Dtum
Login with Facebookk
1937 | Június

A ruha teszi az embert? Mutasd a kalapod...

Mutasd a sálad, kalapod, cigarettád, nyakkendőd – és megmondom ki vagy

Egy francia tudós népszerű, uj kisérlete.

Azt a régi közmondást, hogy a ruha teszi az embert, már jónéhány százszor megcáfolták. Minden értelmes ember tudja, hogy nem lehet senkit sem megítélni kopott ruhájáról. Mi tehát, amikor azt írtuk cikkünk címének, hogy a ruha teszi az embert, nem ezt a mondást akartuk visszahelyezni régi szobortalapzatára.

Mi úgy értjük, hogy a ruha nagyon sok mindent elárul gazdájáról. Óh, nem a foglalkozásokat, hanem a sokszor féltve rejtegetett lelki tulajdonságokat. Azt sem a ruha, illetve ruhadarab minősége, hanem az a mód, ahogy ezeket a ruhadarabokat viseljük.

Erre az érdekes jelenségre nemrégen egy kiváló, Ausztráliában élő francia tudós jött rá. Több angol lapban be is számolt mulatságos, mégis izgalmasan érdekes tanulmányairól, amelyet az uccán, társaságban, de főként barátai, ismerősei között végzett. Az illetők természetesen nem tudtak, hogy milyen érdekes kísérletnek lettek modelljei.

A francia tudós, akinek Pierre Lauvin a neve, főleg a sál, nyakkendő, kalap és cipő viseléséből vonja le következtetéseit. De kijelenti, hogy nagy súlyt kell helyezni az esernyőre, a sétabotra és a frizuraviseletre is. Ezért összeállított egy kis valóságos leckekönyvet, amelynek áttanulmányozása után bárki meg tudja állapítani, hogy miféle náció az, akivel szemben áll. Ez pedig nem haszontalan tudás, hanem előnyt jelentő érték.

- Figyeljük meg - mondotta Lauvin, - hogy például miként fésüli haját az a férfiismerősünk, akit az első kísérletre kiszemeltünk. A rövidre nyírt, hátrafésült kefesörte szerű frizura viselője majdnem mindig erős, határozott egyéniség, akinek ösztönös üzleti érzéke van és sok sikerre tehet szert életében.

Az az ember, aki haját jobboldalán választja el, szeret ábrándozni és nemigen tud támogatás nélkül megállni saját lábán. A hajlamai nem a reális megélhetés, hanem inkább a művészkedés felé vonzza, ahol sokszor csak azért nem tud eredményeket elérni, mert hiányzik a kitartása.

A legtöbb ember hajválasztéka a baloldalon van. Ez a megszokott rendes polgárjogot nyert frizura, amelynek tulajdonosai rendes polgáremberek. Szeretik mindenben a normális középutat és csak rendkívüli események zökkenthetik ki életüket a megszorít mindennapi kerékvágásból.

Ugyancsak ez a típus a hátrafésült hajú ember. De itt már bizonyos lendület és átlagosnál nagyobb célokra törekvő, szorgalmas emberrel állunk szemben. Idősebb uraknál fiatalos energiát jelent ez a hajviselet. Optimisták és valószínűleg sokat sportolnak is.

Lauvin úr mosolygósan írja, hogy bizony a kopaszokról sem tud semmit kiokoskodni. Ami viszont a kócos, rendetlen és a jólfésült, rendbentartott fejű embert illeti, itt mindenki könnyen következtethet az illető egyéniségére. A rendes, rendszeres ember gondot fordít a hajára. A kócosoknál a rendszeretet terén biztosan van valami kis hiba.

Most pedig térjünk rá néhány ruhadarabra. Vegyük talán először a kalapot. Aki kalapját tarkójára hátracsapva hordja, az kedves, vidám, de bizony kissé könnyelmű legény. A művészkalapos ember különcködő hajlamokat árul el. Aki kalapját mélyen lehúzza szemébe, annak biztosan valami rejtegetni valója van.

Az, egyenesen a homlokon vízszintes vonalat képező karimával hordja a kalapját, az megbízható, rendes polgár. Jó, szorgalmas munkaerő, szenvedélyei nincsenek. Aki nem hord sohase kalapot, az különböző magasabbrendű hivatás apostolának érzi magát és egyéni, furcsa elveket hirdet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kalapdivat 1935 Kalap 1935 Fehér selyemkalap
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Meghalt Munkácsy Mihály Meghalt Munkácsy Mihály
Meseszerű az az életpálya, melynek utolsó állomáspontja az endenichi...
A világ hitelezője A világ hitelezője
Amerika külön munkát folytat Genovával párhuzamosan. Mert bár Genova...
A tintatartó-pör A tintatartó-pör
Nagy botrány történt 1910 március 21-én a képviselőházban, a...
Hadicirkáló és léghajó versenye az óceánon Hadicirkáló és léghajó versenye az óceánon
Abban a szédületes arányú versenyőrületben, amely különösen az...
Kormányozható torpedó Kormányozható torpedó
Csak a közelmultban adtunk hirt arról, hogy a villamos, ugynevezett...
Kétszer vezetett a MAC, mégis az UTE nyerte a Magyar Kupát Kétszer vezetett a MAC, mégis az UTE nyerte a Magyar Kupát
Amikor a vízipóló-mérkőzésre került a sor, már zsúfolt volt a fedett...
Ki felelős a bankjegyszaporitásért? Ki felelős a bankjegyszaporitásért?
Az osztrák költségvetési bizottság előadója, Kraft képviselő nyilt...
Egyes világkiállításokon szükségelt összes motorerő nagysága Egyes világkiállításokon szükségelt összes motorerő nagysága
Minden nagyobb kiállításon a kiállított gépek járatására, továbbá...
Titkos Ilona, a Gestapo foglya hazaérkezett Budapestre Titkos Ilona, a Gestapo foglya hazaérkezett Budapestre
Fél esztendővel ezelőtt elhurcolták Budapestről Titkos Ilonát, aki az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98