Dtum
Login with Facebookk
1937 | November

Uj aranyáramlás Franciaország felé?

Hosszu idő után először előreláthatólag néhány nap mulva ismét aranyszállitmány fog érkezni Amerikából Franciaországba, jelentette be Georges Bonnet a lillei radikális kongresszuson. S azóta a pénzügyminiszter bejelentését a tények is megerősitették. A francia stabilizációs alap ugyanis október folyamán nagy mennyiségü külföldi fizetőeszköz birtokába jutott.

A francia gazdasági helyzet javulása
és kantonális választások eredménye a valutapiacokon nagy mértékü frankkeresletben nyilvánult meg. A stabilizációs alap, hogy a frankárfolyamot biztositsa, a frankkeresletet a kivánt mértékben kiegyenlitette és a felkinált külföldi fizető eszközöket, különösen fontot és dollárt felvette. A stabilizációs alap a birtokába jutott dollárokat az 1936 október 14-iki megállapodás értelmében most aranyra változtatja át. Az Egyesült Államokban ugyanis nem áll fenn aranykiviteli tilalom azokkal az országokkal szemben, amelyek adott esetben szintén megengedik az aranykivitelt az Egyesült Államok felé. A valutaegyezmény megkötése óta most látja hasznát Franciaország elsőizben ennek a rendelkezésnek.

A Franciaországnak átengedett arany mennyiségét homály fedi
, mert az alap müködése a legnagyobb diszkréció mellett történik. Annyi azonban a jelentésekből megállapitható, hogy októberben az Egyesült Államok aranykészlete 60 millió dollárral emelkedett, viszont az arany behozatala ugyanezen idő alatt megközelitette a 70 millió dollárt. Mivel pedig jelentősebb aranymennyiség egyetlen más állam felé sem hagyta el az ország területét, arra kell következtetni, hogy a fel nem használt 10 millió arany Franciaország felé vette utját.

Kérdés, hogy a közeli hetekben az aranyvándorlásnak ez az iránya folytatódni fog-e?
A válasz Franciaországban inkább politikai, Amerikában pedig inkább gazdasági eseményektől függ. Ezek az események fogják megszabni, hogy a „hot money” melyik irányban fog vándorolni s hogy a dollár- vagy pedig a frankkereslet fog-e felülkerekedni?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98