Dtum
Login with Facebookk
1936 | Február

Kialudt az olimpiai tűz Garmisch-Partenkirchenben

Befejezték a téli olimpiászt – Anglia nyerte a jéghokki bajnokságot Kanada előtt

Garmisch-Partenkirchen, február 16.
Több mint 140.000 ember portyázott vasárnap a München melletti kies Garmisch-Partenkirchenben. A nagy tömeg a síugróversenyre és a téli olimpiász befejező ünnepségeire volt kíváncsi.

Szombaton olyan meleg volt Garmischban, hogy attól lehetett tartani, hogy a hó eltűnik az ugrósáncról. Éjjel azonban fagyott és így vasárnap délelőtt meglehetősen szűkös hóviszonyok mellett megrendezhették a látványos síugróviadalt.

Az olimpiai bajnokságot a norvég Birger Ruud nyerte meg. A csodasíelő most kárpótolta magát a lesiklásban elszenvedett váratlan vereségért. Ruud pompásan ugrott, stílusos volt a testtartása és sívezetése a magas pontszámban is kifejezésre jutott, 75, valamint 74.5 m-t ugrott.

A síugróverseny után bonyolították le Kanada és az USA közötti jéghokki mérkőzést. A heves iramú közdelemben Kanada 1:0 (1:0, 0:0, 0:0) arányban győzött.

A legnagyobb meglepetés, hogy a jéghokki-olimpiászt Anglia nyerte meg 5 ponttal a kanadaiak 4 pontjával szemben. 3. Amerika 3 ponttal, 4. Csehország 0 ponttal.

Alighogy befejezték a jéghokkimérkőzést, a síterepen megkezdődött a záróünnepség. Hitler Adolf birodalmi vezér és kancellár, valamint több miniszter jelenlétében. Baillet-Latour gróf, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke üdvözölte a győzteseket és átadta nekik az olimpiai oklevelet és az aranyérmeket. Ezután eloltották az olimpiai tüzet, amelyet majd augusztusban a berlini stadionban élesztenek fel újra.

A szakértők megállapítása szerint ez volt az eddigi legjobban sikerült téli olimpiász. A németek mindent pontosan rendeztek. Több volt a néző, mint az amerikai olimpiászon. A versenynapokon összesen egymillió főnyi közönség nézte végig a viadalokat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bevonják az olimpiai zászlót Német támadás a magyar kapu előtt. (Németország - Magyarország 2:1) Támadás a magyar kapu ellen. (Kanada - Magyarország 15:0) Jelenet az Anglia-Kanada mérkőzésről, ahol meglepetésre Anglia győzött A norvég Birger Ruud a síugrás olimpiai bajnoka Birger Ruud Birger Ruud és Schou-Nilsen kisasszony a többi versenyző gyűrűjében Az olimpiai bajnok amerikai kettes bobcsapat Svájc olimpiai bajnok II. számú csapata A Bajor-kanyar az újságíró tribün előtt A német bobcsapat csaknem kiröpül a bobpálya legveszélyesebb pontján a Bajor-kanyarban A francia bobcsapat A norvég Ballangrud  3 aranyérmet nyert a gyorskorcsolya versenyeken A bronzérmet nyert magyar Rotter-Szollás műkorcsolyázó páros A fiatal osztrák Pausin-testvérpár a második helyen végzett A Herber-Baier pár a páros műkorcsolyázás olimpiai bajnokai A Rotter-Szollás-pár a dobogó harmadik fokán. Első (középen karlendítéssel) Maxi Herber és Baier, a második (balra) a bécsi Pausin-testvérek Az angol Colledge kisasszony magyar zenére mutatta be szabadgyakorlatait
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98