Dtum
Login with Facebookk
1936 | Augusztus

Csík Ferenc a 100 méteres gyorsúszás olimpiai bajnoka!

57.6 mp olimpiai rekorddal győzte le a japán csodaúszókat és az amerikai világrekordert

100-as gyorsúszás
Világrekord: 56.6 mp.
olimpiai rekord: 58 mp.
Los angelesi idő: 58 mp.

A 100 méteres női gyorsúszás második középfutama után került sor a 100 méteres férfi gyorsúszás döntőjére. Még a második középfutam megkezdése előtt az ugrótorony elé szólították a 100-as férfi gyorsúszás résztvevőit és megadták nekik a startra vonatkozó instrukciókat. A starter fél 3 órakor szólította a versenyzőket:

A első pályán a japán Arai, a másodikon a japán Yusa, a harmadikon az amerikai Lindeggreen, a negyediken az amerikai Fick, az ötödiken a német Fischer, hatodikon a japán Tagushi, hetediken a magyar Csík indult.

Csík köpenyébe burkolózva nyugodtan állt a start előtt, Fick fehér gyapjútakaróban ülve várakozott, mialatt kihirdették az indulókat. Amikor Csík nevére került a sor, a magyarok lelkes „huj-huj-hajrá” – val biztatták. Az eredményhirdető csendre intette a közönséget és 3 óra 32 perckor starthoz állt a mezőny.

Az első start jól sikerült. Csík jól jött el. Elsőnek Fick úszott, közvetlen nyomában Csík. 25 méternél már majdnem negyed méterrel vezetett Csík. A fordulóban majdnem együtt volt Fick, Yusa és Csík. Közvetlenül utánuk volt Fischer, akit a német közönség erősen biztatott.

A forduló után Yusa előretört s 70 méternél több mint fél testhosszal úszott a mezőny előtt. Ekkor Csík óriási finisbe kezdett s nemcsak befogta a japán Yusát, de mintegy fél méterrel meg is előzte. 90 méternél már tisztán látszott Csík elsősége s bár Yusa erősített, Csík jobb benyúlással győzött.

3 óra 33 perc 30 mp: Csík olimpiai bajnok

A közönség abból vette észre Csík győzelmét, hogy a fotóriporterek mind hozzárohantak. A magyar úszók s a vezetők is elhagyták helyüket, Csíkhez rohantak, a boldogságtól sugárzó arccal emelték ki a medencéből. Kelemen Kornél és Tárcsay-Felicides Román össze-vissza csókolta Csíket örömében.

Az amerikai úszóvezetők is lelkesen gratuláltak Csíknek, aki alig tudott szabadulni a fotoriporterek gyűrűjéből. A csarnok visszhangzott a magyarok boldog huj, huj, hajrá kiáltásától és a német közönség is a magyarokkal örvendezett. Bravo Csík! Bravó Ungarn! kiáltották mindenünnen, a német közönség is láthatóan örült annak, hogy európai úszó nyerte a mérkőzést.

Az olimpiász legnagyobb magyar és európai úszóeredménye: Csík győzelme

100 m gyorsúszás
: Olimpia bajnok: Csík (Magyarország) 57.6 mp.
2. Yusa 57.9 mp. (Japán)
3. Arai (japán) 58 mp.
4. Tauchi Japán 58.1 mp.
5. Fischer (Németország) 59.3 mp.
6. Fick (USA) 59.7 mp.
7. Lindegreen 59.9 mp.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Csík Ferenc a győzelme után a medencében 1. A 100 méteres gyorsdöntő rajtja 2. A rajt után 3. Csík (a kép alján) elsőnek ér célba 4. Az első gratuláció 5. A német Fischer öleli át az olimpiai bajnok Csík Ferencet Csík Ferenc fogadja a gratulációt a vízben Csík Ferencet kiemelik a vízből a győzelme után Csík Ferenc kezében a babérkoszorúval fogadja a gratulációkat. Mellette Bárány István halad Csík Ferenc a dobogó tetején, a két japán Yusa és Arai között Arai és Yusa a két japán csodaúszó, kiket Csík legyőzött A japán 4x200 m-es váltó Suguira, Yusa, Arai és Taguchi A 4x200-as gyorsúszóstaféta győzteseinek megkoszorúzása. Első a japán csapat, második az amerikai váltó, a harmadik helyen a magyar váltó végzett (Lengyel, Abay-Nemes, Gróf és Csík) A 4x200 méteres gyorsváltó eredményhirdetése, elöl a bronzérmes magyar váltó A férfi és női 100 méteres gyorsúszás olimpiai bajnoka Csík Ferenc és Mattenbrock kisasszony gratulál egymásnak
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98