Dtum
Login with Facebookk
1936 | December

Az óceánrepülés csodái

Annyian repülték már át a különböző óceánokat, hogy a közönség lassan megszokja a folyton ismétlődő szenzációkat és alig figyel fel egy-egy újabb bravurra. Inkább érdeklődik aziránt, ami vele kapcsolatban áll: az szállító óceánrepülésre.

Mert hatalmas szervezettel kiépített hálózat borítja be már Amerika déli és északi partjait, amelyen menetrendszerűen közlekednek a nagy utasszállító gépek. Érdekes, hogy egy-egy gép csak az útnak bizonyos szakaszát teszi meg, azután leszáll egy előre kijelölt hajó fedélzetére.

Ott az utasok rövid szünetet tartanak, kinyujtóznak és átszállnak a másik gépre, amely már útrakészen várja őket. Ilyen szakaszokban teszik meg a fantasztikusan nagy távolságokat fantasztikusan rövid idő alatt - a világ másik felén: Amerikában.

A repülőgépkikötők a tengeren valóságos csodái a modern technikának. Több gép egyidőben köthet ki rajtuk és indulhat fedélzetükről útnak. Még legnagyobb viharban is biztos menedéket találnak rajta a gépmadarak és utasaik.

Felszerelésük legfontosabb alkatrésze, a rádiószolgálat. 8-10 adóállomás van rajtuk üzemben a különböző hullámsávokon és rengeteg vevőgép figyeli az étert. Amikor a gép elindul a szárazföldről, attól a pillanattól kezdve állandó összeköttetésben áll az anyahajóval.

Bármi történnék vele a hajó azonnal tud róla és nyomban szétküldheti intézkedéseit a tengerre, a repülő gép közelében haladó hajókra. Odaát már valóságos művészetté fejlesztették a biztonságot a repülésben.

Romokban hever a clevelandi mammutadó

A világ legnagyobb adóállomása volt a clevelandi, amelyben több mint 110 mikrofónnal és egy olyan színházi nézőtérrel dolgoztak, ahová 13.000 nézőt lehetett elhelyezni. Most romokban hever.

Szétszedték az amerikaiak. A magyarázat az, hogy az állomást csak a clevelandi kiállítás alkalmából építették fel propaganda céljaira. Bezárt a kiállítás, lerombolták az adót is. Ugy látszik, van odaát felesleges pénz….

Rekordöregek és rekordfiatalok

Az Ujvilágban minden különlegességet szorgalmasan nyilvántartanak. Így tudjuk meg azt is, hogy a legöregebb rádióamatőr közel száz éves. Mintegy százötven gépet készített az elmúlt években és jóformán napi húsz órát tölt el a maga kis laboratóriumában.

A környék lelkes rádióamatőrjeit is ő tanította meg a rádió titkaira. A másik rekordot egy kanadai fiú tartja. 9 éves és a nehéz műszaki rádióvizsgát fényes sikerrel letette már. Magaépített adóállomása van, amely már a legujabb légi torpedót irányító rádiókészülék, amely tetszés szerinti útra küldi a robbanó löveget és akkor robbantja, amikor a torpedó az ellenséges repülőgép közvetlen közelébe kerül.

Sok hasznos szolgálatot tett az amerikaiaknak. Az északi vidékek bajba jutott vándorai az ő adóállomása révén jutottak számtalanszor segítséghez. A gyerek-rádiós már magas kitüntetést is kapott, kiváló munkásságáért.

A fiatal és öreg rádiósok nagy táborát most újabban egy vérbeli királyi herceg is gyarapította. Egyiptom királyi hercege.

Mohamed Abdul Monen vizsgázott le a rádiótudományból és felhívást intézett a világ összes amatőrjeihez, hogy lépjenek vele összeköttetésbe.

Olyan szenvedélyes rádiós, hogy egy ízben már orvosi tanácsra szanatóriumba kellett vonulnia a fáradalmak kipihenése céljából. Átlag naponként 15 órát tölt a készülék mellett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Repülőgép anyahajó Repülőgép rádióberendezése
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Olaszország – Magyarország 3:2 (1:0) Olaszország – Magyarország 3:2 (1:0)
A mérkőzés gyönyörű tavaszi időben került eldöntésre és megmozgatta...
Készülék a villamos izzólámpák világítóerejének mérésére 2 Készülék a villamos izzólámpák világítóerejének mérésére...
Ha már a mesterséges fülnél tartunk, emlísük meg a tudományos...
Nemzetközi mérkőzés: MTK – SC Rapid 5:0 (0:0) Nemzetközi mérkőzés: MTK – SC Rapid 5:0 (0:0)
A válogatott mérkőzésen szenvedett fájdalmas vereség után hatalmas...
Magyarország mezei hadi futóbajnoksága Magyarország mezei hadi futóbajnoksága
A csapatbajnokságot az FTC, az egyéni bajnokságot Gross István (FTC)...
Reims, Artois, Arras – újabb mészárszék Reims, Artois, Arras – újabb mészárszék
A támadás során az antant hadvezetőségek igyekeztek felhasználni a...
Háromszáz árdrágítás ügyében folyik a vizsgálat Háromszáz árdrágítás ügyében folyik a vizsgálat
A valutaügyészség detektívjei az elmúlt napokban végigjárták a...
Zord idők Zord idők
A kor, a melyet most élünk, tele van az örökkévalóságba beleragyogó...
Erőteljesen fokozta belső erejét és teljesítőképességét a MFTR Erőteljesen fokozta belső erejét és teljesítőképességét a...
42. közgyűlését tartja június 30-án a Magyar Királyi Folyam- és...
György, a száműzött görög király nem sok jót vár a vasárnapi választásoktól György, a száműzött görög király nem sok jót vár a vasárnapi...
Vasárnap lesznek a görög választások és ebből az alkalomból a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98