Dtum
Login with Facebookk
1937 | Április

A horogkeresztes izgatás ellen beszélt Peyer Károly

Budapest, április 5.
A szociáldemokratapárt országos kongresszusa vasárnap kezdődött a vasmunkások székházának dísztermében. Büchler József megnyitó szavai után Peyer Károly beszélt:
- A diktatúra – induljon akár jobbról, akár balról – kíméletlenül tapos végig ellenfelein, sőt fegyvertársain is és a legerőszakosabb eszközökkel tartja fenn hatalmát. A világválság egyik oka, hogy egyes országokban kis politikai csoportok kezében van a hatalom, amelyek nem ismernek alkotmányosságot, népképviselet és nemzetközi vonatkozásban a diktatúrák módszerei az adott szót megfosztották szentségétől.

 

A békére vágyó demokratikus népek ma abban látnak egyetlen biztosítékot, hogy erősek legyenek és ezért fegyverkeznek. A jóléthez és szabadsághoz vezető út azonban egyedül a demokrácia lehet, ezért a magyar szociáldemokratapárt minden diktatúrás törekvést elutasít magától, akár jobb-, akár baloldali legyen.


Büchler József a nyomtatásban már szétosztott pártvezetőségi jelentést ismertette.

 

Csapó Sámuel beszéde után Kovács József a titkos választójog törvénybeiktatását sürgette, mert ezt a szélsőségek uralomrajutásának ellenszere s követelte a kormánysajtónak juttatott támogatás beszüntetését.


Bányász Ferenc (Mezőberény) elmondotta, hogy az ő községében a legnagyobb egyetértésben éltek a magyarok, németek, románok és a tótok, amíg nem jött egy németországi agitátoriskolát végzett egyén és nem kezdte meg a maga esztelen izgatását.

 

Blau, Rónai Sándor (Miskolc), Sebők Imre, Bakasy Lajos (Kispest), Böröndi Pál (Győr), Igaz Mária, Pintér András (Nyíregyháza) beszédei után Lajer Dezső elnök a vitát félbeszakította és a pártgyűlés délután folytatta tanácskozásait Farkas István képviselő elnöklete alatt, Büchler József válaszolt a felszólalásokra és ezután a kongresszus a pártvezetőségnek a felmentvényt egyhangúlag megadta. A bel- és külpolitikai helyzetről meginduló vita első szónoka Peyer Károly volt.


- A Gömbös-kormány uralma alatt, - mondotta – olyan erők szabadultak fel, amelyek a vezér halálával sem akarnak meghalni. Ez az irányzat álhazafias jelszavakba burkolózva kifejezetten a horogkereszt irányában tájékozódik. Célszerű volna megvizsgálni annak a sajtónak anyagi forrásait, amely hivatalosan mint kormánysajtó szerepel, holott a horogkeresztnek csinál Magyarországon propagandát.

 

Ne értékeljük túl azonban ezt a mozgalmat, amely csak addig él, amíg az anyagi eszközök rendelkezésére állanak. Ezidő szerint a horogkeresztesség foglalkozás olyan intellektuellek számára, akik az egyetemen tanulták meg a szakmájukat, mert előadások helyett verekedtek.

 

Komoly tünetek vannak arra, hogy a régi „átkos Bécsnél” távolabbról – Berlinből – igyekeznek Magyarországra befolyást gyakorolni.


A titkos választójogról szólva, kijelentette Peyer, hogy ne keressenek különböző kibuvókat, korrektivumokat, mert a magyar nép politikailag érett a maga sorsának intézésére.

 

Kéthly Anna, Buchinger Manó és Nagy István (Mezőkövesd) szólalt fel, Kertész Miklós végül a szellemi munkásság sorskérdéseit ismertette.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Peyer Károly Farkas István Büchler József
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Román taktika Román taktika
Feltünést keltő, erélyeshangú cikk jelent meg vasárnap reggel a...
A találmányok osztályozása A találmányok osztályozása
A tudomány fejlődése teliden teli van kisebb-nagyobb találmánnyal és...
Kamarai óvás a vasúti árucsarnokok miatt Kamarai óvás a vasúti árucsarnokok miatt
Tudvalevőleg a volt kereskedelmi miniszter engedélyt adott a...
A kubai lázadás A kubai lázadás
Az amerikaiaknak még mindig sok bajuk van a kubaiakkal, a hol már-már...
György, a száműzött görög király nem sok jót vár a vasárnapi választásoktól György, a száműzött görög király nem sok jót vár a vasárnapi...
Vasárnap lesznek a görög választások és ebből az alkalomból a...
Az amerikai nevelésügyi nemzetközi intézet elnöke Budapesten Az amerikai nevelésügyi nemzetközi intézet elnöke Budapesten
Mr. Wickliffe Rose, az amerikai nevelésügyi nemzetközi intézet...
Magyaróvárott elfogták Csehl Ferncet,
Az Összetartás szerkesztőjét, aki lapjában pogromra uszított- a...
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem
Karinthy új könyve a kitűnő humorista új témáival régi nagy értékeit...
Bolygók fölfedezése Bolygók fölfedezése
Miután a négy kis bolygót a Mars és Jupiter pályája közt fölfedezték,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98