Dtum
Login with Facebookk
1936 | Május

Magyarország elismerte Mussolini római birodalmát

Róma, május 10.
Mussolini rádiószózata után ágyúdörgés, harangzúgás, hálaadó ünnepi istentiszteletek, teljes harci fegyverzetben felvonuló katonai és fasiszta csapatok adták vasárnap Olaszország népének tudomására az új római birodalom megszületését. A megfékezhetetlen örömnek és lelkesedésnek olyan mámoros kitörése kiséri ezt a világraszóló eseményt egész Olaszországban, amelyhez foghatót csak a régi római császárok és konzulok diadalmas hadjáratai válthatnak ki három évezreddel ezelőtt.

 

Az egész sajtó a történelem új korszakáról ír és megállapítja, hogy az olasz világbirodalom nem álom többé, hanem dicsőséges valósággá vált. Olaszország végrehajtotta a Duce akaratát. A római császárság, amely a maga szellemében soha nem halt meg, most újból feltámadt és Mussolini messze századokra megteremtette az olasz nép boldogságának és dicsőségének alapját.

 

Az új császári birodalom megszületése természetesen kötelezettségeket is jelent: Abesszinia számára meg kell nyitni a haladás és civilizáció útjait.

 

Róma népe nem aludt a vasárnapra virradó történelmi éjszakán. A Palazzo Venezia előtt a hajnali órákig százezrek éltették az új római birodalom megalapítóját, Mussolinit és első császárát Viktor Emánuelt, valamint a trónörököst és az uralkodóház tagjait. Egész éjszaka katonazenekarok járták be a várost és az Afrikában dicsőséggel harcoló csapatok kedvenc indulóit, főleg az Alpesi vadászok dalát játszották.


Kijutott az ünneplésből Balbo tábornagynak, Tripolisz katonai kormányzójának, De Bono tábornagynak, az abessziniai hadjárat első főparancsnokának, Grandinak. - aki jelen volt a fasiszta nagytanács történelmi ülésén és még az éjjel visszautazott Londonba, hogy tárgyalásokat kezdjen az új római birodalom elismertetéséről az angol kormánnyal - azután Badoglio tábornagynak, Abesszínia alkirályának és Graziani tábornagynak, aki a harari királyi palota tróntermében ülve hallgatta végig rádión Mussolini beszédét és azt a példátlan ünneplést, amelyek egy jelentékeny része neki szólott.


Az olasz diplomáciára most nagy munka vár. Minden olasz követség, nagykövetség és diplomáciai képviselet azt a megbízást kapta, hogy a római császárság kikiáltását jelentse be annál a kormánynál, amelynél Olaszországot képviseli. A nagyhatalmak fővárosai közül az új birodalom elismertetésének legnehezebb feladata Grandira vár Londonban. Cerutti lovagnak Párizsban már könnyebb lesz a feladata.


Berlin máris elismerte az új római birodalmat

Még a vasárnapra virradó éjszaka folyamán megjelentek Mussolini előtt Villani báró magyar követ, Vollgruber osztrák követ s Hassel német nagykövet és szerencsekívánataikat fejezve ki a fasiszta nagytanács történelmi jelentőségű határozatának kihirdetése alkalmából, kormányaik nevében tudomásul vették Abesszíniának Olaszország által történt annexióját és azt, hogy az olasz király felvette az abesszin császári címet.


Ugyanezt a diplomáciai lépést tették meg nem sokkal utóbb Japán és Brazília nagykövetei, valamint az albán ügyvivő, úgyhogy eddig hat állam ismerte el Olaszország teljes fenhatóságát Abesszínia fölött

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Augustus És Mussalini, aki annak hiszi magát,  hívei millióival Romulus és Remus A Duce előtt elvonulnak a legifjabb farkaskölykök
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nagy czukorlopás a fővárosban Nagy czukorlopás a fővárosban
A czukorközpontban már hónapok óta észrevették, hogy a Budapestre...
A legközelebbi olimpia
A legközelebbi olympiai versenyek 1904-ben Chicagoban fognak...
Kimutatás az idei kerékpárévadról. Kimutatás az idei kerékpárévadról.
Ha visszapillantunk idei sportévadunkra, látni fogjuk, hogy a...
A trianoni béke – és a magyar kisipar A trianoni béke – és a magyar kisipar
1921. július 26-án a párisi külügyminisztérium óratermében megtörtént...
Az angol király Rómában és Párisban Az angol király Rómában és Párisban
Edvárd angol király ápril 27-ikétől három napot töltött Rómában és...
Indus fakírok Steinheil sírjánál Indus fakírok Steinheil sírjánál
Nagy feltűnést keltett a mult hetekben, hogy három indus fakír...
Mennyi apanázst kaptak békében a főhercegek és főhercegnők az udvartól Mennyi apanázst kaptak békében a főhercegek és főhercegnők az...
A „Neues Wiener Journal” vasárnapi számában folytatja a...
A Társadalmi Egyesületek Szövetségének tízéves jubileuma A Társadalmi Egyesületek Szövetségének tízéves jubileuma
A Társadalmi Egyesületek Szövetsége vasárnap díszgyülést tartott a...
A vízvezeték A vízvezeték
A vízvezeték már nagyon régi időkben ismeretes volt. A nagy egyiptomo...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98