Dtum
Login with Facebookk
1936 | November

Beszélnek a váci uccai ékszerrablás ál-tettesei

Vasárnap délelőtt kihirdették a letartóztatási végzést a főkapitányság bűnügyi osztályán Kopeczky József, Marosi Béláné született Krupánszky Anna és Nagy Lajosné, született Váci Irén előtt, akik már előzőleg teljes beismerő vallomást tettek, hogy valóban ők a tettesei az április 17-én történt váciuccai ékszerrablásnak.

 

A bűntársakat és Tóth Sándort, aki az egészet leleplezte és aki egyéb bűncselekmények miatt már régebben a Markó uccai fogházban ült, visszakísérték az ügyészségre. Az ügy rendőrségi része ezzel lezárult, de önkénttelenűl felmerül a kérdés, mi a sorsuk azoknak, akiket hónapokkal ezelőtt mint tetteseket a rendőrségen tett beismerő vallomásuk alapján tartóztattak le?

Amikor a bűnügy kipattant, sorozatos razziákat tartottak, s az egyik ilyen razzián fogták el Winter Ferenc ékszerészügynököt. A rendőrség szerint a rablást csak ékszerészboltokban járatos egyén követhettte el s miután Winter állás nélkül volt, ráirányult a gyanú. A szerencsétlen ember kihallgatása után egy óvatlan pillanatban felvágta karján az ereket. A szörnyű gyanú annyira megviselte, hogy véget akart vetni életének. Észrevették azonban, kihívták a főkapitányságra a mentőket. Wintert kórházba szállították, de onnan már másnap ismét viszszavitték a főkapitányságra - további kihallgatás céljából.

Addigra feleségét és Lerner Rafaelnét is előállították, abból a feltevésből indulva ki, hogy a barátnőnek tudnia kellet a dologról, továbbá Szerencsi György pincért, aki különböző gyanuokok alapján szintén részese lehetett a rablásnak. A rendőrséget csak megerősítette feltevésében Winter öngyilkossági kísérlete. Most már biztosra vették, hogy valóban ő a tettes. Hiába védekezett, hiába könyörgött és tagadott, nem hittek neki. Winter ezután sorba vállalt mindent, még azt is bevallotta, hogy a levelet, amellyel a kifutófiút eltávolították az ékszerüzletből ő írta. Meghallgatták ebben az ügyben Pusztaszeri rendőrségi írásszakértőt is, aki határozottan kijelentette, hogy Winter írása azonos a levél írójával.


Munkatársunk felkereste otthonukban az ékszerrablás ártatlan szereplőit. Winterék az Aggteleki ucca 14. egyik földszintes szobakonyhás lakásában laknak Az asszony nyit ajtót. Reszket a hangja a félelemtől és az izgalomtól, amikor végre mégis beszélni kezd:


- Egy vasárnap délelőtt -soha nem felejtem, el- detektívek jöttek értem. Férjem, aki mindig időben szokott hazatérni este nem jött meg és másnap délelőtt a detektívek érkeztek helyette.Azt se tudtam, miről van szó! Bevittek a főkapitányságra, ahol az egyik szobában kérdésekkel rohantak meg. Annyit értettem csak ezekből, hogy Váci ucca és ékszerrablás...Azt is mondták, hogy a férjem tegnap este óta őrizetben van és most már csak mondjak el nyugodtan mindent, miután ő is mindent beismert. Szörnyű órák voltak!...Néhány napig kínlódtam a főkapitányságon s testileg - lelkileg meggyötörve vittek át a törvényszékre, ahol letartóztattak.
- Hogy került bele az ügybe Weiser és Richter Hildegard neve?
- Mindenkit gyanúsítottak, akit csak ismertünk. Barátnőmet, Lernernét is azért tartóztatták le, mert tudták, hogy jó barátnőm és azt hitték, ő is benne van a dologban.

A fiatalasszony ezután elmondotta még, hogy csak néhány napig volt a törvényszéken, azután átvittél a toloncházba, ahol 60 napig tartották fogva, közben többször magánzárkába csukták és legutóbb még tízszer átszállították a főkapitányságra további kihallgatások végett.
- Mi történt azután?
- Azután kiengettek- mondja egyszerűen Winterné. - Azt hittem ezzel vége is a megpróbáltatásoknak. Tévedtem. Közölték, hogy szabadlábra helyeznek ugyan, de addig, míg az ügy tisztázva nincs, rendőri felügyelet alá helyeznek. Hogy az mit jelent, arra csak később jöttem rá.
Még mindig felügyelet alatt van?
Igen. Esténként 10 órakor itthon kell lennem, nem telefonálhatok, nem adhatok fel ajánlott levelet és ha csoportosulásban látnak, már büntetésnek teszem ki magam. Nem tudtam, hogy a detektívek ezt ellenőrzik és egy alkalommal, amikor, ahol olyan helyen mentem át a körúton, ahol gyalogosnak nem szabad átkelnie azonnal lefogtak és 15napra visszavittek a toloncházba.

Beszélgetés közben érkezett haza Winter Ferenc, aki négy hónapig volt vizsgálati fogságban.
Jobb hallgatni az egész ügyről-húzódozik. - Én is rendőri felügyelet alatt állok.
Miért tett beismerő vallomást?
Féltem. Ezért is akartam öngyilkos lenni..

Lerner Rafaelék a Péterfi Sándor ucca 32-ben laknak. A fiatalasszonyt, mint emlékezetes, azzal gyanúsították, hogy ő járt bent az ékszerüzletben és küldte el a kifutóval a levelet.
- Felismerte önt a szembesítésnél Nenbauer ékszerész?
- Ellenkezőleg. Határozottan állította, hogy nem én voltam.
És mégis letartóztatták?
Sőt, rendőri felügyelet alá helyeztek és e pillanatban is ez a helyzet. Egy alkalommal meg is büntettek, mert este 10 óra után 10 perccel kerestek a detektívek. 15 napot kaptam, amit a toloncházban kellet eltöltenem.

Munkatársunk ezután Szerencsi Györgyöt akarta felkeresni, akit szintén bűnrészességgel gyanúsítottak. Szerencsi nem volt otthon, éppen a kórházba ment kezelésre. Tavasz óta betege az ügynek. Mikor kiengedték, hat hétig feküdt betegen. Szintén rendőri felügyelet alatt áll.

Ezek a váciuccai ékszerrablás igazi károsultjai. De most már szívesen elfelejtenek mindent, csak az a kívánságuk, hogy oldják fel őket a rendőri felügyelet alól!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98