Dtum
Login with Facebookk
1936 | November

Az életmentő vérátömlesztés

A modern orvostudománynak egyik legizgalmasabb és legmegrázóbb beavatkozása, amit vérátömlesztésnek neveznek. Nem mintha valami nagyszabású operációról lenne szó. Egy-egy kis szúrás, egy-egy apró vágás a bőrben - ennyi az egész.

De a cél s az eredmény - egy emberélet megmentése, a testből kiröppenni készülő életnek visszatartása, az élet kiapadni készülő varázsfolyamának felduzzasztása, friss lüktetésre való kényszerítése. Segítség, önfeláldozás a szónak legkézenfekvőbb formájában: vérét adja oda az egészséges ember beteg embertársának; véráldozat, de nem a régi, babonás értelemben, hanem olyan, amelyből új élet, új boldogság fakad...

Vérátömlesztést egyik emberből a másikba akkor alkalmaznak, ha valaki például baleset vagy operáció következtében sok vért vesztett és azt sürgősen pótolni kell. Vannak vérbetegségek - például az úgynevezett vészes vérszegénység, - amikor az orvos beteg vér egy részét kiereszti, elfolyatja és az elvesztett vért ilyenkor is egészséges emberből való vérátömlesztéssel pótolják.

Az idegen, egészséges vér egyúttal a legjobb erősítőszer is, amelyet ismerünk. Nem csak operációk után kerülhet szóba az alkalmazása, hanem ellenkezőleg műtét előtt is, ha t. i. a beteg legyengült szervezete előreláthatólag nem tudná elviselni a sebészi beavatkozás súlyát. Egy adag friss vér hosszantartó, súlyos műtétek lefolytatását is lehetővé teszi.

De vajjon nem veszélyezteti-e a saját testi épséget az, aki a vérét felajánlja? Erre a kérdésre határozott nemmel felelhetünk, feltéve természetesen, hogy az adományozó teljesen egészséges, ami egyébkent annak a szempontjából is előfeltétel, aki a vért kapja.

Egy ember vérmennyisége átlagban öt liter. Ebből egy litert átmenetileg nyugodtan nélkülözhet, minthogy egészséges embernél a vér rendkívül gyorsan újraképződik és két hét mulva már megvan az egész vérmennyiség. De egy liter vérre csak egészen kivételes esetekben, ha szükség van. Többnyire e mennyiségnek harmada, sőt néha csak tizedrésze is elegendő.

A vérátömlesztés különböző módon történhet. A legrégibb eljárás az volt, hogy az adományozó vérét kifolyatták egy edénybe, aztán felszívták fecskendőbe és befecskendezték a beteg vérébe. De csinálják azt is, hogy a két ember valamelyik vérerét szabaddá teszik, elmetszik és a két eret összevarrják.

Akárcsak az összenőtt ikreknél, itt is két embernek egy vérkeringése van ilyenkor. Ma gyakran úgy végzik a vérátömlesztést, hogy közvetlen kapcsolatot létesítenek ugyan a két ember vérkeringése között, de a két vérér közé - mint képünk mutatja – még egy kis készüléket iktatnak, mely egyúttal a rajta keresztüláramló vér mennyiségét is méri és folyását szabályozza.

Második képünk mutatja, hogy az állatorvoslás tudományának fegyvertárába is bevonult a vérátömlesztés. A műtőasztalon kimerülten lihegő derék dán dog súlyos tüdőgyulladásban szenvedett, amely annyira legyengítette, hogy minden pillanatban várják a kimulását. Orvosai ekkor megpróbálkoztak vérátömlesztéssel segíteni rajta.

Négyéves bernáthegyit szemeltek ki erre a célra. A derék állat elülső lábának egyik viszeréből vették a vért, amelyet aztán befolyattak a betegbe. A műtét kitűnően sikerült: órával utána páciens és barátja vidáman ropogtatták már a csontokat.

Dr. Kovács György.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vérátömlesztés közvetlen módszerrel Vérátömlesztés közvetett módszerrel
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Somló Sárika vívó és czéllövö Somló Sárika vívó és czéllövö
Somló Sárika arcképét mutatjuk be mai címképünkön olvasóinknak. A...
Versek Versek
Csöndes folyó, arany folyó, Oh, bele veszni volna jó! Fehér ködön...
Bánky Vilma pesti népszerütlensége Bánky Vilma pesti népszerütlensége
Az elmúlt héten egy filmprimadonna érkezett a távoli Hollywoodból...
A német népszavazás A német népszavazás
A német nemzetiek által kezdeményezett népszavazás vasárnap folyt le...
Az MTE női atlétikai versenye Az MTE női atlétikai versenye
Szép számú közönség előtt, népes mezőnyök részvételével folyt le...
„Schulter an Schulter” „Schulter an Schulter”
Ha az egykori jóbarát bajban van és életének válságos óráit éli át, a...
A rossz termés ellen is köthet biztosítást a gazda – Amerikában A rossz termés ellen is köthet biztosítást a gazda –...
Sokszor felvetődött Magyarországon a kérdés, vajjon köthetnének-e a...
Asztma Asztma
Alig van kinosabb betegség, mint az asztma, mely rohamokban szokott...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98