Dtum
Login with Facebookk
1936 | Február

Watt James 200 éve született

200 évvel ezelőtt született Watt, akinek nevéhez a gőzgép fejlesztése fűződik. Nem ő fedezte fel a gőzgépet, mint sokan tévesen hiszik, már előtte is használtak ilyen gépet egyes angol bányákban a víz felszivattyúzására. De Watt alakította át annyira, hogy általános használatra alkalmas lett.

A XVIII. század második fele a hőjelenségek megismerésében elég termékeny volt. Csak a legfontosabb eredményeket akarjuk röviden megállapítani. Deluc megállapította, hogy a jég állandó hőmérsékleten olvad, ha melegítik is. Black a rejtett hő fogalmát vezette be: a jéggel közölt hő megolvasztja a jeget, de hőmérsékletét nem emeli. Sőt a jég olvadáshőjét is meghatározta és 72 kaloriát kapott . Wilke a fajhő fogalmát vezette be, Le Roy a telített vízgőz jelenségét ismerte fel és azt is tudta, hogy a telítéshez szükséges gőz mennyisége a hőmérséklettől függ.

Az elméleti ismeretek fejlődésével párhuzamosan haladt a hő technikai felhasználása is, mikor Watt a régi, úgynevezett atmoszferikus gőzgép működését elméleti úton is tanulmányozta és felismerései alapján teljesen átalakította. A skót eredetű Watt 1736. január 19-én Greenock-ban, egy szegény halászfaluban született.

Apja szerény viszonyok közt élő ács és hajóépítő volt. James öt testvére közül egyedül maradt életben és maga is gyenge testalkatú volt. Ezért eleinte otthon tanult. Matematikus tehetsége és technikai készsége korán feltűnt, viszont a régi nyelvek iránt nem nagyon érdeklődött. Technikai érdeklődése folytán a finom mechanikát tanulta ki.

Először Glasgowban tanult és már ekkor olvasta Desaguliers és Belidor munkáit a gőzgépről. De Glasgowban nem talált olyan mestert, akitől eleget tanulhatott volna, ezért Londonba ment és itt egészen kiképezte magát. 21 éve korában Glasgowban akart letelepedni. A kovácscéhhez kellett volna tartoznia, ez pedig nem adta meg neki az engedélyt.

Szerencséjére a glasgowi egyetem egyik tanára felismerte nagy ügyességét, az egyetem pincéjében kis műhelyt rendezett be neki, itt az egyetem számára foglalkoztatta, ebbe pedig a céhnek nem volt beleszólása. Hat évig dolgozott itt Watt és ez a hat év sok tekintetben nagyon termékeny volt rá nézve. Az egyetemek több tanárával és értékes hallgatójával ismerkedett meg.

A tanárok közül különösen Black tüntette ki barátságával, a hallgatók közül pedig Robison, aki később az egyetemen a matematika tanára lett. Robison-nak feltűnt, hogy ez a munkás felülmúlja őt tudásban, pedig a kíváló hallgatók közé tartozott.

Lassan a kis műhely a lelkes hallgatók találkozóhelye lett és nem egy kérdésben Watt oktatta ki őket. Itt kezdte önállóan megfigyelni a vízgőz természetét. 1761-62-ben már azzal foglalkozott, hogy a vízgőz nyomását Papin-féle edény segítségével megmérje. 1764-5-ben a vízgőz rugalmasságára táblázatot készített.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
James Watt Watt gőzgépe
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ki felelős a bankjegyszaporitásért? Ki felelős a bankjegyszaporitásért?
Az osztrák költségvetési bizottság előadója, Kraft képviselő nyilt...
A londoni csőcselék rablásai A londoni csőcselék rablásai
Az angolok füthetetlen dühökben a "Lusitania" elsülyesztésének...
Hubay és Ruszkay feltünő leleplezései Szálasi módszereiről és nyilaspárt rejtelmeiről Hubay és Ruszkay feltünő leleplezései Szálasi módszereiről és...
Ismeretes, hogy Szálasi a Nyilaskeresztes Párt több vezetőjét kizárta...
Eladó szabadalmak
Gőztúlhevitésre szolgáló szabályozható forraló csöves kazán”...
Németországban a „paraszt” cím sokkal többet jelent, mint a „gazda” Németországban a „paraszt” cím sokkal többet jelent, mint...
Annak, aki ma Németországban jár, anélkül, hogy idevaló emberekkel...
A forgalmi adó megbénítja a háziipart A forgalmi adó megbénítja a háziipart
A forgalmi adó és a vasúti tarifa emelése a háziipari cikkek...
A Svábhegyi verseny A Svábhegyi verseny
Természetesen az idén is hagyományosan beborult az ég a svábhegyi...
Szabadlábra helyezték Podmaniczky Félixet
A büntetőtörvényszék vádtanácsa ma délelőtt szabadlábra helyezte báró...
Daladier vallomása arról, miért nem voltak Franciaország északi határai kellően megerősítve Daladier vallomása arról, miért nem voltak Franciaország északi...
A riomi per tárgyalásának ötödik napján folytatták Daladier...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98