Dtum
Login with Facebookk
1938 | December

Riport a munkatáborok vidám és munkás életéről 2.

Utakat építenek, aratnak, kubikosmunkát végeznek a jövő orvosai, ügyvédei– úrilányok mosnak, főznek, takarítanak a szegénysorsú paraszcsaládok házatáján – A magyar falu népének és a városi intelligens fiatalságnak találkozása a munkatábor

A munkatáborok napi élete


Hét helyen van az országban férfi munkatábor.

Mindegyik tábor egy-egy ezeréves magyar vezérről lett elnevezve. Héregen van az Álmos vezér tábor, Tihanyban áll Előd vezér tábora, Bugacon tanyázik a Gyula tábor. A Huba tábort Gyöngyös látja vendégül, Kund tábor az ősi sárospataki várnál dolgozik, Ond tábora Ricsén, Tas vezér tábora Mezőtarpán van.

Egyszerű, tiszta fabarakkokban laknak a munkatábor lakói. Minden reggel pontosan hat órakor harsan fel az ébresztő vidám kürtjele. Hattól hétig torna, tisztálkodás, öltözködés, sorakozó a program. Hétkor a tábor tagjai imádkoznak az árbocra felvont zászló alatt s utána vidám énekszóval kivonulnak a munkára.

Ez a munka bizony nem könnyű. Ásók, csákányok, útdöngölők, kőtörő szerszámok szorulnak a tollakhoz, könyvlapok forgatásához szokott kezekben és a kijelölt munkahelyen ugyanolyan keményen meg kell fogni azt az ásót, mint a földdel évtizedek óta birkózó kubikosnak. Az izmok nekifeszülnek és az önkéntesen dolgozó diákfiatalság szorgalma nyomán csatornák, új utak, töltések, gátak készülnek el.

Ezekkel a munkákkal egyetlen kubikosembernek sem veszik el a kenyerét a munkatáborbeli fiatalok. Olyan utak, csatornák, gátak épülnek kezük alatt, amelyeknek megépítésére nincsen sajnos pénze az államnak, vármegyének. A szegény falu évtizedekig elvárhatna, hogy megépüljön az az út, amelyen hamarabb vihetne a város felé eladnivaló terményeit. Nincs rá pénz. Erre jönnek a munkatábor fiatal munkásai és megcsinálják az utat a falunak ingyen.

Félórai pihenővel egészen délután félkettőig folyik reggel héttől a kemény munka. Félkettőkor jön a jól megszolgált egyszerű, de tápláló ebéd. Félliter leves, 15 deka főtt marhahús, 3 deci főzelék és 20 deka kenyér jár mindegyiküknek ebédre. A kosztolásban, de általában az egész munkatábor rendszerében a legérdekesebb a pénteki nap. Ezt a napot „kubikosnap”-nak nevezik.

- Pénteken mindig megemlékezünk arról, hogy miként él a hajnaltól napestig nehéz fizikai munkát végző mezőgazdasági cseléd. Pénteken ugyanazt esszük, amit egy ilyen szegényember. Délben, amikor rövid pihenésre abbahagyjuk a munkát, nem telik meg tányérunk jó zsíros levessel, főzelékkel, hússal: tápláló meleg étellel. Ilyenkor kikotorjuk tarisznyánkból a darabka szalonnát, a félfej veresbagymát és ezt esszük.

- És este, a nehéz napi munka után?
- Akkor is azt kapjuk, amit a szegény munkásember. Lebbencs-levest, kis paprikával benne. Ezzel vége is van a napi étkezésnek.
- Nem éhesek utána?
- Nem lehetünk éhesek, - feleli a munkatábor fiatal tagja.
- Ha a földmunkásember megél mindig az ilyen koszton, akkor mi sem szólhatunk egy szót sem. Egy ilyen pénteki nap közelebb hoz minket a szegény emberekhez, mint egy sereg parasztról szóló ujságcikk.

Délután, a pénteki nap kivételével, amikor „látástól-vakulásig” folyik a munka, tanulnak a munkaszolgálatosok. A régi népművészetről, a mezőgazdaság helyzetéről, a föld nagy problémáiról tartanak nekik előadásokat. Szóba kerül itt minden, ami a magyar föld népének javára szolgálhat. Miként lehetne a népélelmezést megjavítani, mit kell tenni a népbetegségek leküzdése ellen. Hol kell segíteni sürgősen a falun, mi az orvossága a falusi nép bajainak?

És az a falust legény, aki este a bársonykék éjszaka alatt felgyulló vöröslángú tábortüzeknél a süketítő divatos jazznóták helyett együtt dalolja a jövendőbeli doktor úrral az évszázados drága, szép magyar dalokat, az már tudja, hogy ez a városi fiatalság csakugyan testvére neki. Ennek már bátran nyujtja oda a kaszáját egy szép rend búza learatására.

