Dtum
Login with Facebookk
1938 | Augusztus

Megnyílt a bledi konferencia, a kisantant meg akar egyezni Magyarországgal

Bled, augusztus 21.
Vasárnap reggel kezdődött a kisantant-konferencia, amelynek főtárgya a magyar kérdés. Ennek tulajdonítható, hogy a diplomácia rendkívüli érdeklődést tanusít: tizenöt állam belgrádi követe tartózkodik Bledben, köztük Bakáts-Bessenyei báró magyar követ és itt vannak Bárdossy bukaresti magyar követ, valamint Rossy budapesti román követ is, akik egyrészt Comnen román, másrészt Kánya magyar külügyminiszterrel tárgyaltak hosszú hónapokon át Románia és Magyarország megegyezéséről.

 

Ennek a megegyezésnek a leglényegesebb pontjai: a magyar fegyverkezési egyenjogúság elismerése a kisantant által és a magyar kisebbségiek jogainak elismerése.

 

E kérdésekkel kapcsolatban a francia külügyminisztérium lapja, a Temps azt írja, hogy igazságtalanság volna fenntartani a trianoni szerződés katonai rendelkezéseit, amelynek ma már csak Magyarországra nézve állanak fenn. A Magyarország által követelt feltételek teljesíthetők – írja a lap – és Románia magatartása bizonyítja, hogy a kisebbségi probléma immár nem akadálya a dunai államok termékeny együttműködésének.


Lehet, hogy a külügyminisztériumok olyan nyilatkozaton dolgoznak, mint amelyet Bulgária és a Balkán szövetség államai tettek Szalonikiben.


A megegyezés a Temps szerint igen kedvező kilátásokkal biztat és erre lehet következtetni Sztajodinovics jugoszláv miniszterelnök lapjának, a Vremének cikkéből is, amely egyenesen történelmi jelentőségűnek nevezi ebből a szempontból a bledi értekezletet és azt írja, hogy végleg ki akarják küszöbölni a vitás kérdéseket a kisantant és Magyarország között s az építő békepolitika új korszakát akarják megnyitni a Duna völgyében.


A Magyarországgal való kiegyezés, amelynek kölcsönös engedmények alapján kell megtörténnie, a félhivatalos lap véleménye szerint, azzal az eredménnyel fog járni, hogy Jugoszláviát minden oldalról barátok fogják körülvenni s az országnak nem lesz többé egyetlen ellensége sem.

 

A Politika című lap a magyar kérdéssel kapcsolatban megállapítja, hogy a Magyarországgal kiegyezés ügyében már egy év óta folynak a tárgyalások és hogy ezek a tárgyalások az utóbbi időben kedvezően haladtak előre.


A magyar kérdést illetően a cseh sajtó jóval tartózkodóbb, mint a jugoszláv s az összes kormánylapok azt írják, hogy egyelőre csak ideiglenes megoldásról van szó Magyarországgal kapcsolatban, amennyiben a három kisantant állam közös nyilatkozatot tesz közzé és kifejezésre juttatja a Magyarországgal való megegyezésre irányuló jóakaratát.

 

A prágai csehszlovák kormánylapok szerint a csehszlovákiai magyar kisebbség helyzetének kérdése még hátráltatja a végleges megegyezést Magyarországgal. Egyes prágai lapok egyáltalán nem tagadják, hogy a kisantant három állama között ma már koránt sincs meg az a teljes egyetértés, mint régen, aminek oka abban keresendő, hogy Jugoszlávia és Románia az elmult években kizárólag szomszédállamaikkal való viszonyuk megjavítására törekedtek és régi szövetségesükről, Csehszlovákiáról megfeledkeztek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A bledi kastély - ma Bárdossy László Nicolae Petrescu Comnen Kánya Kálmán
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98