Dtum
Login with Facebookk
1933 | Május

A revizió háborút jelent – üzeni Bukarest és Belgrád

Belgrád, május 28.
Vasárnap Belgrádban, Zágrábban és Laibachban tiltakozógyűléseket rendeztek a négyhatalmi szerződés és a békeszerződések reviziója ellen. A belgrádi revizióellenes gyűlésen körülbelül 12-15.000 ember vett részt. A gyűlésen román és csehszlovák delegátusok is szerepeltek. A szónokok hangoztatták, hogy a kisantant békét akar, de csupán a párisi szerződések békéjét. A mai határok szentek és érintetlenek. A jugoszláv diplomaták semmiesetre sem hajlandók beszélni a revizióról, mert a revizió követelésére csupán a tábornokok, a szuronyok és az ágyuk válaszolhatnának.


Más szóval ezzel szemben a békeszerződések s a határok reviziója mellett foglaltak állást, de – Jugoszlávia érdekében. Követelni kell – mondották – Triesztnek, Görznek, Karintiának és bizonyos magyar területeknek Jugoszláviához való csatolását.

 

A szónokok nagyrésze részben hevesen támadta Olaszországot és Magyarországot. Németországról azonban nem esett szó.

Bukarest, május 28.

Minegy tizezren jelentek meg vasárnap a bukaresti revizióellenes gyűlésen, amelyet az „Univerzul” című lap készített elő. A szerb és cseh kiküldötteken kívül a kormány több tagja, így Mironescu belügyminiszter és Voicu Nicescu földmivelésügyi miniszter is felszólalt. A revizió a háboru veszélyét rejti magában és egy háború ma egyenlő a világ katasztrófájával – mondotta a belügyminiszter.


A többi szónokok is azt hangoztatták, hogy készek fegyverrel a kezükben megvédeni országaik mai területét.


A”Romániai Zsidópárt” szónoka is fel akart szólalni, a gyűlésen megjelent diákok azonban hangos tüntetést rendeztek a szónok ellen, aki végül is kénytelen volt elhagyni az emelvényt. A gyűlés határozati javaslatot fogadott el, amely azt mondja, hogy békés revizió elképzelhetetlen; a revizió egyenlő a háborúval.

Nem akarjuk kétségbevonni a véleménynyilvánítás szabadságát, de nyomatékosan hangsúlyozzuk, hogy azok az erőszakosan rendezett tüntetések, amelyeknek vasárnap Belgrád és Bukarest volt a színhelye, nem szolgálják a népek egymáshoz való közeledését, a gazdasági világkrizisből való kibontakozás útját nem egyengetik és ártanak a béke ügyének.


Ha a neves külföldi politikusok, mint ahogy legutóbb Vajda román miniszterelnök tette, Magyarország mostani határainak kiigazítása ellen nyilatkoznak, ezt nálunk sohasem követik népgyülések vagy hasonló lármás tiltakozások, teljesen fölösleges és indokolatlan tehát, hogy a magyar politikusok részéről elhangzó békereviziós követelésekre több országban egyszerre megrendezett gyűléseken elhangzó izgató beszédek adjanak választ.

 

De az ilyen demonstráció nemcsak felesleges, hanem céltalan is, mert a világ közvéleménye napról-napra tisztábban látja, hogy a békeszerződések igazságtalan rendelkezéseinek fenntartása egyet jelent annak a szörnyű gazdasági válságnak a meghosszabbításával, amelytől az egész világ szenved.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A csehszlovák kormány elfogadta tárgyalási alapul a szudétanémet emlékiratot A csehszlovák kormány elfogadta tárgyalási alapul a szudétanémet...
A félhivatalos Prager Presse jelentése szerint a magyar és a lengyel...
Az 1926. évi folyambajnokság Az 1926. évi folyambajnokság
A nyár és az úszószezon végét jelentő folyambajnoki verseny kedden...
Ember a híd alatt Ember a híd alatt
Egy az éhhalál küszöbén álló fiatal orvos le akar ugorni az...
Svájc – Ausztria 3:2
Az osztrák labdarugó szövetség válogatott csapatának második svájci...
Bencze Lajos Európa-bajnok lett Stockholmban Bencze Lajos Európa-bajnok lett Stockholmban
Feltűnően jól szerepeltek birkózóink az Európai-bajnoki küzdelmeken...
Kormányprogramot adott Eckhardt Tibor Kiskunfélegyházán Kormányprogramot adott Eckhardt Tibor Kiskunfélegyházán
- Őszinte sajnálattal kell megállapítanom, hogy ma már külpolitikai...
Egy ébredővezér merénylete az Uj Nemzedék szerkesztője ellen Egy ébredővezér merénylete az Uj Nemzedék szerkesztője ellen
A Kovács testvérek ekrazitos társaságának leleplezésekor – mint...
Gázbombás merényletsorozat Newyork hét legnagyobb mozijában! Gázbombás merényletsorozat Newyork hét legnagyobb mozijában!
A Brodway hét mozijában egyidejűleg bűzbombák és könnyfakasztó bombák...
Fényjelzések Fényjelzések
A hadmozdulatok fontossága azt követeli, hogy azokról az ellenség ne...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98