Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1937 | Július

9:1-re győztünk az első lengyel - magyar evezősversenyen

A Margitsziget mellett elnyúló pesti Dunaágban zajlott le vasárnap délután az első lengyel-magyar nemzetek közötti válogatott evezősverseny. A viadal, amelyen az összes olimpiai számok szerepeltek, a népi együttérzésnek és a kulturális kapcsolatok ápolásának gyönyörű ünnepe volt.

A lengyel és magyar himnusz elhangzása után a kormányos négyessel kezdődött a küzdelem. A magyar a színeket a Pannonia EC bajnok-négyese (Lucsay-Szabados-Kapossy-Alapy-Keresztesy korm.) képviselte.

A zöldinges magyar négyes az első 500 méteren fél hajóhosszal vezetett. 1000 méternél egy hosszra. 1500-nál két hosszra nőtt az előny mikor a lelkesen éljenző közönség előtt célba evezett a magyar csapat, már négy hossz volt a különbség. Az első számot tehát fölényesen megnyertük. idő: 7 p 11 mp.

A kormányos nélküli kétevezősverseny startja kitűnően sikerült. 400-ig egy vonalban haladt a két csónak, innen a pirosinges vendégkettős hatalmas iramot diktálva felnyomult és fél hossz, majd 1000 méternél egy hossz előnnyel a magyar páros előtt tört a cél felé.

1500-nál az egyik lengyel rákot fogott, úgyhogy a vendégek kénytelenek voltak feladni a már-már nyerésre álló versenyt. A magyar hajó 7 p 9 mp alatt így elsőnek ért a célba. Ebben a számban a magyar színeket ismét Pannónia képviselte a Győrffy-Gyurkóczy - párossal.

Az egyesben Máthé (BSzKRt) kísérelte meg a lehetetlent a kétszeres Európa-bajnok Vereyt megverni. Természetesen sikertelenül. Verey 500-nál két, 1000-nél három, 1500-nál négy hosszal a magyar szkiffista előtt szelte a vizet, s amikor a célba érkezést jelző ágyúlövés eldördült, hat hosszal feküdt mögötte Máthé. Ideje is kitűnő: 6 p 57 mp. Idő: 7 p 11 mp.

A kormányos nélküli négyesben a Pannonia EC (Szabó-Hollóssy-Szendey-Ballya dr.) állott rajthoz a lengyel legénység ellen. Az első startot 500 méter után visszarendelte a versenybíró, mivel a lengyelek hajókormánya darabokra tört.

Negyedórás késéssel újra nekiindult a két hajó, 500-nál három-, 1000-nél négy, 1500-nál öt hosszal volt elől a zöldinges magyar legénység. 6 p 21 mp-es kitűnő idővel, nyolc hajóhossz előnnyel győztünk ebben a számban is.

A kormányos nélküli kétevezős verseny előtt 40 perces „programon kívüli” szünet következett. Rendezés! Közben a gramofon szűnni nem akaró hangzuhanya csillapította a kedélyeket. Miután a „Kék Duna” keringőt vagy nyolcszor füleinkbe erőszakolták, nagy nehezen megszületett a start.

A legszebb versenyek egyike volt. 500-ig együtt haladt a két csónak, de 1000 méternél már 1 1/2 hossz előnyhöz jutott a Nemzeti HE Szandtner-kettőse, amely a magyar színeket képviselte. A lengyel duó (Verey, az Európa-bajnok és Balicki) hiába erősített nem bírta behozni a másfél hosszos hátrányt. 6 p 30 mp-es idővel mi győztünk.

A kormányos kettőst elkeseredett küzdelem után a magyar színeket képviselő Hungária (Zrínyi-Vaday-ifj. Virágh) együttes nyerte 7 p 18 mp alatt. 1500-nál a lengyel párosnak másfél hossz előnye volt, de a hungaristák nem csüggedtek és növelve a csapásszámot, egy hajóval győztek.

A verseny utolsó számaként a nyolcas került sorra. A magyar színeket a Hungária bajnokcsapata (Mikó-Göck-Peter-Éden-Paksi-Inotay-Győri-Csike-Molnár korm.) képviselte.

A lengyel nyolcas váratlanul erősnek bizonyult, a magyar legénység csak 700 méter után tudott elérni 3/4 méternyi előnyt, ami 1500-nál fél méterre apadt. A végküzdelemben a Hungária erősített és maximális karcsapásszámmal evezve 5 méterrel győzött.

A nemzetek díját, amelyet Moscicki, dr., a lengyel államfő alapított, az első kiíráskor tehát 9:1 arányban Magyarország nyerte.

A közbeiktatott számok közül a nap legizgalmasabb küzdelmét a junior nyolcas hozta, ahol az egyenlő erőt képviselő Újpesti EE és a MEC csatázott meg a bajnoki távon. Starttól célig fej-fej mellett folyt le a verseny s a végén egy méterrel az újpestiek győztek.

A többi számokban a következő eredmények születtek:
Junior egyes: 1. BEC 7.11 p.
Junior kormányos négyes: 1. Újpesti EE 6.31 p.
Vándorevezősök kormányos kettőse: 1. Csorvássy-testvérpár.
Junior kettős párevezős: 1. BEE 6.57 p.
Kajakverseny: Cseh Gábor KKK.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A győztes magyar kormányos négyes A győztes lengyel női kormányos négyes
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Halál Halál
A kávéházban – nem a köruton, csak egy csöndesebb mellékutcában...
Bródy Fehér könyve Bródy Fehér könyve
Bródy Sándornak ismert havi köteteiből most egyszerre jelent meg a...
Az agyvelő titokzatos üzenetei Az agyvelő titokzatos üzenetei
Néhány évtizeddel ezelőtt nagy meglepetést keltett, amikor a tudósok...
Ausztrália, mint az emberiség bölcsője Ausztrália, mint az emberiség bölcsője
Kevés hely meghatározásában merült fel oly sok különböző nézet, mint...
Történetek egy temetőből. - Elbeszélés – Irta Ady Endre. Történetek egy temetőből. - Elbeszélés – Irta Ady Endre.
Miklós úr ott porladt ötven esztendő óta az ó-temetőben. Az ó-temetőt...
Borzalmas katasztrófa érte vasárnap a Riviera expresszt Franciaországban Borzalmas katasztrófa érte vasárnap a Riviera expresszt...
Vasárnap hajnalban súlyos szerencsétlenség érte a Riviera - expresst....
Szinházi bemutatók Szinházi bemutatók
Nyolc jezsuita, egy világi pap, egy orvos és egy kisfiú vonul fel a...
A maximált karácsonyfa A maximált karácsonyfa
Hát elérkeztünk ide is. A karácsonyfa árát maximálták s ezzel...
A király A király
Ujra egy kivételes évforduló, immár a nyolcvannegyedik, amely...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98