Dtum
Login with Facebookk
1936 | Május

Magyarország elismerte Mussolini római birodalmát

Róma, május 10.
Mussolini rádiószózata után ágyúdörgés, harangzúgás, hálaadó ünnepi istentiszteletek, teljes harci fegyverzetben felvonuló katonai és fasiszta csapatok adták vasárnap Olaszország népének tudomására az új római birodalom megszületését. A megfékezhetetlen örömnek és lelkesedésnek olyan mámoros kitörése kiséri ezt a világraszóló eseményt egész Olaszországban, amelyhez foghatót csak a régi római császárok és konzulok diadalmas hadjáratai válthatnak ki három évezreddel ezelőtt.

 

Az egész sajtó a történelem új korszakáról ír és megállapítja, hogy az olasz világbirodalom nem álom többé, hanem dicsőséges valósággá vált. Olaszország végrehajtotta a Duce akaratát. A római császárság, amely a maga szellemében soha nem halt meg, most újból feltámadt és Mussolini messze századokra megteremtette az olasz nép boldogságának és dicsőségének alapját.

 

Az új császári birodalom megszületése természetesen kötelezettségeket is jelent: Abesszinia számára meg kell nyitni a haladás és civilizáció útjait.

 

Róma népe nem aludt a vasárnapra virradó történelmi éjszakán. A Palazzo Venezia előtt a hajnali órákig százezrek éltették az új római birodalom megalapítóját, Mussolinit és első császárát Viktor Emánuelt, valamint a trónörököst és az uralkodóház tagjait. Egész éjszaka katonazenekarok járták be a várost és az Afrikában dicsőséggel harcoló csapatok kedvenc indulóit, főleg az Alpesi vadászok dalát játszották.


Kijutott az ünneplésből Balbo tábornagynak, Tripolisz katonai kormányzójának, De Bono tábornagynak, az abessziniai hadjárat első főparancsnokának, Grandinak. - aki jelen volt a fasiszta nagytanács történelmi ülésén és még az éjjel visszautazott Londonba, hogy tárgyalásokat kezdjen az új római birodalom elismertetéséről az angol kormánnyal - azután Badoglio tábornagynak, Abesszínia alkirályának és Graziani tábornagynak, aki a harari királyi palota tróntermében ülve hallgatta végig rádión Mussolini beszédét és azt a példátlan ünneplést, amelyek egy jelentékeny része neki szólott.


Az olasz diplomáciára most nagy munka vár. Minden olasz követség, nagykövetség és diplomáciai képviselet azt a megbízást kapta, hogy a római császárság kikiáltását jelentse be annál a kormánynál, amelynél Olaszországot képviseli. A nagyhatalmak fővárosai közül az új birodalom elismertetésének legnehezebb feladata Grandira vár Londonban. Cerutti lovagnak Párizsban már könnyebb lesz a feladata.


Berlin máris elismerte az új római birodalmat

Még a vasárnapra virradó éjszaka folyamán megjelentek Mussolini előtt Villani báró magyar követ, Vollgruber osztrák követ s Hassel német nagykövet és szerencsekívánataikat fejezve ki a fasiszta nagytanács történelmi jelentőségű határozatának kihirdetése alkalmából, kormányaik nevében tudomásul vették Abesszíniának Olaszország által történt annexióját és azt, hogy az olasz király felvette az abesszin császári címet.


Ugyanezt a diplomáciai lépést tették meg nem sokkal utóbb Japán és Brazília nagykövetei, valamint az albán ügyvivő, úgyhogy eddig hat állam ismerte el Olaszország teljes fenhatóságát Abesszínia fölött

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Augustus És Mussalini, aki annak hiszi magát,  hívei millióival Romulus és Remus A Duce előtt elvonulnak a legifjabb farkaskölykök
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Bányai Kornél - Alföld Bányai Kornél - Alföld
Szép szigetünk: Alföld, lobbant népek álmát eges tereid nyugalmát ...
Nagyvárad – Gamma 3:0 (2:0) Nagyvárad – Gamma 3:0 (2:0)
20.000 néző előtt Kőhalmi bíráskodásával játszották le a mérkőzést. A...
Óriási vasuti hóeke Óriási vasuti hóeke
A vasuti közlekedésnek sokféle elemi akadályai között nagy szerepet...
A newyorki Manhatten-híd A newyorki Manhatten-híd
Szédületes arányokban dolgoznak az Egyesült-Államokban. Ott a...
A budai királyi palotán most már a befejezés munkáit végzik. A budai királyi palotán most már a befejezés munkáit végzik.
A budai királyi palotán most már a befejezés munkáit végzik. Az új...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A felvidék némely falvában nincs már fiatal legény, kimentek...
Bulgária: a százéves emberek és a rózsaolaj hazája Bulgária: a százéves emberek és a rózsaolaj hazája
Amikor az úgynevezett „keleti expressz” 1887 augusztus...
Olasz katona lelőtt egy angol gyalogost az Ó-utcában Olasz katona lelőtt egy angol gyalogost az Ó-utcában
Szombaton éjszaka véres esemény játszódott le Budapesten az Ó-utca...
A montenegrói fegyverletétel aláírása A montenegrói fegyverletétel aláírása
A cettinjei „Grand Hotel” egyik szobájában történt meg a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98