadásból és a - hibákból. Kis ferencvárosi fölény Táncos rossz beadásával ér véget.

Sast tévesen állítja le a bíró, bár ebben a határbíró a ludas. Turay túl magasra emeli lábát és így akaratlanul Móré fejet találja, aki pillanatokig fogja a fejét, de nem sérült meg annyira, hogy a következő támadásnál a labdával jövő Müllert át ne ölelje.

A Ferencváros Dudás és Bíró együttes „akciójából” kornerhez jut. Percekig nem történik semmi a pályán. A nézőtér hangulata teljesen álmos, a publikum vicceket mesél. Tengernyi taccs követi egymást, majd egy kis izgalmat hoz Sárosi ravasz lövése, amelyet Szabó kornerre ejt.

A Ferencváros támadásai ellanyhulnak. Jön a Hungária. A 29. percben Sas beadását Korányi a csomóból bal felé küldi, pontosan Titkoshoz, akinek lövése a vetődő kapus mellett a kapufáról Cseh elé pattan, aki benyomja a kapuba. 2:1.

Müller is lőhetne gólt, de még mindig nem tudja eléggé leszorítani. A futball egyelőre újból szünetel, de csak addig, amíg a 34. percben Kardos Csehhez ad, aki pompás technikai trükkel megfordul, ballábát emeli, és jobbal bombagólt zúdít Kutasi kapujába. 3:1.

Müller, majd Cseh veszélyesek, Lázár és Kiss helyet cserélnek. Sárosi mellé lő. Újból a Hungária jut kornerhez, amelyből kavarodás keletkezik, de Polgár nagy nehezen tisztázza a helyzetet.

Most a Ferencváros perrel következnek. A percek azonban kevesek, mert az óramutató erősen közeledik a játékidő vége felé. Két ferencvárosi korner is esik gyors egymásutánban. Turay és Toldi összecsapnak, Turay a földön marad. Közben nyugodtan folyik a játék. Mire a labda taccsra jut. Turay is felkelt.

Még csak két perc hiányzik, amikor a lendületes Kemény éles beadását Sárosi fejeli, Szabó kissé könnyelműen fogja a lövését, amely kiperdül kezéből. Utánanyúl, de hiába, mert Sárosi besodorja a kapuba: 3:2.

A Ferencváros a gólon felbuzdulva, még megpróbálkozik, de hiába, mert rövid az idő.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Ferencváros első gólja a rosszul vetődő Szabó mellett a Hungária hálójába repül A Hungária csapata - Turay, Cseh, Kardos, Sebes, Bíró, Kis, Sas, Dudás, Müller, Titkos, Szabó
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyarország – Lengyelország boxmérkőzés Magyarország – Lengyelország boxmérkőzés
Az első magyar-lengyel válogatott ökölvívó-mérkőzés telt ház előtt...
Választójogi tüntetés Választójogi tüntetés
Budapest munkásainak választójogi bizottsága egyesülten a fővárosi...
A *vak vendég* adománya
A Magyar Néprajzi Társaság részére Szalay Imréhez, mint a társaság...
Panamam et circenses Panamam et circenses
A régi Róma nemzetgyűlése kenyeret és játékot adott válságos időkben...
Csáktornyai Zoltán festőmüvész tragikus halála Csáktornyai Zoltán festőmüvész tragikus halála
Szombat este a Royal-szálló egyik különtermében vacsorát rendeztek a...
Az északi fény eredete Az északi fény eredete
Az északi fény nagyszerű pompájával már az ókorban magára vonta az...
Angol és orosz csapatok konfliktusa Angol és orosz csapatok konfliktusa
Angol és orosz csapatok Tienczinben összevesztek egy kis vasúti...
Severing belügyminiszter Németország államformájáról Severing belügyminiszter Németország államformájáról
Amióta a köztársaság védelméről szóló törvényt a birodalmi gyülés nem...
Japán fegyverkezése Japán fegyverkezése
A Times tokiói távirata szerint a japán kormány legközelebbi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98