Dtum
Login with Facebookk
1936 | Február

A Péntek - család működése az anyakönyvi hivatalban

Méltón illeszkednek a keretebe Péntek József főjegyző uramról szóló feljegyzéseink. Péntek uram Karcag város főjegyzője, felesége pedig városi óvónő. Amikor egyszer a polgármester betegen feküdt, a főjegyző az adóügyi tanácsnokkal kineveztette fiát a városi anyakönyv vezetőséghez annak ellenére, hogy az ilyen kinevezés a polgármester kizárólag is joga.

Ifjabb Péntek Józsefnek ugyan nem volt meg az anyakönyvvezető helyettesi álláshoz a szükséges képesítése, huszonegyedik életévét sem töltötte még be, a kőzgyűlés mégis véglegesítette állásában. Így Karcagon Péntek főjegyző a karcagi anyakönyvezető és fia, a helyettese. A két Péntek példásan működik együtt az anyakönyv vezetőségen.

Egy 1924. évi miniszteri rendelet szerint a kiadott anyakönyvikivonatokról pénztárnaplót kell vezetni és ezt a pénztárnaplót 3 évvel a miniszteri rendelet megjelenése után Karcag valóban -hogy szakkifejezésekkel éljünk -fel is fektette. De ez nem feszélyezi a főjegyzőt és fiát abban, hogy
seregszámra adják ki az anyakönyvi kivonatokat anélkül, hogy ezeket bevezetnék a pénztárnaplóba.

Körülbelül 3000 pengő az az összeg, amelyet Péntek anyakönyvezető és fia, az anyakönyvvezető helyettes ilyen módon elkezelt.

1934-ben még 2800 pengő jövedelmet élvezett a város az anyakönyvi kivonatok után,-pedig Péntekék már ekkor is összműködtek -de 1935-ben már úgy megnőtt az étvágyuk, hogy a város anyakönyvikivonatok utáni jövedelme 300 pengőre csökkent!

Péntek vagyonos ember, emeletes háza is van, de azért mind a három lánya és fia is szegénységi bizonyítvánnyal, tandíjmentesen végezte sz iskolát.

A szegénységi bizonyírványok kiadása tudvalevően a főjegyző hatáskörébe tartozik...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98