Dtum
Login with Facebookk
1937 | December

Látogatás Eckhardt Tiborék otthonában

Újságunk meglátogatta Eckhard Tiborékat várbeli otthonukban, óriási fehér kandalló a hallban, a falon régi metszetek, finom angol sportképek, jobbra belátni a könyvtárszobába: a mennyezettől a padlóig vastag, szépkötésű könyvek bélelik a terem falát.

Amíg a kegyelmes asszonyra várakozunk. 10-12éves szép kisfiú megy át a hallon. Könnyű megismerni, hogy ez ifjabb Eckhard Tibor.

Eckhard Tiborné hosszúujjú, fekete angol ruhát visel, csak csatos öv díszíti. Csuklóján vastag, láncszerű arany karkőtő van. Eckhard Tibor felesége típusa a nagyon egyszerű és mégis nagyon elegáns dámának. Nem a ruha ad formát viselőjének, hanem ő ad formát a ruhának.

Eckhard Tibornénak három gyermek van: egy fiatal leány és két fiú. Azokon a vasárnapokon, amikor nincs vidéki nagygyűlés, a kisgazdapárt vezére a gyermekeié. Beszélget és játszik velük. Felesége nem egyszer találta már urát nagy játékban merülve a gyerekekkel a szőnyegen. A vasárnap sokkal nagyobb ünnep Eckhardtéknál, mint bárki másnál

Minden más embernek 52 vasárnapja van. Eckhardt magának legfeljebb hatot vagy nyolcat engedélyez egy esztendőben a politika.

Hétköznapjaik is nagyon mozgalmasak. Majdnem mindennap vendégségben vannak, vagy ők hívnak vendégeket. Amikor pihen, akkor sem pihen! Eredetiben olvassa a francia, angol, német, és olasz műveket. Könyvtárszobája a sok idegen nyelvű könyv ellenére is erdélyi levegőt áraszt.

A falakat a Bethlen és Ugron család tagjainak évszázados arcképei borítják. Az egyik sarokban
pipatórium áll. Eckhardt szenvedélyes dohányos ugyan, de sohasem pipázik. A pipagyűjtemény családi erekje. Eckhardt Tibor nagyapjáé. Ugrom Gáboré volt.

A szobák falait értékes képek díszítik. A látogatónak elsősorban Hatvany Ferenc egyik sikerült alkotása ötlik szemébe: Eckhardt Tiborné képmása.

Az ebédlő teljesen angolos. Ebédre, vacsorára angol módra terítenek: abrosz nélkül. Csak a tányérok és a poharak alá tesznek kis terítőket. Eckhard Tiborné feladata nem könnyű: jó családanyának és jó politikus-feleségnek kell lennie. Ö is öt nyelven beszél.

Ha külföldi politikusok érkeznek Budapestre és felkeresik Eckhard Tibort, felségével is anyanyelvükön társalognak. A képviselőház karzatán fenntartott helye van Eckhardt Tibornénak. Ha ura felszólal, mindig ott ül és figyel, valósággal ő is részt vesz a vitában. Azután siet haza. Elsők mégis csak a gyerekek....

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98