Dtum
Login with Facebookk
1936 | Február

A karcagi villanytelep balladája

Hosszú időn keresztül Karcag villanyát a Siemens és Schuckert cég szolgáltatta. Vagy 10 évvel ezelőtt átvette Siemenséktől a város a villanytelepet és a villanytelep élére Fésűs Imrét, a szolnoki Villamossági Rt igazgatóját szerződtette. Fésűs fixfizetést kapott, ezenkívül őt illette meg a tiszta jövedelem 10 százaléka is! Egy épületes kikötése is volta szerződésnek: Siemenséktől a város ingyen kapta a villanyt, saját magának ellenben évi 40.000 pengőt fizetett. Az átvételkor a villanytelepnek nem volt adóssága, 1931-ben azonban a telepet át kellett adni a szolnoki Hungáriának.

A városi közgyűlésen meg is kérdezték néhányan: hogyan lehetséges az, hogy a 200.000 pengős adósság ellenére is Fésüs igazgató évenként 8-9000 pengő jutalékot vett fel, hiszen a jutalék csak a tiszta jövedelem után járt volna neki. A zárszámadást ekkor le is kellett venni a napirendről és két év is eltartott, amíg valahogy átcsúszott a közgyűlésen...

A szolnoki tűzoltólétra unokatestvére

Fésüs autót is kapott hivatalos használatra a villanyteleptől. Ez a hivatalos kocsi vitte Fésüs fiát a gimnáziumba és hozta haza. Ezen járt a szakácsné a piacra bevásárolni, sőt, amikor Fésűsek farkaskutyája megbetegedett és az állatorvos levegőzést ajánlott a farkaskutya naponta egy órát sétakocsikázott a város autóján.

Kifogásolták is némelykor az óriási benzinszámlát, de azért kisebb-nagyobb viták után mindig jóváhagyták. A villanyteleppel kapcsolatban történt Karcagon a híres szolnoki létravásárlás egy rokonesete:
13.000 pengőért vettek meg egy 1905-ös típusú ócska Ford-kocsit öntözési célokra. Szakértők szerint a kocsi értéke legfeljebb 200 pengő. Az öreg ford azóta a tűzoltókhoz került, de
nem lehet használni, az elmúlt nyáron például egyetlen alkalommal tudtak öntözni Karcagon: véletlenül, éppen akkor, amikor Fabinyi kereskedelemügyi miniszter látogatását várták.


Helyet az ifjúságnak

Patriarchális megértéssel kezelik Karcagon a városi kinevezések ügyét is. Már elmondottuk, hogyan nevezte ki Péntek József főjegyző helyettesévé az anyakönyvi hivatalba a fiát. A takaréknál is történt egy különleges eset! A városi takarék régi tisztviselőjét. Mészáros Máriát, akinek 50 pengő volt a havi fizetése, elbocsátották, mert túl sok volt a személyzet. Nem sokkal később a leépítés után odavettek Mészáros Mária helyére egy jómódú karcagi fiatalembert, Sántha Istvánt, 100 pengő fizetéssel.

Hogy mi ennek a furcsa leépítési politikának a magyarázata? Sántha időközben veje lett Cs. Kovács István igazgatósági tagnak!

Furcsa kinevezés történt a közbirtokosságnál is. Ott írnoki állást kellett betölteni, de a sok karcagi jogvégzett, állástalan diplomás mellőzésével a bizottság Hajnal polgármester elnöklése alatt
Csíkos János 65 éves tehetős gazdának juttatta az állást, aki soha életében nem volt hivatalban. Brávó, helyet az ifjúságnak!...

Még egy kis panamacsokor...

Ezek után kötöttük csokorba a következő eseteket: Először is azt, hogy Karcagon van a világ legdrágább zöld házikója. A nagyszerű közintézmény felépítése a városi költségjegyzék tanulsága szerint kerek 7000 ( írd és mondd: hétezer) pengőbe került.
Továbbá: a városnak hat pénztára van. Egy- egy pénztárnál időnként megjelenik egy- egy tisztviselő és megkéri a pénztárost:
- Kérlek bátyám, egy kis, 50 pengős kölcsönre volna szükségem. Méltóztassál ideadni a pénzt, hoztam is egy bónt...
Mintegy 600 pengő értékű bón fekszik a város különböző pénztáraiban, amelyeket mindenütt mint készpénzállományt kezelnek. A városi pénztár felülvizsgálása mindig meghatározott rend szerint történik, a pénztárnokok pontosan tudják, hogy az ellenörzőbizottság milyen sorrendben látogatja végig a különböző pénzárakat, ilyenkor azután megindul a bónok vándorútja, egyik pénztárból viszi őket a gyorsfutár a másikba.
Úgyhogy az ellenőrzőbizottság mindent a legpéldásabb rendben talál...

A költségvetés botránya!


Mindennek a teteje azonban az, amit a karcagi költségvetésben mertek elkövetni. Kezünkbe került Karcag város 1933 évi költségvetése és csak úgy szórakozásból utánaszámolunk néhány tételt.
A költségvetésben sorozatos tévedések vannak, rossz összeadások, hibás átvitelezések.
Ezt a költségvetést fogadta el a közgyűlés, ezt nyomtatták ki és ezt küldték el Magyarország törvényhatósági és megyei városainak. Kinek jut eszébe, hogy a költségvetésnek utánaszámoljon?
A 18-ik oldalon Általános igazgatás cím alatt az alispán által jóváhagyott tételek végösszege a költségvetésben 3786 pengő, pedig a helyes eredmény 4512 pengő. Ugyanazon az oldalon a Forgalmi adókezelés cím alatt 19. 936 pengőt írtak 20. 632 pengő helyett. A 13-ik oldalon a szegény ügyeknél az alispán által jóváhagyott tételek összege nem 3500 pengő, hanem csak 3400 pengő. A 35-ik oldalon a Városépítés cím alatt 6595 pengő 90 fillért helyett 6897 pengő 9 fillért írnak, a gyalogjárók építésénél pedig 9633 pengő 20 fillért helyett 9933 pengő 39 fillért...

Belügyminiszter Úr!

Ugyanolyan kemény, alapos vizsgálatot követelünk Karcagon, mint amilyen Szolnokon folyik. Tiszta, erős kézzel kell benyúlni a karcagi panamadzsungelbe is: nemcsak kihallgatásokkal és jegyzőkönyvekkel, de seprűvel és börtönkulccsal!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98