Jövőre újra tessék eljönni hozzánk!

Nem lehet eleget beszélni arról a szeretetről, amellyel a női munkatáborok úri kisasszonyait veszi körül a falu egyszerű népe. Nők táborban? Akadnak talán régimódi emberek, akik mintha megcsóválnák a fejüket ezen. De hát nincs szikrányi okuk sem a fejcsóválásra. Nem holmi új női divat ez, hanem komoly szép munka, boldogító tudat, hogy egy nemzet intelligens úrikisasszonyai megakarják ismerni a népéletet, segíteni akarnak a szegénységen.

A női munkatáborok élén, mint táborparancsnok egy, már egyetemi hallgatónő áll, aki már volt munkatáborcsapat tagja, ezenkívül elvégzett egy külön parancsnoki tanfolyamot is. Azokon a helyeken, ahol a női munkatábort elszállásolják, a főparancsnokság mindig felkéri a falu egyik idősebb úriasszonyát a tábor védnöknőjéül.

Aki azt hiszi, hogy a női munkatáborok lakói könnyebben élnek, mint a férfiak, azok tévednek. Hogy csak egy dolgot említsünk meg, a nők reggel egy órával korábban hallják meg az ébresztő trombita szavát, mint a férfiak. Nekik már reggel öt órakor kezdődik a munka.

A falu népe, az asszonyok ugyanis ekkor indulnak el a mezei munkára és otthon ekkor veszi át az uralmat seprűjével, munkájával a pesti diákkisasszony. Ő tehát már egy órája dolgozik, amikor a férfiak felébrednek. De hát szívesen csinálják.

Nemcsak a falunak, a sokszor fésületlen kis apróságoknak, a munkába setető asszony miatt elhanyagolt falusi udvaroknak, szobáknak válik hasznára ez az élet. Nekik is. Kipirosodnak, lebarnulnak, megizmosodnak a nyári munkától, a nagyszerű dolgos, hasznos nyaralástól. Hat héten át reggeltől délig dolgoznak, délután tanulnak és este tábortüzüknél ott van az egész falu, hogy hadd hallja miféle új énekeket, verseket tanultak a gyerekek.

Nem csoda, hogy a hat hét eltelte után minden falusi menyecske, öregasszony, aki a pesti kisasszonyokat, mint tündéreket látja, csaknem könyörögve mondja búcsúzásnál. – Jövőre újra tessék eljönni hozzánk…

Ez a kérés nem hiábavaló


A pesti kisasszonyok, a magyar városok kedves diáklányai, a komoly fiatal tanárok, orvosjelöltek jövőre is elmennek a falukba, jövő esztendőben is felgyujtják az esti tábortüzeket a tücsökzenéjű, csillagragyogásos estéken. Egészen addig elmennek minden esztendőben, míg nem lesz egyetlen kérgeskezű, sokszor szomorúéletű magyar legény, vagy leány, aki azt érzi, hogy a városi fiatalok nem a testvérei. Mert bizony testvérek a parasztlányok és a doktorkisasszonyok, a tanár urak és a parasztlegények, édes tejtestvérek ezen a magyar földön valamennyien.

György László

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Munkatábor.  Aratás végén népviseletben Munkatábor. Takarító brigád Munkatábor. Kaszálás Munkatábor. Délután: tanulás
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Vilmos császárt bepörölték Vilmos császárt bepörölték
Vilmos császárt bepörölték és a német biróság a császárnak adott...
Egy angol iskolakönyv - A hétről
„ Pártoljuk!” Egy angol iskolakönyv jutott a kezembe a...
A varjak A varjak
Az utobbi napokban, mint más európai válság kitörése óta annyiszor,...
Legenda az ismeretlen árjáról Legenda az ismeretlen árjáról
Misztikumokra hajlamos korunkban kevés jelszó emelkedett olyan...
Szerb miniszterek botránya Szerb miniszterek botránya
Szerbiában a királyi család botrányai után már a miniszterek...
Három úrifiú egy színinövendék vezetése alatt kifosztotta a mezőkövesdi templomot Három úrifiú egy színinövendék vezetése alatt kifosztotta a...
Nagy izgalomba tartotta hetek óta Mezőkövesdet és környékét az a sok...
Itt a háboru! Itt a háboru!
MTK kontra FTC – Üllői-ut kontra Hungária-ut. Beadványok,...
A budapesti tornaegylet 25 éves jubileuma A budapesti tornaegylet 25 éves jubileuma
Ki kell hozni az ifjuságot a kávéházak fülledt légköréből, s a...
A II. osztályú csapatok jövendő szerepléséről A II. osztályú csapatok jövendő szerepléséről
II. csapatok mérkőzéseinek megtartását határozta el a Szövetség...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98