Dtum
Login with Facebookk
1937 | Július

A világ egyetlen bibliai múzeumában, Budapesten

Megelevenedett a Szentföld, Babilon, a próféta látomása és az ókor ezer csodája

Néhány héttel ezelőtt egy tucat gazdag ausztráliai turista járt Budapesten. Amikor elhatározták, hogy körülnéznek a városban, elsősorban a híres bibliai múzeum után érdeklődtek. Hát bizony, a kérdésre nemcsak a lexikonfejű, öt nyelvet beszélő szállodaportás jött zavarba, hanem a diplomás idegenvezető úr is.

Az ausztráliaiak megcsóválták fejüket és egyikük zsebéből egy angolnyelvű ujságot húzott elő. Ez az ujság pedig nagyon szép, nagy cikkben azt írta, hogy messze Európában, a kicsiny, de nagykultúrájú Magyarország fővárosában, Budapesten van az egész világ egyetlen és első bibliai múzeuma. Még azt is megírta, szerencsére, hogy hol van, milyen uccában ez a múzeum. Az Izabella uccában levő fiú kereskedelmi iskola néhány különtermében.

Hát az lehet, hogy néhány tudósember, ifjú deák már tudott előbb is erről a múzeumról, de az is tény, hogy hivatalosan és nyilvánosan Pest csak az ausztráliai idegenek révén tudta meg, hogy ilyen színes és érdekes, világritka múzeuma van.

Ha a nagy angol világlap a mai izgalmas világban érdemesnek tartotta felkeresni ezt a magyar múzeumot, akkor úgy gondoltuk, nekünk is érdemes nekivágni a felfedező útnak. Nos, hamarosan megtaláltuk a világ egyetlen bibliai múzeumát. Az Izabella uccai kereskedelmi iskolában először is a múzeum megalkotójához, igazgatóiához, vitéz Csia Lajos református tiszteletes úrhoz utasítottak.

- Kérem, mi nagyon szívesen látjuk a pesti érdeklődőket, habár a külföld sokkal hamarabb tudomást szerzett létezésünkről. Nemcsak ausztráliai, de amerikai, délafrikai és francia lapok is írtak riportot a múzeumunkról. Sajnos kevés a helyünk és amint tapasztalni fogja, rengeteg az anyagunk.

Kinyitja az egyszerű iskolaterem ajtaját és már az első lépésnél meglepetten nézünk körül. Óriási üvegszekrényekben méteres nagyságú, várfalakkal körülvett városokat, arany-, ezüstkupolájú templomokat látunk. És minden épület természethű környezetben, sziklás hegyek sötétzöld olajfák között, míg a magasban napfény süt az égen vagy a hold ezüstje ragyog.

Fantasztikusan szép torony emelkedik egyhelyütt a magasba s bástyáin selyemruhás papok állnak. Oszloptengeres görög templomok, sivatagi városok, szentélyek, ragyogó egyiptomi paloták között alig tud pihenőt találni szemünk. A tiszteletes úr csendesen mosolyogva hagyta, hogy kicsodálkozzuk magunkat s csak ekkor indul meg a beszélgetés.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A bibliai múzeum Babilonia főtemplomának kicsinyített mása
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98