Dtum
Login with Facebookk
1936 | Május

Hirt német mesterrepűlő tragikus landolása a mátyásföldi repülőbemutatón

Vasárnap délelőtt autók hosszú sora vonult ki Mátyásföldre. Úgylátszik, a repülés iránt végre nálunk is fokozódik az érdeklődés! Bizonyos, hogy az a többezer főnyi közönség, amely végignézte a magyar, lengyel, német pilóták légi akrobatikáját, valóban átérezhette: az ember meghódította a levegőt! Motoros sportgépek rajzrepülésével kezdődött a program, ugyanakkor azonban egyszerre
négy gólya is megjelent a légi kikötő felett.

A közönség ettől kezdve hosszú időn át csak a madarakat figyelte, amelyek szebbnél-szebb mutatványokkal szórakoztatták az eleinte kissé lomhán induló műsor nézőit. A madarak, mintha csak külön erre az alkalomra szerződtette volna őket a Magyar Aero Szövetség, olyan előírás szerűen keringtek a magasban, a felfelé áramló meleg levegőben, amelyet termikus kéménynek mondanak a szakértők, mintha az lett volna a feladatuk, hogy szemléltetően mutassák be a vitorlázó repülés törvényeit.

A gólyák után Wolf Hirth, a világhírű német vitorlázó repülő emelkedett a magasba Kasszián nevű könnyű gépével. A közönség feszült figyelemmel kísérte a pilóta röptét. Hirth néhány kör után már leereszkedni készült, amikor egyszerre az elszörnyedés moraja futott végig a közönség sorain.
A gép alig tiz-tizenöt méternyire lehetett a föld színe felett s pilótája úgynevezett bukófordulóval akart landolni. Ebben a pillanatban azonban a könnyű vitorlázógép hirtelen teljesen oldalára fordult, szárnya néhány másodpercig merőlegesen mutatott a földre, majd előrebukott és orral a földhöz csapódott.

A gép hatalmas reccsenéssel darabokra tört, kis porfelhő szállt fel, aztán egyszerre halálos csend lett. A nézők dermedten álltak helyükön. Felesleges volt a csendőrök indokolatlan kapkodása és lázas kiabálása, hogy mindenki maradjon a helyén a rémülettől úgysem tudott mozdulni senki.
Csak a mentőautó robogott az öszszetört géphez. Hirthet a Bakay klinikára szállították, ahol az orvosi vizsgálat megállapította, hogy a 36 éves világhíres stuttgarti pilóta jobb lába eltört, kisebb agyrázkódást és csípőcsonttörést szenvedett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98