Dtum
Login with Facebookk
1937 | Július

A világ egyetlen bibliai múzeumában, Budapesten

Megelevenedett a Szentföld, Babilon, a próféta látomása és az ókor ezer csodája

Néhány héttel ezelőtt egy tucat gazdag ausztráliai turista járt Budapesten. Amikor elhatározták, hogy körülnéznek a városban, elsősorban a híres bibliai múzeum után érdeklődtek. Hát bizony, a kérdésre nemcsak a lexikonfejű, öt nyelvet beszélő szállodaportás jött zavarba, hanem a diplomás idegenvezető úr is.

Az ausztráliaiak megcsóválták fejüket és egyikük zsebéből egy angolnyelvű ujságot húzott elő. Ez az ujság pedig nagyon szép, nagy cikkben azt írta, hogy messze Európában, a kicsiny, de nagykultúrájú Magyarország fővárosában, Budapesten van az egész világ egyetlen és első bibliai múzeuma. Még azt is megírta, szerencsére, hogy hol van, milyen uccában ez a múzeum. Az Izabella uccában levő fiú kereskedelmi iskola néhány különtermében.

Hát az lehet, hogy néhány tudósember, ifjú deák már tudott előbb is erről a múzeumról, de az is tény, hogy hivatalosan és nyilvánosan Pest csak az ausztráliai idegenek révén tudta meg, hogy ilyen színes és érdekes, világritka múzeuma van.

Ha a nagy angol világlap a mai izgalmas világban érdemesnek tartotta felkeresni ezt a magyar múzeumot, akkor úgy gondoltuk, nekünk is érdemes nekivágni a felfedező útnak. Nos, hamarosan megtaláltuk a világ egyetlen bibliai múzeumát. Az Izabella uccai kereskedelmi iskolában először is a múzeum megalkotójához, igazgatóiához, vitéz Csia Lajos református tiszteletes úrhoz utasítottak.

- Kérem, mi nagyon szívesen látjuk a pesti érdeklődőket, habár a külföld sokkal hamarabb tudomást szerzett létezésünkről. Nemcsak ausztráliai, de amerikai, délafrikai és francia lapok is írtak riportot a múzeumunkról. Sajnos kevés a helyünk és amint tapasztalni fogja, rengeteg az anyagunk.

Kinyitja az egyszerű iskolaterem ajtaját és már az első lépésnél meglepetten nézünk körül. Óriási üvegszekrényekben méteres nagyságú, várfalakkal körülvett városokat, arany-, ezüstkupolájú templomokat látunk. És minden épület természethű környezetben, sziklás hegyek sötétzöld olajfák között, míg a magasban napfény süt az égen vagy a hold ezüstje ragyog.

Fantasztikusan szép torony emelkedik egyhelyütt a magasba s bástyáin selyemruhás papok állnak. Oszloptengeres görög templomok, sivatagi városok, szentélyek, ragyogó egyiptomi paloták között alig tud pihenőt találni szemünk. A tiszteletes úr csendesen mosolyogva hagyta, hogy kicsodálkozzuk magunkat s csak ekkor indul meg a beszélgetés.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A bibliai múzeum Babilonia főtemplomának kicsinyített mása
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Postatakarékpénztár kereskedelmi árucikkek árverésére akar berendezkedni A Postatakarékpénztár kereskedelmi árucikkek árverésére akar...
A Bud János pénzügyminiszter által beterjesztett appropriációs...
Pesthy igazságügyminiszter nyilatkozik Windischgrätz, Nádosy és Baross szerepéről Pesthy igazságügyminiszter nyilatkozik Windischgrätz, Nádosy és...
A Matin vasárnapi száma Pesthy Pál igazságügyminiszter nyilatkozatát...
Milliós jutalom kisgazdáknak Milliós jutalom kisgazdáknak
Akármilyen meglepően is hangzik, de sok kisgazda milliós jutalomban...
Vasárnap választott Franciaország Vasárnap választott Franciaország
Jeane d’Are, az orleansi szüz ünnepén Franciaország uj ....
A La Manche átúszása A La Manche átúszása
Augusztus 5-én este úgy a francia, mint az angol partról egy-egy...
A trónörökös és a választói jog kiterjesztése A trónörökös és a választói jog kiterjesztése
A prágai „Csas” azt jelenti, hogy Ferencz Ferdinánd...
Magyarország 1910. évi tornász bajnoka Magyarország 1910. évi tornász bajnoka
A magyar testi kultúra fejlődését gyönyörüen illusztrálta az a...
Budapest - Zágráb 3:1 (2:0) Budapest - Zágráb 3:1 (2:0)
Vasárnap délután első ízben jelent meg horvát válogatott csapat a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98