Dtum
Login with Facebookk
1937 | Július

A kótaíró-gép

Darmstadt

Nagy meglepetést keltett az egyik nagyvállalatnál az a furcsa írógép, amelyet tévedésből szállítottak oda. A kipróbálására rendelt gépíró hölgy tágrameredt szemmel bámúlta, amire megvolt minden oka, mert a gép rideg üzleti levelek betűi helyett a sejtelmes szerenádok, szonáták és dalok kótajegyeit ütötte a papírra.

Minthogy egyelőre még a legudvariasabb hangú fizetési felszólítást sem tudják szívbemarkoló zene útján az adóshoz intézni, a „bohémgépet’ sietve kicseréltették.

Amilyen meghökkenést válthat ki a kótaíró-gép az üzleti életben, olyan kitörő örömmel fogadják a zenészek. Számukra valóságos megváltás az uj találmány, amelyen tizenkét esztendeig dolgozott Darmstadtban Gustav Rundstatler mérnök. Nem kis feladatot kellett megoldani.

Az ötvonalas kótapapírra a hangjegyek és jelzések kifogyhatatlan variációját lehet felírni. Szerencsés kézzel és ötletességgel sikerült a feltalálónak olyan rendszert kidolgozni, amely ezt a sok variációt 44 billentyűvel és néhány szabályozó karral képes papírra vetni. Még a kótaírás alapját képező öt vonalat is maga a gép készíti.

Nem vitatható, hogy a zene egyre több gépet állít a szolgálatába. A villamos zongora és orgona, az új elektromos hangszerek után itt a zeneírókótagép. Mostmár csak az hiányzik, hogy a zenét is gépek találják ki és a hangverseny termek bársony karosszékeiben gépemberek gyönyörködjenek a gépzenében.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98