Dtum
Login with Facebookk
1923 | Április

Ki tud róla?

Egy soknevű szélhámos többmilliót kicsalt Szemző volt főispántól és egy francia nyelvtanárnőtől


- A Hétfői Napló tudósítójától.-


Vasárnap reggel a Belváros utcáin sűrűn egymás mellé ragasztott plakátok fogadták a járókelőket.
„Ki tud róla?”
így kezdődik a plakát és mellette egy fiatalember fényképe:
„Pusztafalvi Nagy Gergely 1900-ban Kunmadarason született, állítólag sertéskereskedő és földbirtokos, álnéven Andrássy Gyula, 1895-ben, Istvánházán született, a folyó hó ll-én öt millió koronát elsikkasztott. Személyleírása: középtermetű, kerekarcu. sürü összenőtt szemöldök, fekete hullámot haj. Eltűnésekor világosszürke zakót sárga félcipőt viselt. A nyomravezető 300.000 korona jutalomban részesül. Egyéb értesítések a Fogarassi detektív-csoportnál ( főkapitányság, Zrinyi-u. 2. II. 14.) megtalálás esetén a legközelebbi rendőrőrszemnek átadandó."


A Hétfői Hírlap munkatársa érdeklődött a kettösnevü sikkasztó iránt, akiről csakhamar megtudta, hogy nem is kettő, hanem három nevet is visel, többnyire a Belvárosi „Central" kávéházba jár és itt mint Kárpáti, máskor mint Pusztafi szerepelt de tulajdonképpen Székely Dénes Miklósnak hívják és állítólagos író. Egyesek szerint azonban a Székely nevet is csak felvette. Pusztafi, mint megtudtuk, nem csupán a fenti plakátban közölt ötmilliós sikkasztást követte el, hanem egy másik milliós sikkasztás is terheli.


A kávéházban megismerkedett több Budapesten tartózkodó francia hölggyel, akik közül egyiktől, Degend Fernande okleveles nyelvmesternőtől 1,700.000 koronát sikkasztott.


A nyelvtanárnőnek ugyanis egy 7000 franknyi tartozást kellett a múltkoriban teljesíteni, azonban a Devizaközpont utján csak nehezen kapta volna meg az összeget. Székely ajánlkozott, hogy ő mint bankhivatalnok, a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank tisztviselője, könnyen, 24 óra alatt megtudja szerezni a szükséges összegű valutát.


A jómegjelenésű és jó társaságban megforduló fiatalember, akiről a francia nyelvtanárnő kitűnő információt is kapott, azt a hitet keltette, hogy csakugyan meg is szerzi azt az összeget, amire vállalkozik. Felment Degend Fernande lakására, ott megkapta az 1,700,000 koronát, azt magához vette, majd kocsin a nyelvtanárnővel a Hitelbankhoz hajtott.


Várakozzék néhány percig a kocsiban mondotta, nem akarom, hogy lássák, hogy én hölgyel megyek fel, én fenn az én ismerősöm utján, aki a deviza ügyeket intézi, megszerzem néhány perc alatt a 7000 frankot.


A francia hölgy egy Budapesten megjelenő francia lapot olvasott nyugodtan a kocsiban, amíg Pusztafi-Sékely hellyett megjelent egy hordár és egy papirszeletet nyújtott át:
„Minden nálam van, de nagyon sokan vannak fönn. nem lehet oly hamar intézkedni, tessék nyugodt lenni, délután négy órára a lakásán leszek. Székely."


Székely délután négy órára nem jött el, a francia hölgy mindenkinél, akit csak valaha Székelylyel látott érdeklődött holléte iránt, s ekkor megtudta, hogy Székely Csengery-utcai lakó cime hamis, a Kereskedelmi Banknál, valamint a Hitelbanknak is van ugyan négy Székely nevü tisztviselője, de a francia hölgy Székelyével egyik sem azonos, megtudta azt is, hogy Székely egészen kétes exisztencia, aki volt már képviselő jelölt kortese is, egy volt népjóléti miniszter közelébe férkőzve attól ajánlólevelet szerzett is hónapokon keresztül ennek fölhasználásával élje világát a fővárosban.


Munkatársunk megtudta azt is, hogy Székely legutóbbi ötmilliós sikkasztását Szemző Gyula volt főispán terhére követte el, akinek fiát ifj. Szemző Gyulát ismerte , és akinek megkörnyékezésével sikerült ifj. Szemzőtől a pénzt ügyes módon kicsalni.


A rendőrség teljes energiával nyomozza a háromnevü csalót.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98