Dtum
Login with Facebookk
1937 | Május

Földművelés a szekrényben, a buza termelés táptalaja

Harmincnyolc esztendővel ezelőtt történt, hogy William Croodes az angol királyi természettudományi társulat elnöke kijelentette, hogy 1931-ben szörnyű esztendőre fog virradni az egész emberiség: nem lesz kenyere. Hiába vetünk be minden alkalmas földet, az emberiség nem lesz képes annyi búzát termelni, hogy abból minden embernek jusson, mert nincs a földtekén annyi alkalmas talaj, mely a szükséges buzamennyiséget megteremné, a buzakenyeret evő népek száma megkétszereződik s az egyes ember is több kenyeret fogyaszt.

Nos, az angol tudós sötét jóslata, rémlátása nem vált valósággá. Sőt éppen ellenkezőleg, a világ több buzát termel, mintamennyit el tud fogyasztani. Kanadában buzával fűtik a mozdonyokat, más országokban pedig megfestik, denaturálják a buzát és állatok etetésére használják fel. A jóslat nem következett be és ennek oka a civilizáció haladása. A buzatermés megéréséhez tudvalévőleg olyan éghajlat szükséges, amelyen legalább 60 napig 18 fokon áll a hőmérő.

Az utolsó harminc esztendőben egyrészt rengeteg szűz területet tört fel a civilizáció Amerika és Kanada búzamezői valósággal a világ gabonaraktáraivá váltak. Másrészt pedig a tudomány valósággal csodát művelt a buzatermelés terén. A nagybirtokokat joggal nevezhetjük ma már „gabonagyáraknak”. Gépek vetnek, gépek szántanak, gépek boronálnak és csépelnek. A talajjavítás is hatalmas tudománnyá vált, hisz gondoljuk csak el, már a levegőből is tudnak műtrágyát gyártani.

De mindezekre a csodákra ráduplázott most két angol tudós A. Hasting Thomas és V. C. Dashwood, akik feltalálták a földművelést - szekrényben. Egy vasszekrény fiókjaiban helyezik el a legmodernebb buza termelés táptalaját és ebbe vetik el a magot. És most következik el a modern tudomány legnagyobb csodája. A „szekrényművelő” tudós naponta, mindössze egy órát tölt munkában különös búzaföldje mellett. A szekrényben termesztett buza szemlátomást nő és 10 nap alatt megérett az aratásra.

Nehogy azt higgyük azonban, hogy ez pusztán laboratóriumi furcsaság, aminek nincs gyakorlati jelentősége. A két tudós ma már tekintélyes mennyiségű buzát tud a négy fal között előállítani. Egyetlen szekrényben l mázsát. Tekintve azonban, hogy ez 10 nap alatt történik, egy év alatt játszva előállítanak a tudósok 35 mázsát. Több mint három hold buzatermését pótolja egy ilyen szekrény.

Ha valakinek száz buzatermő csodaszekrénye van, az ilyen szekrénybirtokos már nagygazda számba megy, akárcsak a háromszáz holdas földesúr. Beláthatatlan a mezőgazdasági jelentősége a buzatermő csodaszekrénynek. Napi egy órai munkával földmunkások, aratók nélkül földbirtokot ellátni. Ezek lesznek az igazi buzagyárak!

A jövő képe: hatalmas gyárépületek, amelyekben azonban nem szövetet vagy fémdolgokat gyártanak, hanem buzát. Egy-egy teremben ezerholdak termését állítják majd elő. A földműves a szó szoros értelmében ipari munkás lesz. Egyelőre persze még ez új „buzaföldek” termelési költségei meglehetősen jelentékenyek. A két tudós négy és fél évig kísérletezett, amíg ezeket az eredményeket elérte. Még négy és fél év és talán a termelési költségek kérdése is megoldódik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Szigorú vasárnapi kihallgatás Farczády Irisz- Luciával Szigorú vasárnapi kihallgatás Farczády Irisz- Luciával
Vasárnap délben bekopogtattunk a Lepke ucca 8. alatti villába, a...
 A gumi - háborúban és békében A gumi - háborúban és békében
Harvey Firestone, az amerikai gumiipari szövetség egykori elnöke...
Móricz Zsigmond arcképe Móricz Zsigmond arcképe
Szemöldökcsontja és pofacsontja mongolosan kiszögellő. Hatalmas,...
Kállay miniszterelnök beszéde Marosvásárhelyen Kállay miniszterelnök beszéde Marosvásárhelyen
Ma már tul vagyunk az első nehézségeken, most már módunk van rá, hogy...
Magyarország birkózó bajnokságai Magyarország birkózó bajnokságai
A késő éjjeli órákban fejeződött be a két napig tartott bajnoki...
A Bass Erika - Barcza Béla pár fényes sikere Zakopane-ban A Bass Erika - Barcza Béla pár fényes sikere Zakopane-ban
A vasárnap reggeli lengyel lapok részletesen foglalkoznak a...
A Magyar általános kőszénbánya rt. 1907. évi eredménye A Magyar általános kőszénbánya rt. 1907. évi eredménye
A Magyar általános kőszénbánya rt. ápr. 27-én tartotta közgyülését....
„Ilyen pör még nem fordult elő a világtörténelemben” „Ilyen pör még nem fordult elő a világtörténelemben”
Izmos karjai vannak Hilda Grese kisasszonynak. Szőkén, lesimított...
Windischgrätz bevallotta védőjének Windischgrätz bevallotta védőjének
A frankhamisitási bünpörben a királyi ügyészségnél és a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98