Dtum
Login with Facebookk
1937 | Július

Gróf Bethlen újból nyilatkozik a magyar-román kibékülésről

Kolozsvár, július 11.
Amióta gróf Bethlen István karácsonyi és húsvéti cikkei a magyar-román modus vivendi körvonalait megrajzolták és néhány bukaresti politikus válasza elhangzott, mindenki várja a folytatást, de nem történt semmi. A romániai magyar párt hivatalos lapja, a „Keleti Ujság”, vasárnap újból napirendre tűzi a magyar-román közeledés ügyét. A cikk írója, Kalotay Gábor mindenekelőtt feleleveníti római találkozását Bethlen István gróffal, aki akkor Magyarország miniszterelnöke volt és az olasz-magyar barátsági szerződés megkötése végett járt az olasz fővárosban. „Elsősorban Romániával akarunk barátságot kötni!” – ezek voltak a miniszterelnök szavai.


Jóval később – 1932-ben – gróf Bethlen István Temesváron járt, ugyanakkor, amidőn Károly román király átutazott a városon. A világlapok sokat írtak a király és a nagy magyar államférfi találkozásáról s az a beszélgetés, amelyet Bethlen István akkor folytatott a „Keleti Ujság” munkatársával, ujabb bizonyság volt amellett, hogy Magyarország volt miniszterelnöke ismét napirendre fogja hozni adandó alkalommal a román-magyar közeledés problémáját. Ez meg is történt a karácsonyi és a húsvéti cikkekben, amelyeknek mély hatását az erdélyi magyarságra és a román politika számottevő tényezőire elvitatni nem lehet.


- „Bethlen és a jelenlegi magyar kormány – írja a Keleti Ujság vasárnapi cikke – annyi rokonszenvet mutattak egymással szemben az elmult hónapok politikai viharaiban, hogy a volt magyar miniszterelnöknek az erdélyi kérdésben vallott álláspontját olyannak lehet tekintetni, amely mögött a magyar közvélemény sorakozik. Láttuk most világosan, mit akar Magyarország, hogyan gondolkozik az erdélyi problémáról és milyen szándékokat táplál Romániával szemben?


Gróf Bethlen Istvánhoz fordultunk válaszért, megkérdeztük, mi ma a véleménye a Magyarország és Románia között létesítendő modus vivendiről, tehetők-e ebben az irányban további lépéteket?”


- Ebben a kérdésben a kezdeményező lépéseket már megtettem – felelte Bethlen István gróf. – Két ízben is nyilatkoztam és a magyar részről való jószándékot és hajlandóságot biztosítottam. Miután azonban olyan választ nem kaptam, amely az akció folytatását ezidőszerint számomra lehetővé tenné, ennélfogva nincs módomban az Ön kérdése alapján további fejtegetésekbe bocsátkozva esetleges új helyzetet teremteni.


A Keleti Ujság azzal folytatja cikkét, hogy Bethlennek ez a harmadik és rövid nyilatkozata bizonyos vonatkozásban kiegészíti az előbbi kettőt.


- "Ebből a nyilatkozatából ugyanis világosan kiolvashatjuk, - írja a lap - hogy amikor Bethlen a magyar részről való hajlandóság biztosításáról beszélt, akkor maga mögött kellett tudnia az egész magyar nemzetet.”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Amerika tuljutott a depresszió mélypontján Amerika tuljutott a depresszió mélypontján
A Wall Street irodáiban a statisztikusok két hét óta izgatottan...
Teljes megegyezés London és Varsó között az exportkölcsön ügyében Teljes megegyezés London és Varsó között az exportkölcsön...
A Lengyelországnak nyujtandó angol exportkölcsön ügyében Chamberlain...
Az exportintézet rövidesen megkezdi müködését Az exportintézet rövidesen megkezdi müködését
A földmivelésügyi minisztériumban – mint beavatott helyről...
Tunney nyomtalanul eltünt Párisból Tunney nyomtalanul eltünt Párisból
Gene Tunney boxvilágbajnok néhány napon át Párisban tartózkodott,...
Hangversenyek Hangversenyek
A Konzertverein budapesti hangversenysorozatának programmját már...
Sikkasztás az oraviczai állampénztárban Sikkasztás az oraviczai állampénztárban
A lugosi pénzügyigazgatóság kiküldöttje április 24-ikén vizsgálatot...
Móricz Zsigmond -  Éjféli görcsök Móricz Zsigmond - Éjféli görcsök
Felriadok a köszörülésre. Köszörülik a kést, amellyel holnap...
Az államvasutak bevételei 1904-ben Az államvasutak bevételei 1904-ben
A végleges bevételek az elmult év utolsó havában is elég kedvezően...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98