Dtum
Login with Facebookk
1935 | Július

A Cambridge-nyolcas két méterrel előzte meg a Hungáriát

Haragos szél borzolja a Duna felszínét. A Margit-sziget pesti Dunaágában felállított pompás víziklubház zászlórengetege merevre feszül. A főárbocon a magyar és az angol zászló leng.

A klubház teraszán már ott vannak az előkelőségek: József főherceg, Liber Endre alpolgármester, Perczel György, a Magyar Evezős Szövetség elnöke, Nagy Emil ny. igazságügy miniszter és még sokan mások.

A pesti oldalon, az Újpesti rakpart hosszúságában tízezernyi tömeg tülekedik, hogy tanúja legyen a magyar evezősport nagy személyének, a cambridgei nyolcas szereplésének.

Angliában az egész ország nyugalmát fölkavarja a Cambridge - Oxford nyolcasok összecsapása a henley-i regattán. És az a Cambridge, amely az utolsó időben megszakítás nélküli sorozatokban diadalmaskodott nagy riválisa, az oxfordiak felett, most Budapesten, az Európa-bajnok magyar nyolcasok: a Pannonia és a Hungária ellen küzd!

Újonc kétpárevezős versennyel kezdődik a program, amelyet a MESz és a VHO tagjai részére írtak ki. Győz a Petyerik-csónakház csapata 8 p 16 mp alatt. Második Niagara 8 p 23 mp.

Junior kétevezős versennyel folytatódik. 1. Gaupp 8 p 12 mp. 2. Petyerik 8 p 26 mp. A hangszóró állandóan harsog és a versenyek minden mozzanatáról kitűnően, áttekinthetően tájékoztatja a nézőközönséget.

Újonc négyevezős verseny
következik, melyben az Újpesti Evezős Egylet 6 p 58.2 mp. idővel győz. 2. Budapesti Duna Evezős Egylet 7 p 0.82 mp.

Pontban 1/2 6-kor megszakad a megafónbeszéd hangja és felcsendülnek a magyar himnusz akkordjai. Horthy Miklós kormányzó érkezik feleségével, leányával és István fiával. Perczel György, a Magyar Evezős Szövetség elnöke, vezeti az államfőt a dísztribün teraszára.

Most már rohamosan közeledik a várva-várt esemény időpontja. A rádió emberei ott állnak a víz mellett és szerelik a leadókészüléket. És megszólal a megafón: „Következik a cambridgeiek tiszteletére rendezett verseny, melynek tiszteletdíját Kónya Kálmán őexelenciája, Magyarország külügyminisztere adományozta.”

Indul Cambridge csapata. (T. R. M. Bristow, E. A. Szilágyi, A. D. Kingsford, M. G. Pascalis, D. G. Kinsford, M. P. Lonnon, I. H. T. Wilson, W. G. R. M. Laurie, kormányos: J. N. Duckworth). 2. Hungária (Jancsó, Görk, Popes, Éden, Inotay, Mamusich, Győry, Szycek, kormányos: Molnár). 3. Pannonia (Domokos, Rakifay,, Török, vitéz Korompay, Alapy, Hollósy, Szabó, dr. Ballya, kormányos: Kereszty). Feszült várakozás uralkodik.

A startot jelző ágyúszó hangja visszhangzik a Duna mindkét partján. A Hungária nyolcas ugrik el a legjobban a starttól. Kétszáz méternél a Cambridge vezet egy légszekrénnyel, második a Pannonia és közvetlen mögöttük a Hungária. Ez utóbbi erősíteni kezd és az élre vág.

A cambridgeiek a harmadik helyen fekszenek. Szinte méterről méterre változik a helyzet, 500 méternél a Hungáriának van félhossznyi előnye és ekkor a Pannónia fekszik a harmadik helyen, 700 méternél még mindig a Hungária vezet, a Pannonia és a Cambridge között csak tenyérnyi távolság van.

Óriási tempóban közelednek a cél felé. A Hungária előnye csökken! 300 méterrel a cél előtt a Hungária még mindig vezet! De a cambridgei nyolcas csapásról csapásra fogyasztja a Hungária előnyét. Csak rövid méterekkel a cél előtt dől el a verseny a cambridgeiek javára, amelyet végeredményben két méterrel nyertek meg a Hungária nyolcasa előtt.

A 2400 méteres távot az angolok 6 p 13 mp alatt tették meg, a Hungária ideje 6 p 14.2 mp, a Pannonia 6 p 18 mp alatt érkezik a célba. Tragikus versenyt evezett a Hungária. Felharsan az angol és a magyar himnusz.

A három hajó elvonul a dísztribün előtt, a kormányzó fogadja a cambridgei evezősöket a klubházban, végig kezet fog mindegyikkel és gratulál a szép eredményhez.

Ezután az óvás alatt álló szkiffversenyt ismételik meg, amelyet ezúttal Fejes Andor, az UTE tagja nyert meg Pillér előtt. De jelzik, hogy ez a verseny is érvénytelen, mert egy motorcsónak útközben megzavarta a versenyzőket. Ezt a versenyt a legközelebbi alkalommal harmadszor is megismétlik.

Perczel György, a Magyar Evezős Szövetség elnöke a következőket mondta a nagy versenyről:
- Örülök a nagyszerű sportbeli és közönség-sikernek. A verseny alapján megállapítható, hogy a két csapat között nincs klasszis differencia és a győzelem csak az utolsó métereken dőlhetett el a finist jobban bíró angolok javára.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
TRIANON TRIANON
90 éve élünk Trianon árnyékában. Az alábbi cikkek 1920 és 1929 között...
Téli szüret az Alföldön Téli szüret az Alföldön
Vannak már bortermő vidékek Magyarországon, a hol november végén...
A munkáspárt vezetői is helyet kapnak az angol kormányban A munkáspárt vezetői is helyet kapnak az angol kormányban
Chamberlain miniszterelnök az elmult hét folyamán, hir szerint,...
Kígyó-szanatórium Kígyó-szanatórium
Ilyen is van már. Kígyó-szanatórium, ahol jóltartják, gondosan...
„Corinthián Vándordíj” „Corinthián Vándordíj”
A Corinthiánok magyar football-vándordíjat tűztek ki.Élénk...
A Budapesti Korcsolyázó Egylet A Budapesti Korcsolyázó Egylet
A Budapesti Korcsolyázó-Egylet ez évi közgyülése október hó 31-én...
A katonaság szaporítása Japánban A katonaság szaporítása Japánban
A japán kormány sem marad tétlen az oroszok nagy mértékű...
Felravatalozták Teleki Pál koporsóját Felravatalozták Teleki Pál koporsóját
Vasárnap a kora reggeli órákban sűrű sorokban ezrek és ezrek indultak...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98