Dtum
Login with Facebookk
1937 | Május

Cellofán, az acetilcellulóze a cellulóze észtere

A kész érlelt oldat, a viszkóze, sűrű, olajos, barnás vagy vörösessárga, kissé kénhidrogénszagú folyadék. A henger egy körülfordulása után már teljesen szilárd a hártya, ezért csak lazán vezetik tovább a többi hengeren. Az ábrán nyíllal megjelölt helyen a fólia alá is savas oldatot fecskendeznek, hogy mindkét oldalán megszilárduljon.

A kicsapott fóliát nagyon sok forgó hengeren, sok folyadékkal telt kádon vezetik keresztül. A kicsapó oldat után savtalanító vizes mosás, nátriumszulfidoldat vagy nátronlúg a kén eltávolításra, azután gyengén savas, majd vizes mosás következik.

Sok esetben a kész cellofánt még külön is kezelik. Minthogy víztől duzzad, gyakran bevonják 1 mikron vastagságú nitrocellulóze (kollodium)-lakkal és így érzéketlenné teszik a vízzel szemben. (Német nevük wetterfest-fólia.) A hártyák felületét préseléssel selymessé, vászonszerűvé, az egész fóliát pedig festőanyag belekeverése által színessé tehetik.

Ha báriumszulfát van benne, a cellofán átlátszatlan lesz. A hártyára szöveget vagy díszítményeket nyomtathatunk. Felületet érdessé tehetjük, kreppelhetjtik, homályosíthatjuk, amikor is alkalmassá lesz az írás számára. Végül papírra, fára, fémre, bőrre préselhetjük és így fényes, erős lemezeket kaphatunk (ú. n. kasirozás).

A kicsapott cellulózéból álló hártyák cellofán, transzparit, heliocell, sidac stb. neveken kerülnek forgalomba. De készítenek hasonló hártyákat acetil-cellulózéból is, amelyeket acetofán, ultrafan, transzparenta stb. néven hoznak forgalomba. Röviden meg kell ismernünk ezeknek az ú. n. acetátfóliáknak az előállítását is.

Az acetilcellulóze a cellulóze észtere, vagyis olyan vegyület, amelyben a cellulózét és acetilgyököt egy oxigénatom köti össze. Rendesen a cellulózé minden egyes hidroxidjába belép az acetilgyök, tehát minden szőlőcukorra három acetilgyök jut és ú. n. triacetát keletkezik. Ez a triacetát nem oldódik vízben, de kloroformban jól oldható.

Olyan módon gyártják, hogy a gyapotszálakat (lintert) ecetsavanhidriddel, jégecettel és tömény kénsavval 2-6 óráig állni hagyják; ekkor az acetilgyökök a cellulóze molekulájához kapcsolódnak. 20 kg gyapothoz 70 kg ecetsavanhidrid, 70 kg jégecet és 2 kg tömény kénsav kell.

(folyt. köv.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tészta celofánban Sütemény celofánban Befőttesüveg celofánnal lezárva Szappan celofán csomagolásban
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98