Dtum
Login with Facebookk
1937 | Október

Ernszt Sándor beszéde Keszthelyen

Keszthely, október 3.
Vasárnap tartotta beszámolóját Meizler Károly keszthelyi képviselő. Ernszt Sándor mondott beszédet.


- Manapság sokan kereszténynek vallják magukat aszerint, amint ebből haszon származik – jelentette ki. – A világon rendkívül nehéz a keresztények helyzete. Mi a kereszténypolitikát úgy értelmezzük, hogy a szegény nép érdekében cselekedni kell! Tudjuk, hogy reformokra van szükség, ezért intjük a kormánypártot, hogy siessen és nagyobb tempóban dolgozzon a nép érdekében.


Spanyolországban a nemzeti szerencsétlenség azért következett be, mert a mindenkori kormányok nem tettek a népért semmit! Mi nem vagyunk egy osztály pártja – folytatta ezután – és nem engedünk semmiféle külföldi befolyásnak sem. Mostanában divat, hogy egyik nemzet a másik belügyeibe akar avatkozni, még képviselők révén is.


Ebből mi nem kérünk! Sokan mondják, hogy a bolsevizmus ellen küzdenek idehaza, ez azonban csak köpeny, amely alatt mást csinálnak. Bennünket a bolsevizmus veszedelmére figyelmeztetni nem kell. Legkevésbé azoknak van ehhez joguk, akik maguk állnak közel a bolsevizmushoz.


- Azoknak, akik ma keresztény köntösben szeretnénk díszelegni, azt üzenem, jobb lenne, ha nagyobb önmegtartóztatást tanusítanának! – jelentette ki emelt hangon Ernszt Sándor.

 

Utána Meizler Károly mondotta el beszámolóját.


Friedrich István a Treuga Deiről beszélt:
- Ez tulajdonképpen spanyolfal – mondotta. – A Treuga Dei hangoztatására azért van szükség, mert a kormány nem tud semmit sem csinálni. Darányi Kálmánról azt mondják a jobbszélsők, hogy az ő emberük, ugyanezt mondják a haladó konzervatívek, a centrumisták, sőt az új honfoglalók is.


A magyar munkás kevesebb kalóriaértékű tápanyagot vesz magához, mint amennyit munkája során elfogyasztott. A kormány a táplálkozáshiányon azonban úgy akar segíteni, hogy főzőtanfolyamon oktatja az asszonyokat. Azért nem tudnak szegények főzni, mert hideg a tűzhely és nincs mit rátenniök.


A gyűlés után közebéd volt, amelyen ismét felszólalt Ernszt és Friedrich, majd Béldy Béla mondotta el, miért lépett ki a Nepből:
- Amikor a gazdaadósságok rendezéséről szóló törvényjavaslat készült, - mondotta – azt láttam, hogy 40-50 képviselő szüntelenül tanácskozott. Felvilágosítottak, hogy nézzem meg azok névsorát, akik a gazdaadósságok érdekében mozgolódtak. Megnéztem és megtudtam, hogy 90 százalékban maguk is a védett adósok közé tartoztak! Ezután kiléptem a pártból. A mozgolódó Nep-képviselők szociális reformakarata nem egyéb, mint saját bőrük megmentése! Ilyen politikára nincs szükség!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98