Dtum
Login with Facebookk
1937 | Október

A Farkasvölgyben felakasztotta magát dr. Ruzics Ferenc ügyvéd, a hírhedt Landau gyilkosság egyik szereplője

R. F., József ucca 74.

Vasárnapra virradó éjszaka a rendőr az Ördögorom -csárdánál, a Farkasvölgyben jól öltözött, 30 év körüli felakasztott férfira bukkant. Levágta a kötélről, de már halott volt. Rendőri bizottság szállt ki és átkutatta az öngyilkos zsebeit. Sem pénztárcát, sem levelet, sem igazolványt nem találtak. Az egyetlen nyom az ing R. F. monogramja volt. Később a földön egy-gyufaskatulyát találtak, amelyen kusza írással ez állt.


József ucca 74.

Még az éjszaka detektívek mentek a József uccai házba és megmutatták a házmesternek a gyufaskatulyát. Az megállapította, hogy a házban csak egy R.F. Kezdőbetűs ember lakik: dr. Ruzics Ferenc ügyvéd, a III. emelet 22. alatt

A detektívek felmentek Ruzicsék lakásába. Ruzicsné nyitott ajtót, kisírt szemmel. Elmondta, hogy férje délben elment hazulról és fogalmam sincs, hova. A detektívek elvitték a Szvetenay uccai hallotaskamrába, ahol Ruzicsné az akasztott emberben felismerte férjét, azután ájultan esett össze.

Ruzics doktor neve nem volt ismeretlen a rendőrségen. Az utóbbi időben több kisebb-nagyobb csalási ügye volt, huszas évek elején azonban egy nagy bűnügyben a Landau-féle gyilkosságban szerepelt.

1920 tavaszán történt, hogy Landau Ábrahám dúsgazdag budapesti borkereskedő hajón Bécsbe akart utazni. A hajóállomáson három férfi: Dobé Nándor, Sipos Kamillo és egy Danczinger nevű felszólították, hogy kövesse őket. Bevitték a kelenföldi laktanyába, megkínozták, majd megjelent a fiatal dr. Ruzics Ferenc ügyvéd és bemutatott egy írást, amely szerint egy állítólagos Achselrad nevű embernek Landau többmillióval tartozik. Landaut kínzással kényszerítették, hogy a tartozást írásban elismerje, meghagyja hozzátartozóinak, hogy az összeget fizessék ki. Landaut többé élve nem látták, néhány nap múlva vérbe fagyva találták meg Tolna mellett az országúton. A Landau-ügy óriási port vert fel, bíróság elé került és Ruzicsot három és félévi fegyházra ítélték, amit le is ült.
Kiszabadulása után már nem tudott elhelyezkedni, az utóbbi időben pedig a legszűkösebb viszonyok közt élt.

Néhány héttel ezelőtt egy hamis gyűjtőleves bűnügyben állt VIII. kerületi kapitányság rendőrbírája előtt. Ruzics közéleti férfiak sírjára küldendő koszorúra gyűjtött. Szerződtetett egy bárónőt, aki napi 20 pengő fejében mint a koszorúbizottság elnöke szerepelt.

A detektívek házkutatást tartottak a József uccai lakásban és megállapították, hogy a koszorúgyűjtésből elég szépen befolyó pénzt Ruzicsék megtartották. Emiatt száz pengő pénzbüntetésre és 15 napi elzárásra ítélték. Ruzics erre a nyomozásban eljáró detektívek és az ítélethozó rendőrtisztek ellen indított pereket.

Egy két hét óta különösen viselkedett, napokig szótlanul ült otthon székében, majd hirtelen elrohant, és feljelentéseket szerkesztett ismerősei és barátai ellen. Az uccán hangosan gesztikulálva, önmagával beszélgetve járt. Teljesen elvesztette lába alól a talajt és valószínűleg ilyen állapotban követte el öngyilkosságát. Két gyermek maradt utána.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Jantyik Mátyás - élt 39 évet Jantyik Mátyás - élt 39 évet
A KIÁLLÍTÁS, mely február 22-én nyilt meg a Műcsarnokban, nemes...
Egy oroszláncsalád élete Egy oroszláncsalád élete
A szemhatár alá hanyatló nap biboros aranyfénynyel önti le a trópus...
Sopron Sopron
Sopron népe magyar akar maradni. Valóban nem hozott számunkra...
Az olimpiász megnyitása. Az olimpiász megnyitása.
Egész délelőtt esett az eső és félő volt, hogy a versenyzők...
Halálra ítélte a Népbíróság Sztójayt, Rátz Jenőt, Reményi-Schnellert és Szász Lajost, életfogytig tartó kényszermunkára Kunder Antalt Halálra ítélte a Népbíróság Sztójayt, Rátz Jenőt, Reményi-Schnellert...
Pontosan két esztendővel azután, hogy Hitler magyarországi...
Az albánok mozgalma Az albánok mozgalma
Allbánia muzulmán vallásu népe a reformoknak ellenszegül, mert azok...
Megrögzitett jégvirágok Megrögzitett jégvirágok
Mindenki örömmel szemléli a csodaszép jégvirág-függönyt, melyet Tél...
Uj helyzet előtt a magyar konzervipar Uj helyzet előtt a magyar konzervipar
Magyarországon az első konzervgyárat 1883-ban Weiss Manfréd...
Kováts Nándor a Budapesti Torna Egylet gátfutó bajnoka Kováts Nándor a Budapesti Torna Egylet gátfutó bajnoka
Kováts Nándor Budapesti (Budai) TE. idei gátfutó bajnokunk arcképét...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98