Dtum
Login with Facebookk
1936 | Július

Az Amerikát verő japánok nehezen győztek kosárlabdázóink ellen

A BEAC-pálya tribünjein divatos slágereket játszik a megafón, a levegőben meg-megismétlődő harangzúgás hullámzik. A tribün mellett japán kosárlabdázók tornásznak, hajladoznak, fordulási gyakorlatokat végeznek, folyik róluk a verejték, de melegítőruhájukat mégsem vetik le.

Alapos japán bemelegítés! A pálya salakján Kovács, Gyenes, Sír és társaik futkároznak, a 4x100 méteres A. és B. staféta tagjai. Öt óra már régen elmúlt, a pályabejárónál ott áll a magyar és japán csapat is, de mégse kezdenek.

Előbb a 4x100 méter olimpiai előkészítő stafétát futják le, de sok idő eltelik, míg végre elindul a staféta azaz indulna csak, mert pisztoly hiányában tapssal indítanak és a start nem sikerül. Végre pisztolyt is kerítenek. Az első start most is rossz, Gerő szállt ki, a második jó.

A Gerő-Gyenes-Kovács-Sir összeállítású csapat győz 42.1 mp.-es idővel az előnnyel induló BBTE staféta és a Minai-Pajzs-Forgács-Nagy csapat ellen.

Most pályára lép a japán és magyar kosárlabdázók B-csapata. Változatos játék után az első félidő állása: 10:7 a japán csapat javára.

A félidőben újra starthoz szólítják a stafétákat. Minai és Gerő helyet cserél, egyébként a staféták összeállítása változatlan. Most is az A-staféta győz, de ideje még gyengébb, mint az előbb: 42.3 mp. A B-staféta most megelőzi a BBTE-t. A B-stafétában Nagy Géza nagyszerűen futott.

Futás közben sajnálatos baleset történt: Minai, miután átadta a botot Gyenesnek, elvágódott és a salak véresre súrolta a hátát, karját.
– Gyenes kisé korán indult, – mondja – teljesen előre kellett dőlnöm, hogy át tudjam adni a botot és egyensúlyomat azért vesztettem el.

A futószám után folytatják a kosárlabda-mérkőzést s a japán és magyar B-csapatok küzdelméből japánok kerülnek ki győztesen. 41:15 a kosár-arány.
Japán és Magyarország válogatott csapatai vonulnak most ki.

A megafónban a japán, majd a magyar himnusz hangzik, - nem – recseg fel. A magyar csapat huj-huj-hajrá-val üdvözli ellenfeleit, a japánok háromszoros „banzaj”-jal válaszolnak, és máris kezdődik a mérkőzés. Mindjárt az első percekben fergeteges magyar támadások viharzanak. Nem telik el két perc. Csányi labdája már hálóba esik. Vezetünk! 2:0.

A japánok hamarosan egyenlítenek, de Rózsa újra megszerzi a vezetést. Változatos játék következik, mindkét oldalon felváltva követik egymást a gólok. A félidő végén a magyar fiúk visszaesnek és a félidő 20:13 arányban végződik a japánok javára.

A félidőben háromszor is starthoz állnak a staféták. Győz a Minai-Pajzs-Kovács-Sir-csapat, idő 41.5 mp. A másik, Forgács-Gyenes-Gerő-Nagy Géza csapat nem futott végig, mert Gerő nem tudta a botot átadni Nagynak.

A kosárlabda-mérkőzés második félidejének elején a közönség viharos biztatással hajszolja meg-megújuló rohamokra a magyar csapatot. A fiúk remekül küzdenek, egymásután érik el góljaikat s a második félidőt meg is nyerik. Két gólkülönbséggel. Végeredményben a japánok győztek 33:28 arányban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Jelenet a japán-magyar mérkőzésről A japán-magyar kosárlabda mérkőzés előtt a két csapatkapitány zászlót cserél A 4x100 m-es staféta váltása, Kovács adja át a botot Sirnek
Cikk-ajánló
A Soproni Sörgyár története a korabeli sajtó tükrében A Soproni Sörgyár története a korabeli sajtó tükrében
1895 márciusában brünni serfőzdések és városi nagykereskedő urak,...
Gerevich Aladár nyerte a MAC Hősök tőrversenyét Gerevich Aladár nyerte a MAC Hősök tőrversenyét
A MAC minden esztendőben méltó keretek között áldoz, a háborúban...
Művelődéstörténetünk apostola -  Kazinczy Ferencz Művelődéstörténetünk apostola - Kazinczy Ferencz
Művelődéstörténetünk vértanú-glóriájával megszentelt apostolának....
Földalatti élet Budapesten 1. Földalatti élet Budapesten 1.
A nagyvárosok kanálisait valami romantikus titokzatosság veszi körül....
 A román király másodszülött fia lesz a minden oroszok cárja A román király másodszülött fia lesz a minden oroszok cárja
A mai Románia minden előnyét Briand-nak, Franciaország ezidőszerinti...
Fedák Sári hires szerepét amerikai szinésznő játssza Ellynor Glynn Fedák Sári hires szerepét amerikai szinésznő játssza Ellynor Glynn...
Ellynor Glynnek, a híres angol írónőnek egyik legismertebb regénye...
A termelőszövetkezeti értekezlet utolsó ülése
A Magyarországi Szövetkezetek Szövetsége termelőszövetkezeti...
Közlekedési kishírek Közlekedési kishírek
A belga vasutaknak német üzembe való átvételére a szász államvasutak...
Egy leánynevelő-intézet botránya Egy leánynevelő-intézet botránya
Óriási feltűnést kelt az olasz fővárosban egy előkelő leánynevelő-...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98