Dtum
Login with Facebookk
1936 | Augusztus

Finom fehirnip csak kár, hogy ilyen kevesen vannak!...

Markot szednek, gyomlálnak, kapálnak, állatokat etetnek, főznek a budapesti diákkisasszonyok Kapuvárott
Kapuvár, augusztus 9.

Nagy szó: de mintha Kapuvárott egymásra talált volna a falusi nép és a városi értelmiségi osztály. E komolyan csengő mondat mögött egyszerű jelenség húzódik meg: a Turul Bajtársi Szövetség néhány egyetemi hallgatónő tagja, lement a Rába mellé és már jó ideje együtt él, dolgozik a kapuvári néppel,
hogy tanulmányozza a falu lelkét és életét. Az egyetemi diákkisasszonyok nagyon megszerették a kapuvári népet, de a kapuvári polgárok is nagyon szeretik a budapesti kisasszonyokat, akik kora reggeltől fáradoznak a mezőn, makkot szednek, kapálnak és állatokat etetnek.

 

A falu bölcse Sipőcz bácsi, aki pedig nehezen barátkozik és még nehezebben lelkesedik, kimondja róluk az elismerő szentenciát:
- Nagyon kedves, finom fehirnipek, a budapesti kisasszonyok, csak kár, hogy ilyen kevesen vannak, ötven is elkelt volna belőlük. Jobban dolgoznak, mint az akár az idevaló menyecskék és egyáltalában nem kényesek..


A falu közigazgatási vezetői Ghiczy főszolgabíró, Szakáts községi bíró, meg Várkonyi kanonok és a kedves nővérek egymás igyekeznek túltenni, hogy a Turul vendégek kedvébe járjanak, segítsék őket. Az egész heti kemény munka után vasárnap felöltözködnek a budapesti bölcsészhallgatók, leendő latin és algebratanárnők, doktorkisasszonyok a színpompás, cifra kapuvári népviseletbe és amúgy
tarka pruszlikban, fehér harisnyában ötven szoknyában vonulnak a templomba, hogy isten áldását kérjék munkájukra és a derék kapuvári népre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98