Dtum
Login with Facebookk
1936 | Szeptember

Zichy, Ernszt és Sigray rendszerváltozást sürgettek vasárnap Sárvárott

Sárvár, szeptember 13.
Szikrázó napsütésben, ötezer főnyi hallgatóság előtt tartotta beszámolóját vasárnap délelőtt Huszár Mihály kereszténypárti képviselő. Utána gróf Zichy János beszédét nagy lelkesedéssel fogadta a gyűlés közönsége.


- Készek vagyunk összefogni a keresztény politika jegyében, de csak az alkotmány alapján – kezdte Zichy. – Nem vagyunk hívei az egypártrendszernek, amely nem lehet egészséges. Az ilyen párt csak szolgapárt lehet, amely öncélúságra törekszik és a hatalom birtokosa akar lenni. Egyetlen párttal nem lehet kormányozni, szükség van a többi pártra is, mert csak így állhat helyre Magyarországon az a rend, amelyre olyan nagyon áhítozunk. Nem szabad erőszakkal összegyüjtött pénzzel és eszközökkel uralkodópártot csinálni!


Ezután Ernszt Sándor beszélt:
- Az ország miniszterelnöke beteg – mondotta – és mi egyénileg nagyon sajnáljuk őt, de nem akarjuk, hogy vele együtt esetleg az ország is megbetegedjék. Ha a miniszterelnök úr beteg, mondjon le! Ha nincs kilátás arra, hogy rövidesen egészséges lesz, azt gondolom nem történik semmi baj, - különösen az ország számára nem – ha esetleg más jön a helyére. Ha nagy érték a miniszterelnök úr, akkor az ország később is meg fogja találni benne a nagy értéket és amikor egészséges lesz, meglesz a mód arra, hogy újra hatalomra kerülhet, főként, ha az akkori helyzet úgy fog alakulni. Nekem kissé érthetetlen, hogy hat heti szabadságra ment és hogy ebből az alkalomból a Ház elnökének írt levelet a pártközi konferencia összehívása ügyében.

Várhatott volna a továbbítással hat hétig, amikor vissza érkezik, s akkor megtarthatták volna a pártközi konferenciát. Nem tudom megérteni azt sem, hogy levelét nem a helyetteséhez, hanem egy harmadik személyhez intézte. A választójoggal kapcsolatos véleményünket fentartjuk a pártközi konferencia számára. Tíz kormány bukott már meg a választójog miatt és mindenki tudja: egy nemzet sorsa függ attól, hogyan oldódik meg ez a nagy kérdés.

 

Szenved a magyar nemzet, mert politikusai gyakran félrevezetik: ígéreteket tesznek, amelyeket nem tudnak betartani. Az adott körülmények között változás lesz a politikában és a kormányban, mi azon leszünk, hogy Magyarország nemzeti és keresztény maradjon.


Rendkívül érdekes beszédét így fejezte be Ernszt:
- Vigyázzunk nagyon a közigazgatási túlkapásokra. A köztisztviselők ne a hatalmat szolgálják, hanem gondoljanak azokra, akik fizetik őket: ne pártot szolgáljanak, hanem a nemzetet! A tisztesség hozza magával, hogy mindenki független és önálló lehetséges Magyarországon és a tisztviselő a pártok fölött álljon. Nem felejtjük el azokat, akik nem így cselekednek, mert a politikában mindig változik a helyzet…. Ezt jegyezzék meg maguknak Magyarország köztisztviselői!


Ernszt nagy tapssal és éljenzéssel fogadott beszéde után Sigray Antal gróf beszélt arról, hogy a diktatúránál van magasabb etikai tartalmú államforma: az alkotmányos monarchia, amely Magyarország erős bástyája a kommunizmus elleni küzdelemnek, de még erősebb lesz, ha minden belső kérdésnek nyugvópontra juttatása után az átmenetileg megalkotott államforma helyébe az alkotmányos királyság fog állani. Reméli, hogy a magyar népnek a titkos választójog kivívása után joga lesz erről dönteni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Rajz Gróf Zichy Jánosról Ernszt Sándor Gróf Sigray Antal
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98