Dtum
Login with Facebookk
1936 | Július

A németországi zsírkivitel felosztása

A Németországba irányuló zsír- és szalonnakivitelnek csak félévi felosztását állapította meg az év elején a Külkereskedelmi Hivatal, a második félévre szóló kontingenseket, amint ezt az érdekeltekkel előre közölte, attól tette függővé, hogy az egyes cégek között a kivitelre kerülő mennyiséget a szabad piacokon lebonyolított forgalom arányában osztja fel, vagyis a kontingenseket attól teszi függővé, hogy a szabad piacokra, főleg Angliába, ahová a kivitt árukért szabad s nemes valutát kapunk, mennyi árut vittek ki?

A magyar zsírkereskedelem
ennek az elvi álláspontnak eleget is tett s súlyos áldozatok árán jelentős kivitelt bonyolított le a szabad piacokra, hogy ezzel a magyar piacon felgyülemlő zsírkészletet elhelyezze s így a belföldi piacon is kedvezőbb helyzetet teremtsen.

Ezzel szemben a kedvezményezett és álszövetkezetek,
amelyek jelentős állami támogatást élveznek s a németországi zsírkivitelből is nagy részt kapnak, a szabad piacokra való értékesítést elhanyagolták, mert abban a pillanatban, amikor az állam nem támogatja őket, nem tudnak zöldágra vergődni.

Igy a Hangya az angol kivitelből
neki juttatott 10 százalék helyett csak 2.16 százalékot exportált, Mecsér alapítása, a Gazdák Értékesítő Szövetkezete, valamint a Mezőgazdasági Áruforgalmi Szövetkezet egy vagón zsírt se vittek ki Angliába, a Községi viszont a neki juttatott 5.1 százalékos angol kontingensből csak 1.95 százalékot exportált. A Külkereskedelmi Hivatal ennek ellenére, értesülésünk szerint, olyan előterjesztést készített a kereskedelemügyi miniszternek, amely a németországi zsírkivitelből újból jogosulatlan előnyöket kíván juttatni a privilegizált szövetkezeteknek, megfosztja a magyar zsírkereskedelmet attól, hogy a szabad piacokra irányuló kivitel érdekében hozott áldozataiért megfelelő ellenszolgáltatást kapjon s eleve útját állja annak, hogy a kereskedelem nagy kockázattal járó piacszerző tevékenységét tovább is folytassa.

Hír szerint ugyanis a Hangya s a többi szövetkezetek
újból jelentős kontingenst kapnak a német zsírkivitelből. A kereskedelemügyi miniszter külföldi útjáról hazatérve fog dönteni a németországi zsírkivitel felosztásáról s a magyar zsírkereskedők remélik, hogy a protekciós és álszövetkezetek javára előterjesztett felosztási kulcsot nem fogja jóváhagyni.

Azt elvégre nem lehet a magyar kereskedőktől követelni,
hogy a nyugodtabb és kiépített piacokra való kivitelből őket részben vagy egészben kizárják s csak a nehéz és kockázatos üzletet, amelyet az agyontámogatott szövetkezetek befolyásuk és politikai összeköttetéseik tudatában olyan fölényesen elhanyagolnak…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98