Dtum
Login with Facebookk
1938 | Január

Budapestről táviratban üdvözölték a Temesvári Hirlap betiltását

Az erdélyi magyar ujságírókkal közölték Bukarestben, hogy Budapestről táviratban üdvözölték a Temesvári Hirlap betiltását

Bukarest, január 16.

Vasárnap hírek terjedtek el arról, hogy a parasztpárt és a nemzeti front egyesülése a közeli napokban megvalósul. Amikor az újságírók erre vonatkozólag kérdést intéztek Angelescu-hoz, aki Vajda Vojvoda egyik legbizalmasabb barátja, ő sokat sejtetve mosolygott és nem cáfolta meg a hírt. Manly és Vajda-Vojvoda, a két erdélyi politikus és volt román miniszterelnök, a két legelkeseredettebb ellenfél kibékülése rendkívüli jelentőségű politikai esemény.


A liberális pártok kibékülése már megtörtént. Tatarescu és Bratianu közös fronton veszik fel a harcot a kormány ellen és a vasgárda a parasztpárttal köt új választási paktumot, így tehát a Goga-Cuza-kormány mellett sajátos jelentéktelen pártján kívül csupán az erdélyi szászok és a bánáti svábok állanak.


A különböző miniszteri rendeletek olyan kérdésekben, amelyek felől a román kormány szerint csak a törvényhozás határozhat, titokban jelennek meg.


A hivatalos lap nem közli ezeket a rendeleteket, csak a Cuza parti lapok, amelyeket a közönség eddig meglehetősen elhanyagolt, számolnak be róluk és így a lakosság túlnyomó többsége nem szerez felőlük tudomás. A vidéken a rendőrség közegei házról-házra járva, különböző ukázokat és parancsokat adnak ki. Így történt meg a sokezer székely leányt és asszonyt kenyerétől megfosztó cselédrendelet végrehajtása is. Nem állapítható meg, hogy hatósági túlbuzgalom-e vagy a kormány intenciójának felel meg egyes helyeken az az intézkedés, hogy a rendőrség a cselédrendeletet a nevelőnőkre és tisztviselőkre is vonatkoztatja.


Valószínű, hogy a most következő héten dől el több magyar lap sorsa. Amikor az elmult héten Száz Endre, a kolozsvári Keleti Ujság, Tabéry Géza, a nagyváradi Szabadság, Vég József, a kolozsvári Estilap szerkesztői és Demeter Béla, a magyar kőnyomatos szerkesztője Goga miniszterelnöknél jártak, semmiféle pozitív biztosítékot nem kapnak arra vonatkozólag, hogy a Temesvári Hírlap betiltását nem fogja-e több más erdélyi lap megszüntetése követni.


A magyar párt természetesen mindent elkövet, hogy az erdélyi magyar sajtót újabb csapások ne érjék és hogy a legelterjedtebb erdélyi lapok, amelyek közé az Aradon megjelenő Erdélyi Hírlap, a nagyváradi Szabadság. – Hegedűs Nándor képviselő lapja – a kolozsvári Ellenzék, a Keleti Ujság, a szatmári Szamos, az Aradi Közlöny és más lapok tartoznak, elkerüljék a „helyi hatóságok” által betiltott Temesvári Hírlap sorsát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98