Dtum
Login with Facebookk
1913 | November

Beszédíró-gép

Olyan gépről fogunk szólani, amelyik, első pillanatra látva is, nem más, mint egy írógép, amelyet szőke, vagy barna kisleányok kopogtatnak reggeltől estig, de mégis olyan különbség van a kézzel kezelt írógép és e közölt az írógép között, mint a faggyugyertya és az invert lámpa között.

Az írógép igen tökéletes alkotás. Előttünk van a negyven gomb, mindegyiken egy betű, vagy jel, s amelyik gombot megnyomjuk, annak lenyomata egy papíroslapon jelenik meg, összefüggő szétválasztott, tipografikus formájú sorokban, tiszta a nyomtatot betűkkel egyenlő értékű jelekkel. Hova-tovább a kézirat fogalma eltűnik, s talán nem is álomkép, hogy nemsokára minden hivatal részére külön egyéniségű, betűjű írógépet szerkesztenek, s talán minden-egyes írógépnek egyéniségű jelei lesznek, amely ugyan nem fogja a kézirat egyéniségét pótolni, de legalább a gép jellegét adja meg.

Ezt az írógépet a kéz vezeti, a kezet pedig az előtte fekvő írás, vagy a diktáló szó irányítja. A beszedírógépet nem vezeti kéz, hanem a kimondott hang. Az ember ül az íróasztalánál, fölemel egy telefonkagylót, megindítja az elektromos áramot, s mondanivalóját belemondja a telefonkagylóba. A hang. a szavak erre mozgásba hozzák az írógépet és épen ugy, mint a villamos zongoránál, a hol a billentyűk emberi kéz mozgatása nélkül adják meg a hurokon a kívánt hang ütését, a betűbillentyűk önmaguktól ütődnek le, s adják át lenyomatukat a kifeszített papirosra.

Ez az eredménye a találmánynak az elve és az eszméje is egyuttal. A kivitele még igen messze van. Amerikából jött a hír, hogy J. B. Flowers, brooklyni mérnök föltalálta a beszéd-író gépet, s szenzációs eredménnyel alkalmazta is. Mi itt Európában megszoktuk már, hogy az Amerikából való hírek s tényeket sokszorosan megnagyobbítva érkeznek hozzánk, s megszületett tervet mint teljesen kész dolgot tálalják elénk. Így volt ez sok Edison-féle, Tesla-féle s más száz találmánnyal, amelyek a kész hírük után csak egy évtizeddel, vagy soha sem váltak gyakorlati tényezőkké.

Ebben a beszédíró-gépben is kételkedünk s joggal, mert ma már kezeink között vonnak a tényleg folyamatban lévő kísérletek leírásai, melyek csak egyes tényleg jelentős eredmény-momentumokat mutatnak föl, de attól, hogy beszédet írjon le, még meglehetősen messzeségben van. A találmány abban keresi a megoldást, hogy a hang szín és erősség szerint érzékeny lemezeken nyomot hagy vissza.


Ez mint tudjuk, Edisont a fonográf föltalálására vezette Flowers mérnök ezeket a hangnyomokat arra akarja fölhasználni, hogy ne álljanak meg a lenyomatnál, hanem tovább hatva hozzanak összeköttetést egy írógéppel, amely a megfelelő hangoknak írásjeleit vesse papirosra. Sikerült neki fonetikus írással az a és az e hangokat, a kemény mással hangzók némelyikével kapcsolatban tényleges írásjellel parírosra vetni. Az angol nyelv szempontjából nem nagy értékű ez a találmány. Az angol nyelv például ezt a szót: elég így fejezi ki: inöf, de így írja le cnough.

Arra tehát, hogy kereskedelmi és tudományos életben gyakorlati értékű leírásokat végezzen a beszédírógép soha sem lehet számítani, mert hiszen az angol nyelv sohasem fogja azt elolvasni betűszerint, amit leír. Az angol nyelv minden szava másképen van írva, mint ahogyan azt kimondják, s így egészen bizonyos, hogy olyan írásmű jelenik meg a papiroson, mintha mi magyarul írnánk aszerint, amint kimondjuk a szót. Ilyenforma volna: tutam, hoty aszt mondot amit már réken hazutált, ami magyarul igy hangzik helyesen: Tudtam, hogy azt mondod, amit már régen hazudtál.

Ebből világos, hogy még a magyar nyelv is, amelynek fonatikája az íráshoz a legközelebb áll, alkalmatlan a beszédírógépre. A világ összes nyelvei közül egyedül kultur nemzetek nyelvei alkalmatlanok e célra. A kínai, a japán a néger és más exotikus népek nyelvei, valamint a török nyelv s vele még néhány keleti nyelv azonban alkalmas volna. Ezek rövid szótaguak, szó és hangösszevonás alig van, s ugyszólván minden betű egy-egy hangot jelöl.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Vegyületek elemzése Röntgen-sugarakkal Vegyületek elemzése Röntgen-sugarakkal
Tudvalevőleg minden anyagnak meghatározott vonalakból álló...
Az UTE jubiláris kardvívóversenyének győztese Rajcsányi László Az UTE jubiláris kardvívóversenyének győztese Rajcsányi László
Az Újpest Torna Egyesület ötéves fennállása alkalmából húsvét...
Tomboló hangorkánban, hatalmas küzdelem után az UTE nyerte a vízilabda-bajnokságot Tomboló hangorkánban, hatalmas küzdelem után az UTE nyerte a...
Ha nem esett volna az eső, bizonyára zsúfolt lelátók nézték volna...
Ebéd ezer koronáért Ebéd ezer koronáért
A közeljövőben a fixfizetésűek részére a város különböző pontjain...
Csehszlovákia szeptemberben a Népszövetség előtt emel vétót a Rothermere-akció ellen Csehszlovákia szeptemberben a Népszövetség előtt emel vétót a...
Apponyi Albert gróf mult vasárnap adott nyilatkozatában jelentette...
Kánya külügyminiszter tárgyalásai Párizsban a balkáni kérdésről Kánya külügyminiszter tárgyalásai Párizsban a balkáni...
Páratlan érdeklődéssel és feszült figyelemmel kiséri az egész világ...
A láthatatlan kincs A láthatatlan kincs
Nemsokára ötven éve lesz. hogy egy francia tudós, Henri Becquerel,...
Légitámadás és elhárítás éjjel Légitámadás és elhárítás éjjel
A sötét éjtszakában támadó ellenséges repülőgépek bombavetéskor nem...
Szabó Miklós pompás futása 1500 méteren Szabó Miklós pompás futása 1500 méteren
A BBTE vasárnap délután a Széll Kálmán-téri versenypályáján országos...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98