Dtum
Login with Facebookk
1938 | Január

Budapestről táviratban üdvözölték a Temesvári Hirlap betiltását

Az erdélyi magyar ujságírókkal közölték Bukarestben, hogy Budapestről táviratban üdvözölték a Temesvári Hirlap betiltását

Bukarest, január 16.

Vasárnap hírek terjedtek el arról, hogy a parasztpárt és a nemzeti front egyesülése a közeli napokban megvalósul. Amikor az újságírók erre vonatkozólag kérdést intéztek Angelescu-hoz, aki Vajda Vojvoda egyik legbizalmasabb barátja, ő sokat sejtetve mosolygott és nem cáfolta meg a hírt. Manly és Vajda-Vojvoda, a két erdélyi politikus és volt román miniszterelnök, a két legelkeseredettebb ellenfél kibékülése rendkívüli jelentőségű politikai esemény.


A liberális pártok kibékülése már megtörtént. Tatarescu és Bratianu közös fronton veszik fel a harcot a kormány ellen és a vasgárda a parasztpárttal köt új választási paktumot, így tehát a Goga-Cuza-kormány mellett sajátos jelentéktelen pártján kívül csupán az erdélyi szászok és a bánáti svábok állanak.


A különböző miniszteri rendeletek olyan kérdésekben, amelyek felől a román kormány szerint csak a törvényhozás határozhat, titokban jelennek meg.


A hivatalos lap nem közli ezeket a rendeleteket, csak a Cuza parti lapok, amelyeket a közönség eddig meglehetősen elhanyagolt, számolnak be róluk és így a lakosság túlnyomó többsége nem szerez felőlük tudomás. A vidéken a rendőrség közegei házról-házra járva, különböző ukázokat és parancsokat adnak ki. Így történt meg a sokezer székely leányt és asszonyt kenyerétől megfosztó cselédrendelet végrehajtása is. Nem állapítható meg, hogy hatósági túlbuzgalom-e vagy a kormány intenciójának felel meg egyes helyeken az az intézkedés, hogy a rendőrség a cselédrendeletet a nevelőnőkre és tisztviselőkre is vonatkoztatja.


Valószínű, hogy a most következő héten dől el több magyar lap sorsa. Amikor az elmult héten Száz Endre, a kolozsvári Keleti Ujság, Tabéry Géza, a nagyváradi Szabadság, Vég József, a kolozsvári Estilap szerkesztői és Demeter Béla, a magyar kőnyomatos szerkesztője Goga miniszterelnöknél jártak, semmiféle pozitív biztosítékot nem kapnak arra vonatkozólag, hogy a Temesvári Hírlap betiltását nem fogja-e több más erdélyi lap megszüntetése követni.


A magyar párt természetesen mindent elkövet, hogy az erdélyi magyar sajtót újabb csapások ne érjék és hogy a legelterjedtebb erdélyi lapok, amelyek közé az Aradon megjelenő Erdélyi Hírlap, a nagyváradi Szabadság. – Hegedűs Nándor képviselő lapja – a kolozsvári Ellenzék, a Keleti Ujság, a szatmári Szamos, az Aradi Közlöny és más lapok tartoznak, elkerüljék a „helyi hatóságok” által betiltott Temesvári Hírlap sorsát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Bot-törések és kemény összecsapások jellemezték a jégkorong rangadót Bot-törések és kemény összecsapások jellemezték a jégkorong...
BBTE-BKE 2:1 (0:0, 1:1, 1:0) Budapest kerületi jégkorong bajnokságán...
Angolszász kézre került Tunisz Angolszász kézre került Tunisz
A Stefani-iroda irja: A sors zordsága ugy akarta, hogy az Olasz...
Bajok a fémek és gyapjuk körül Bajok a fémek és gyapjuk körül
Az utóbbi időben különösen két központ működése ellen hangzott el sok...
Főiskolai bajnoki verseny Főiskolai bajnoki verseny
Május elsején, szerdán rendezte a M.A.F.C. a Főiskolai Sportszövetség...
Brit gépek a svéd felségjog megsértésével repültek német terület fölé Brit gépek a svéd felségjog megsértésével repültek német terület...
A véderőfőparancsnokság közlése szerint brit bombázók a vasárnapra...
A MASz bajnoki viadalai A MASz bajnoki viadalai
Július hó 13-án és 20-án, mindkétszer az FTC sporttelepén, úgy első...
Koburg Fülöp herczeg válópöre Koburg Fülöp herczeg válópöre
A góthai főtörvényszék január 16-án befejezte a Párisban létrejött...
Találkozás Tornai Rózsival Találkozás Tornai Rózsival
A tőzsdezavarok idejében nagy port ver Budapesten a szőke,...
Bálint Aladár: Hangversenyek Bálint Aladár: Hangversenyek
Hubermann Broniszláv. A muzsika e nagy vándorai örökös bolyongásban...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98